Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Fristende , forfriskende Riesling del 2

Den gjennomtrengende syren er nok det fremste kjennetegnet på en tysk rieslingvin, men det finnes faktisk store forskjeller på syreinnholdet i vinene fra de ulike regionene, og i de varmere områdene som Franken og Pfalz blir syren betydelig lavere enn for eksempel Mosel. Som et eksempel utmerker Riesling fra Rheingau seg med kraftig syre som perfekt kamuflerer høyt ekstraktinnhold og restsukker. Dette medfører at vinen oppfattes som betydelig tørrere enn den egentlig er.

Foto: Deutsches Weininstitut (DWI)

Foto: Deutsches Weininstitut (DWI)

Rieslings aromauttrykk kan beskrives som vidunderlig med en intens bouquet som av sprø grønne epler, sitrus og syrlig blomsterduft som vi ofte finner i unge tyske Riesling-viner. I mer modne, lagrede viner finner vi mer og mer av mineralske aromaer som petroleum (fra skiferholdig jordsmonn). Petroleum er forøvrig et preg som de østerrikske dyrkerne prøver å unngå. I stedet  kan vi i de beste østerrikske rieslingene finne mineralpreg mer i retning av flint. I australsk Riesling kan vi ofte kjenne aromaer som minner om moden appelsin, moden lime og pasjonsfrukt.

Mengden av smaksbeskrivelser for Riesling-druen er mange og like stor som mangfoldet av jordsmonnet hvor den dyrkes. Den gir som oftest et friskt, crispy, leskende, førsteinntrykk i møte med munnhulen. Den kan smake stålaktig, mineralsk, jordaktig og blomsterpreget. Grønne epler og fersken er vanlige beskrivelser. Modne viner kan smake som av aprikos og ananas.

Hvilken mat foretrekker jeg så til en knasende frisk, tørr Riesling – enten fra Tyskland eller Alsace? Den er perfekt som aperitiff, eller bare som en leskende forfriskning på terrassen en varm sommerdag. Rieslingviner er bemerkelsesverdig fleksible og kan gå til flere matretter enn for eksempel Chardonnay. Prøv en trocken til kylling, eller en spätlese til and, gås og rikt krydrede matretter. Til kinesisk-inspirert mat er en Riesling med noe restsødme, altså spätlese, et meget anvendelig følge. Ellers kan vin fra Riesling-druen kombineres med mange ulike matretter: Lette salattilberedninger, hvor fisk eller hvitt kjøtt inngår som ingrediens. Terriner laget av fisk, fjærkre eller hvitt kjøtt, lette fisk og skalldyrretter, rene retter av fjærkre, kalv og svin, gjerne med asiatisk smakspreg. En favorittkombinasjon er en beerenauslese til crème brulée med frisk fruktsalat og mangosorbé. Til deilig moden frukt kan det ideelle følget være en Rheingau-Riesling, auslese, eller beerenauslese. Uansett er det viktig å velge vin i samsvar med hovedingrediensene eller krydringen av maten.

Som alle andre vindruer har også Riesling sine synonymer: Weisser Riesling, Rössling, Riesler, Rieslinger, Rheinriesling, Moselriesling, Rheingauer, Hochheimer, Niederländer, Klingelberger, Gräfenberger, Kastellberger, Johannisberger Riesling, Karbacher Riesling, Kleinriesling, Weisser Kleiner Riesling, Riesling Gewürztraube, White Riesling og i Italia som Riesling Renano, for å ha nevnt noen i en langrekke.

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Bassermann Landgraf Riesling Herrgottspfad Trocken 2008

  Lys gyllengul med grønne toner. Dufter som moden tropisk frukt med kryddertoner og modne gule epler. Smak følger duft

  Terningkast 5 85 poeng
  kr 195,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 57250 Importør: Vinordia
 • Kruger-Rumpf Münster Pittersberg Silverkapsel Riesling Kabinett Trocken 2007

  Lys strågul farge. Duft som av epler, grapefrukt og ananas og en aning mineraler (skifer). Konsentrert smak som følger duftinntrykket. Deilig vin.

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 199,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 48609 Importør: Podium Wines AS
 • Kühling-Gillot Nierstein Riesling 2008

  Lys gyllengul. Dufter som av modne tropiske frukter – ananas og fersken med mineralske toner.Moden frukt i munnen. En deilig vin men litt høyt alkoholnivå.

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 199,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 56412 Importør: Non Dos
 • Kühling-Gillot Qvinterra Riesling Trocken 2009

  Gyllengrønn farge. Duft som av modne epler, sitron og grapefrukt. Smak følger duften. Lett, elegant vin for sommerens terrassekos.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 119,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 56413 Importør: Non Dos
 • Wagner Stempel Riesling Gutswein Trocken 2008

  Lys gul farge med grønnskjær. Dufter som av ananas, pære og modne epler med en aning mineralske toner (våt stein). Frisk smak med velbalansert syre og frukt.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 149,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 10406 Importør: Moestue
 • Wagner Stermpel Siefersheimer Riesling Vom Porphyr 2008

  Lys gul farge med noe grønnskjær. Tiltalende duft som av friske sommerblomster, epler og noe sitrus. Friskt syrlig - forfriskende møte med munnen.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 199,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 80081 Importør: Moestue

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet