Vinofil Sitat
  1. Vintips
  2. Vinprodusenter
  3. Vinområder
  4. Vin & Mat
  5. Bokanmeldelser

Portvin – som er verdt å tilstrebe seg

Etter å lenge hatt et nært og godt forhold til Portvin, fikk jeg endelig smake Quinta do Infantado sine viner, og hvilken opplevelse i vinøs portvinstil dette er!! Fordi druene er av høy kvalitet og fordi de har gode vinmarker er modningsnivået svært bra, og vinene får høyere naturlig alkohol og lavere sukkerinnhold enn hva som er vanlig. Vinene filtreres lite eller ingenting. Stilen er svært vinøs, med vekt på frukt og balanse og lite fremtredende alkohol. Normalt har alle vinene 19,5% .Og etter min mening vel verdt å tilstrebe seg gjennom spesialimport.

Årgangene 1982,1992,1995,1997,2000,2003,2004 samt LBV 2004 er å få tak i Norge gjennom importøren Terroir

Årgangene 1982,1992,1995,1997,2000,2003,2004 samt LBV 2004 er å få tak i Norge gjennom importøren Terroir

Historisk har Portugal vært dominert av et Britisk «monopol» på eksport av portvin, og først i 1986 ble de siste restriksjonene i regelverket opphevet slik at det ble lovlig å eksportere portvin tappet på egen eiendom fra egne vinmarker (estate botteled single quinta) Den aller første produsenten som tok i bruk det nye regelverket i 1986 var nettopp Joäo Roseira fra Quinta do Infantado, men allerede da lenge hadde produsert portvin

Kort info:
Portvin har sitt navn fra byen Oporto, der vinen først ble skipet ut, men det er ikke der den lages. Vinen produseres i Dourodalen, som ligger inn i landet mot grensen til Spania. Det er et vilt og karrig landskap, hvor man gjennom tidene har hugget og sprengt ut terrasser i terrenget for å kunne dyrke vinranker i de bratte fjellsidene. Elven Douro bukter seg gjennom dalbunnen og var i tidligere tider den eneste ferdselåren ned til utskipingshavnen Vila Nova do Gaia rett ovenfor Oporto. Portvin er klassifisert som DOC (Denominacâo de Origem Controllada) som er den høyeste kvalitetskategorien i Portugal.
Dourodistriktet beskyttes i nord, sør og vest av fjellkjeder som skjermer mot de fuktige atlanterhavsvindene. Dette gir et svært spesielt klima, og bidrar til at distriktet deles inn i tre underområder:
• Baixo Corgo (nedre Corgo) – relativt fuktig område (ca 1130 mm per år) hvor de fleste billige hvite og røde portvinene produseres.
• Cima Corgo (øvre Corgo) – et kupert og karrig område med moderat nedbør (ca 650 mm per år) hvor de beste og fleste kvalitetsvinene produseres.
• Douro Superior – et høytliggende og tørt (ca 400 mm per år) område på grensen mot Spania med ekstrem forskjell på sommer og vinter. Egner seg i utgangspunktet kun til produksjon av svakvin.

Følg debatten hos Vinforum.no

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

  • Quinta do Infantado Portviner

    Svært vinøse, med vekt på frukt og balanse og lite fremtredende alkohol. Alle sorter grenseløse gode eksemplarer av kvalitet

    Terningkast 6 92 poeng
    Kontakt importør
    for pris og kjøp
    Varenr: 00000 Importør: Terroir AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

  1. På topp - Bag in Box listen 2017

    Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

    Vintips
  2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

    Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

    Vintips
  3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

    Vin med naturlig klang fra Østerrike

    Vinprodusenter, Vintips
  4. Champagne Charlie er på banen igjen!

    Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

    Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

  1. Wongraven - Blir det bedre?

    Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

    Vinprodusenter, Vintips
  2. Den store Amarone testen - 10 på topp

    I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

    Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord


 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet