Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Amarone & Ripasso – 5 på topp!

Provinsen Verona produserer alene mer enn nok vin til å dekke hele regionens behov. Noen av de mest kjente navnene kommer derfra: Valpolicella DOC (navnet Valpolicella betyr ”dalen med de mange kjellere”) omgir byen Verona på nordsiden og består av nord-sydgående dalfører. Classico-området ligger nærmest Gardsjøen som bidrar med varme.

Velpleide vinmarker hos Mussela Foto: Svein Lindin

Velpleide vinmarker hos Mussela Foto: Svein Lindin

Distriktet er også kjent for Bardolino, men først og fremst kommer amarone- og reciotovinene, Soave Classico og Valpolicella Classico (Classico-vinene kommer bare fra de best beliggende områdene i åsene). Både amarone og recioto er passitoviner fremstilt av tørkede druer – de beste plukkes ut og legges på tørkeloft til ut på nyåret. Av disse druene med svært redusert veskeinnhold produseres enten den tørre Amarone della Valpolicella eller den søte Recioto della Valpolicella, begge med et alkoholinnhold på 14-17 %. På samme måte som i Piemonte har en to stilretninger – tradisjonalister og modernister. De førstnevnte sverger til tradisjonelle oppbindingsteknikker, etterstreber botrytisangrep (edelråte) på druene og lagring i gamle botti i stedet for nye og mindre eikefat. Modernistene på sin side etterstreber frukt og sliper vekk bitterhet og tanniner.

Våre beste ripasso og amarone – viner

Alminnelig Valpolicella er vanligvis en relativt lett vin som inneholder 12 -14 % alkohol som anbefales servert lett avkjølte, mens amarone er en svært kraftig vin som normalt har et høyere alkoholinnhold og således fordrer serveringstempertur fra 16 – 18 grader. I mellom disse og amarone-vinene har vi også en gruppe som kalles ripassoviner laget etter gamle lokale tradisjoner: Vanlig Valpolicella helles over druerestene etter recioto/amarone-fremstillingen, og en ny gjæringsprosess settes i gang slik at vinen tilføres mer konsentrert smak og alkohol.

På etiketten angis det om vinen er fra Classico-området som inkluderer Negrar, Fumane, San Pietro og Novare. Når Superiore føyes til indikerer det vin laget av mer modne druer (derav høyere alkoholinnhold) og lengre lagring hos produsenten. Mange av ripassoene hører hjemme her. I tillegg opererer de med Riserva som indikerer enda mer modne druer og ytterligere lagring.

Og så et lite varsko: Valpolicella har gjennom 2000-tallet på grunn av stor etterspørsel hatt en voldsom utvikling i amaroneproduksjonen. Fra å være et nisjeprodukt, ved siden av hovedproduktet Valpolicella, er det i ferd med å bli omvendt. Så dersom du skal investere i amarone eller recioto av topp kvalitet, så undersøk litt først.

Hoveddruer er Corvina, Rondinella, Corvinone og Molinara (de viktigste som inngår i blandingsvinen valpolicella). Smaken kan betegnende beskrives som «en frisk duft av kirsebær med et streif av bittermandel, og en slank og lett syrlig smak med en behagelig bitter tone i ettersmaken». Den klassiske amaronevinen er rubinrød, sødmefull, rik og fyldig med aromaer som av tørket frukt (rosiner og fiken) og mørk sjokolade. De moderne (og overproduserte) amaronene trekker mer over mot det saftige og eikepregede.

Vin & mat:
Amarone og Ripasso er fremfor alt viner til retter tilberedt av viltkjøtt. Som ung vin går den til de fleste forseggjorte, smaksrike retter av storfe og lammekjøtt. Etter ca.10 års lagring er den perfekt til rike retter av mørkere viltslag. Husk at de alkoholrike, tradisjonelle amarone-vinene kan oppfattes som ”voldsomme” og kan være vanskelig å kombinere med mat. Mange er av den oppfatning at de best kan drikkes som meditasjonsviner. Ripasso oppfattes gjerne som en lillebror til Amarone, men de beste hamler lett opp med en enkel Amarone.

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Capitel de Roari Amarone della Valpolicella Classico 2007

  Dyp mørk, rød farge. Duft med preg som av moden frukt med medisinale toner.Avslutning med relativt modne tanniner og rike frukttoner.NB! En vin vel verdt å notere for kjøp!

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 208,40 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 42354 Importør: Palmer
 • Capitel San Rocco Ripasso Valpolicella Superiore 2007

  Dyp mørkerød farge. Modne blåplommer, mørke, modne moreller.Smak følger duft. Topp vin med tilleggsbetegnelse (hent enda en flaske!).

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 179,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 46070 Importør: Vinarius
 • Musella Valpolicella Superiore Ripasso 2006

  Dyp rød farge. Aroma av moreller, kirsebær og mandel. Snev av tørket frukt og rått viltkjøtt i ettersmaken. Flott syre- og tanninstruktur. Super Ripasso!

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 179,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 46635 Importør: Amka
 • Musella Amarone 2005

  Dyp rød farge. Aroma av søte kirsebær, tørket frukt, rosiner og et snev av mandel. Konsentrert og kraftig vin med et elegant preg. Ypperlig til viltretter.

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 279,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 52772 Importør: Amka
 • Don Pedro Zenato Amarone Classico 2007

  Dyp mørk rød farge. Aromaer som av moden frukt, solmodne blåplommer og mørke moreller. Smak følger duft i tillegg kommer hint av rosin, fiken og sjokolade. relativt modne tanniner. God syrlighet og ettersmak.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 319,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 34686 Importør: Winetailor
 • Villalta Amarone della Valpolicella Classico 2006

  Mørk rød farge. Aroma av kirsebær, plomme og mandler. Fatpreget er tilstede, men mer nyansert enn tidligere tester av vinen. Fyldig og intens fruktighet med elegant bitter finish. Virkelig en kosevin som anbefales å luftes før servering!

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 285,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 11968 Importør: Vinordia
 • Allegrini Amarone della Valpolicella Classico 2005

  Dyprød farge. Duftinnslag som av søte mørke moreller, tørket frukt, plommer, lær og mørk sjokolade. Konsentrert fast anslag, rik og fyldig, god syre og frukt med korrekt bitterhet i avslutningen. Her ber en om påfyll i glasset!

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 389,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 55068 Importør: Vinordia AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet