Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Fristende , forfriskende Riesling del 1

Riesling er en internasjonal kjendisdrue som stammer fra Tyskland. Den regnes av mange som kongen blant de grønne druene. Personlig mener jeg at Riesling er verdens beste hvitvinsdrue.

Riesling Foto: Deutsches Weininstitut (DWI)

Riesling Foto: Deutsches Weininstitut (DWI)

Riesling er en druesort som utmerket klarer seg på egenhånd og det er knapt noen annen druesort som bedre gjenspeiler vinmarken (”terroiret”) i den ferdige vinen. Vel er den en edel drue, og det kan virke overraskende på dens tilhengere at den aldri har blitt hyllet på samme måte som Chardonnay. Men likevel tør jeg påstå at den har en stor tilhengerskare som setter umåtelig stor pris på dens egenskaper.

Riesling benyttes praktisk talt overalt i den vinproduserende verden, men den er først og fremst Tysklands fremste drue hvor den danner grunnlaget for store viner langs Mosel – Saar-Rüwer, Pfalz, Rheingau, Mittelrhein og i Hessishce Bergstrasse. Men den er også en meget viktig drue i Alsace i Frankrike, hvor den plasseres øverst på rangstigen. Reiser vi lengre østover i Europa finner vi den blant annet i Østerrike og Ungarn. Riesling trives spesielt godt i områder med kjølig klima, noe Tyskland og Alsace er spesielt gode eksempler på. Men den kan også finne seg til rette utenfor Europa, i varmere områder. Et godt eksempel er Australia (Clare Valley og Eden Valley), som regnes som den fremste eksponent for denne druen utenfor Europa. For og nå sitt høyeste potensial krever Riesling perfekt, beskyttede sydvendte skråninger der hver eneste solgløtt kan benyttes. Høstingsutbyttet bør nok holdes relativt lavt, men selv der finnes store variasjoner, som eksempel at avkastningen i Mosel-Saar-Ruwer ligger betydelig høyere enn i Rheingau. Den er kjent som druen som bevarer sin egenart, selv under ulike klima-forhold. Resultatet gjenspeiler et bredt spekter av stilarter som spenner fra helt knusktørr til intens edelsøt vin. Fargen kan være fra blekgul med grønnskjær til delikat gyllengul.

Den er liten, viser god tilpasningsdyktighet men ofte med beskjeden avling. Riesling stiller likevel store krav til dyrkingen, da den modner sent. Kraftig beskjæring, gjelder primært for de dyrere kvalitetene, er en faktor som er med å gi lav avkastning. Dette og langsom modning er to viktige faktorer for at Riesling skal levere god kvalitetsvin. Heldigvis tåler den godt kjølighet og frost, og den lange modningstiden gjør at den utvikler høyt innhold av ekstrakt, syre og aromaemner. Den gir oss viner med elegant fruktig, blomsteraktig bouquet med en rik smak som fint balanserer den kraftige syren. I varmere klimasoner med raskere modning rekker den ikke å få like aromatisk, kompleks og syrerik smak. I sin ungdom har den en delikat gjennomtrengende syre, men det er først etter et visst antall år på flaske, fra gode årganger av QmP-viner, at den viser sitt unike register av komplekse aromaer i kombinasjon med ekstraktrikdom og en unik, petroleumsduftende bouquet og ofte usedvanlig langtlevende viner.

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Bassermann Landgraf Riesling Herrgottspfad Trocken 2008

  Lys gyllengul med grønne toner. Dufter som moden tropisk frukt med kryddertoner og modne gule epler. Smak følger duft

  Terningkast 5 85 poeng
  kr 195,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 57250 Importør: Vinordia
 • Kruger-Rumpf Münster Pittersberg Silverkapsel Riesling Kabinett Trocken 2007

  Lys strågul farge. Duft som av epler, grapefrukt og ananas og en aning mineraler (skifer). Konsentrert smak som følger duftinntrykket. Deilig vin.

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 199,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 48609 Importør: Podium Wines AS
 • Kühling-Gillot Nierstein Riesling 2008

  Lys gyllengul. Dufter som av modne tropiske frukter – ananas og fersken med mineralske toner.Moden frukt i munnen. En deilig vin men litt høyt alkoholnivå.

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 199,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 56412 Importør: Non Dos
 • Kühling-Gillot Qvinterra Riesling Trocken 2009

  Gyllengrønn farge. Duft som av modne epler, sitron og grapefrukt. Smak følger duften. Lett, elegant vin for sommerens terrassekos.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 119,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 56413 Importør: Non Dos
 • Wagner Stempel Riesling Gutswein Trocken 2008

  Lys gul farge med grønnskjær. Dufter som av ananas, pære og modne epler med en aning mineralske toner (våt stein). Frisk smak med velbalansert syre og frukt.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 149,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 10406 Importør: Moestue
 • Wagner Stermpel Siefersheimer Riesling Vom Porphyr 2008

  Lys gul farge med noe grønnskjær. Tiltalende duft som av friske sommerblomster, epler og noe sitrus. Friskt syrlig - forfriskende møte med munnen.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 199,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 80081 Importør: Moestue

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet