Vinofil Sitat
  1. Vintips
  2. Vinprodusenter
  3. Vinområder
  4. Vin & Mat
  5. Bokanmeldelser

Mat og Vin: Østers & Chablis – fra samme opphav

Et glass Chablis i rett temperatur og en ren, sjøfrisk østers er et perfekt samspill mellom mat og vin skapt av naturen. Jordsmonnet i Chablis er simpelthen eldgamle knuste østersskall!

Østers & Chablis Patrick Piuze Premier Cru

Østers & Chablis Patrick Piuze Premier Cru

Helt konkret strekker historien seg 155 millioner år tilbake da Chablis-området lå under havet og hele havbunnen var dekket av små østers. Den lille østerstypen Exogyra Virgula som levde der er i dag for lengst utdødd. Da havnivået senere senket  seg var jordsmonnet i Chablis blitt helt hvitt etter all kalken fra østerskallene, og ble senere navngitt Kimmeridge (eller argilo-calcaire). Det er først og fremst de klassiske Premier Cru åssidene i Chablis som har de største mengdene av Exogyra Virgula, men du finner rester etter havbunnen overalt hvor du beveger deg i Chablis.

En god Chablis avslører gjerne sitt jordlige opphav i form av mineralske toner og deilige dufter av sjø og østers. Jo bedre Chablis – jo bedre og tydeligere østersduft.

Flatøstersen er den eneste østersen som finnes naturlig i Norge, og den har vært brukt som mat så lenge det har eksistert europeere. Romerne etablerte dyrkingsanlegg for østers, og både høsting og dyrking av østers vokste gradvis frem som en viktig aktivitet langs kyststripene i europa. Frem til midten av 1800-tallet var østers vanlig langs hele kysten vår, og tildels store mengder ble høstet. Siden trakk østersen seg tilbake, og den finnes nå kun i soloppvarmede poller og grunne områder nord til Trøndelag samt i oppdrettsanlegg. Det meste av østersen  i dag er importert fra Frankrike.

Hvordan åpne og spise østers

Hold østersen i et brettet kjøkkenhåndkle for å unngå å kutte seg på de skarpe kantene. Ha den spisse enden mot deg. Legg hånden på bordet eller støtt den mot kanten av benken. Før kniven inn ved den spisse enden. Lirk fram og tilbake til muskelen slipper taket. Åpne østersen forsiktig og skjær muskelen løs fra toppen. Fjern toppen og løsne muskelen fra underlokket. En østers skal ikke svelges hel, men tygges godt. De aller mest puristiske østers-elskere tar østersen 100 prosent bar, uten så mye som en dråpe sitronsaft, saus eller andre smakstilsetninger. Gjerne med flere glass Chablis ved siden av.

Vinanbefalinger

  • Østers Foto Svein Lindin
  • Østers Foto Svein Lindin
  • Østers Foto Svein Lindin

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

  1. På topp - Bag in Box listen 2017

    2Paskevin Vinnere BIB Mars 2016 Photo Svein Lindin-7470

    Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

    Vintips
  2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

    coravin

    Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

    Vintips
  3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

    Begruenung

    Vin med naturlig klang fra Østerrike

    Vinprodusenter, Vintips
  4. Champagne Charlie er på banen igjen!

    Vino2

    Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

    Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

  1. Den store Amarone testen - 10 på topp

    Masi Mai 2015 foto Svein Lindin19

    I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

    Vintips
  2. På topp - Bag in Box listen 2017

    2Paskevin Vinnere BIB Mars 2016 Photo Svein Lindin-7470

    Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

    Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Dekanter
Riedel Glass

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet