Vinofil Sitat
  1. Vintips
  2. Vinprodusenter
  3. Vinområder
  4. Vin & Mat
  5. Bokanmeldelser

Beaujolais – ikke bare en torsdag i november

Beaujolais Nouveau har røtter tilbake til starten av 1900-tallet da de første viner ble skipet ned elva Saône til spisestedene i Lyon. Da vinene ankom ropte de: «Le Beaujolais Est Arrivé!». Bakgrunnen for turen var en del av feiringen av en vellykket innhøsting to måneder tidligere. I dag er rundt en tredjedel av regionens produksjon solgt som Beaujolais Nouveau, et merkenavn som ble skapt av George Duboeuf for den lokale vinen Vin de l’année.

Beaujolais byr på mye mer enn nouveau! Foto: Svein Lindin

Beaujolais byr på mye mer enn nouveau! Foto: Svein Lindin

Fra førstesideoppslag i norske aviser på slutten av åttitallet er interessen for lanseringen av årets beaujolais tilnærmet lik null. I flere tiår var lanseringen på den tredje torsdagen i november årets høydepunkt for mange vininteresserte, men fortjener ikke Beaujolais noe bedre? Etter min mening bør man skygge nouveau og konsentrere seg om viner med Beaujolais Villages eller Cru kvalitet. Det er der kvaliteten ligger, om man er opptatt av andre ting enn saft med alkohol!

Vinmarkene i Beaujolais ligger 150-550 m.o.h. og dekker et areal på ca 22.000 hektar. Helt i sør lokaliseres AOC Beaujolais, som omfatter 9 700 hektar med et jordsmonn av kalk- og leirjord. Her lages røde, fruktige viner som drikkes unge. Litt lenger nord ligger AOC Beaujolais Villages, som består av 6 299 hektar granittjord. Her lages noe kraftigere viner som er best å drikke etter ett til to års lagring. På granittjord og skifer i Haut-Beaujolais – 5 800 hektar – ligger de ti AOC Beaujolais Cru-ene, som hver og en har sin særegne karakter. Her trives Gamaydruen aller best. Vinene herfra er konsentrerte med aromatisk finesse og klarer tre til fem års lagring avhengig av årgang.

Vinanbefalinger

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

  1. På topp - Bag in Box listen 2017

    Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

    Vintips
  2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

    Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

    Vintips
  3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

    Vin med naturlig klang fra Østerrike

    Vinprodusenter, Vintips
  4. Champagne Charlie er på banen igjen!

    Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

    Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

  1. Den store Amarone testen - 10 på topp

    I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

    Vintips
  2. På topp - Bag in Box listen 2017

    Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

    Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Riedel Rent
Riedel Glass

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet