Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Piemonte – Tåkefyrsten

Piemonte er kjent for sin høsttåke – nebbia – som gjenspeiles i regionens berømte drue, Nebbiolo. Vintrene er strenge, ofte med tåke i dalbunnen. Somrene er varme, dog ikke ekstremt, men det hender at hagl skader druene i denne årstiden. I høsttiden ligger Barolo-høydene halvt skjult bak murer av vinstokker i kobber og gull avbrutt av ferskentrær og nøttebusker. Den lange høsten gjør det mulig å få det beste ut av sent-modnende Nebbiolo-druer.

Høsttåke i Piemonte

Høsttåke i Piemonte

For vinelskere betyr Nordvest-Italia den store vinregionen Piemonte. Få områder er preget av en så kontrastfylt natur, som spenner seg fra fjellene i Valle d’Osta og Appenninene i Liguria til den store Po-sletten. Kommunikasjonsmessig ligger Piemonte en tanke utenfor allfarvei, godt skjermet av fjellene på tre sider. Området er lett tilgjengelig over Po-sletten i øst dersom du kommer fra Frankrike, via Provence, eller gjennom Brenner-passet på vei sørover. Piemonte betyr ”Landet ved foten av fjellet”, i dette tilfellet de naturskjønne Alpene i nord og vest. Piemonte er en meget naturskjønn og vakker region. Alpene ligger som tidligere nevnt godt innenfor synsranden mot nord, og på en klar dag kan vi nyte synet av et panorama med snøkledde alpetopper så lang øyet rekker.

Kvalitetsmessig vurdert regnes Piemonte – sammen med Toscana og Veneto – som en av de tre viktigste vinregioner i Italia. Isolert sett har Piemonte lenge vært betegnet som et av de aller rikeste områder i Italia. Her finner vi et rikt jordbruksland som gjør regionen mer eller mindre selvforsynt av naturens gaver. Kjøkkenet er et kapittel for seg; smakfullt og variert, som igjen kommer til uttrykk i matens rikhet, blant annet med utstrakt bruk av majones og bechamel-saus. I Piemonte er mat og vin uadskillelige. Vinene er sterke, fyldige, modne og særegne. Piemonte domineres av to mørkeblå druer (Nebbiolo og Barbera) og en grønn som bærer navnet (Moscato eller Muscatell). Nebbiolo som modner svært sent, er etter manges mening verdens mest kompliserte drue å dyrke, få har lykkes med den utenfor Piemonte. Den høstes først i slutten av oktober, eller i begynnelsen av november, og gir den strålende rike og røkpregede Barolo, og den elegante, noe mer ”feminine”, men noen ganger like mektige Barbaresco. En særegenhet for regionen er at hele Piemonte er definert som en egen DOC, noe som igjen bidrar til den høye andelen av områdets produksjon av kvalitetsviner. Hvert år klassifiseres over 50 % av vinene fra Piemonte blant Italias toppviner. Totalt omfatter Piemontes kvalitetsviner 7 DOCG og 43 DOC.

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Cannubi Barolo 2004

  Mørk rød farge. Aroma av modne kirsebær, mandler,krydder og trefrukt. Konsentrert nydelig Barolo med faste tanniner og stor lengde.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 415,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 41246 Importør: Vino
 • Barbaresco Ricossa 2005

  Dyp rød. Tiltalende Barbaresco med duft som av blomster, lær og trøfler. Rik, rund, fyldig, sødmefull vin med god syre og lengde. Litt stram avslutning.

  Terningkast 5 84 poeng
  kr 155,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 44893 Importør: Engelstad
 • Cigliuti Barbera d’Alba Serrabolla 2005

  Mørk rød, rik duft med innslag som av mørke bær, krydder, lær og lakris. Stoffrik, solid, kompleks og behagelig i god balanse mellom sødme og syre.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 240,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 44615 Importør: Moestue
 • Boschis Dolcetto Dogliani Sorì San Martino 2007

  Dyp mørk rødfarge. Godt aromatisk innslag som av mørke skogsbær, urter og lær.Saftig, tett smaksrik, strukturert i munnen med streif av bitterhet i avslutningen. Sitter lenge.

  Terningkast 5 85 poeng
  kr 177,30 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 10401 Importør: Gaia Wine & Spirits AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet