Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Eben Sadie – Profeten fra Sør-Afrika

Eben Sadie har suksess som vinmaker og er en av verdens kommende vinstjerner. Hans renommé har bragt ham på tronen som en av de beste vinmakere, ikke bare i hans hjemland Sør–Afrika men også i Priorat i Nord-Spania.

Eban Sadie

Eben Sadie - Vinmaker i verdensklasse

Tiltross for sin unge alder er han allerede en dreven vinmaker, med ønologutdannelse fra Stellenbosch og 15 års erfaring. Disse årene har han hatt innhøsting 2 ganger i året, én i det sørlige klimabeltet (Sør- Afrika) og én i det nordlige klimabeltet (Europa). De første 7 årene hos vinvenner i Tyskland, Østerrike, Oregon, Frankrike og Spania, de siste 8 årene på egen vingård i Dits del Terra i Priorat i Spania. Hans vingård i Priorat er et samarbeidsprosjekt med Dominik A. Huber fra Tyskland.

I Sør-Afrika produserer Eben Sadie tre forskjellige viner; Columella, Palladius og Sequillo.  Vinene har innflytelse av Sør-Rhone (Frankrike) i stil, men med egenart. I Spania produseres det 3 forskjellige viner fra Prioratområdet under navnene Dits al Terra, Arbossar og Terroir Limit labels.

foto: Svein Lindin

foto: Svein Lindin

Hans enkle filosofi er å arbeide hardt i vinmarkene og la tiden jobbe som en venn. Eben Sadie sier på følgende måte: Jeg tar ingen avgjørelser over dager eller måneder, mine taes over flere år for resultatet viser seg i vinen flere år senere. Eben Sadie gjør det enkelt uten innblanding fra maskiner, alt blir håndplukket fra vinmarker som er svært godt tatt vare på. Han bruker mesteparten av sin tid i blant vinrankene for å få frem komplekse viner, kjølige frukttoner med mineralsk undertone. Steg for steg, år for år forbedres hans viner mot å utrykke seg best mulig. Akkurat dette er gjerne grunnen til at Eben Sadie og familen bestående av hans bror og søster samt hans kone Maria og tre barn opplever å kunne ta gode priser for sine viner og samtidig høste stor anerkjennelse rundt omkring i vinverdenen.

I årene som kommer vil vi høre mer fra denne profeten i eget land, med meninger som noen ganger går på tvers gjengs oppfatning, men som alltid er velbegrunnet ut fra egen erfaring og som belest ønolog og surfende livsnyter. I mitt smaksbilde har han en høy stjerne og jeg lytter gjerne til profeter!

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Sequillo White 2008

  Middels gul farge. Aroma av sitrus, grønne eple og mineraler. Nydelig struktur med markert syrlighet og lang ettersmak. Liten vinperle!

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 248,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 59599 Importør: Vinarius
 • Sequillo 2004

  Middels rød farge. Aroma av røde bær, kirsebær, krydder og mineraler. Flott tanninstruktur med kjølig frukt i ettersmaken. Mye vin for pengene

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 239,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 56229 Importør: Vinarius
 • Palladius 2006

  Middels gyllen/gul farge. Aroma av fersken, sitronskall, honningmelon og en anelse eik. Flott balanse mellom frukt og syrlighet. Nydelig matvin

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 389,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 56230 Importør: Vinarius
 • Columella 2005

  Dyp rød farge. Aroma av mørke bær,eik og en anelse vanilje. Fruktig anslag med innslag av moreller og krydder. Behagelige tanniner. Lang ettersmak. Columella: Navnet stammer fra Lucius Junius Moderatus Columella, forfatteren av" De Rustica' ('On Country Matters'), den mest omfattende redegjørelse for romersk vindyrking.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 499,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 56231 Importør: Vinarius AS
 • Terroir Al Limit Vi de Poble 2005

  Dyp rød farge med blålilla kant. Aroma av mørke bær, rått kjøtt og med tydelig mineraler. Tørr og fyldig vin med fruktdrevet smak, lang, elegant frisk ettersmak

  Terningkast 6 91 poeng
  kr 369,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 59024
 • foto: Svein Lindin
 • foto: Svein Lindin
 • foto: Svein Lindin
 • foto: Svein Lindin
 • foto: Svein Lindin

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , , , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet