Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Isole e Olena – Et lykkelig ekteskap

Navnet Fattorie di Isole e Olena representerer ekteskapet til to forskjellige eiendommer ved navn Isole og Olena i sentrale Toscana, midt i hjertet av Chianti Classico området og halvveis mellom Florence og Siena.

Isole e Olena - En idyll i Toscana

Olena var i utgangspunktet en liten landsby med røtter tilbake til 1200-tallet mens Isola var en liten klynge av hus noen kilometer unna. På 1950-tallet ble eiendommene slått sammen av De Marchi-familien og utviklet videre til vineiendommen som bærer navnet Fattorie di Isole e Olena.

De Marchi-familien kom fra Piemonte hvor tre generasjoner har drevet og utviklet vinmarker ved eiendommen Villa Sperino i nærheten av Gattinara. Grunnlaget for å lage gode kvalitetsviner var lagt, men i praksis det ikke ble gjort før Paolo di Marchi tok over ledelsen på slutten av 70-tallet.  Målsetningen er enkel ved eiendommen i Barberino Val d’Elsa i Toscana. Høy kvalitet og moderate priser. Tilfeldighetene etter mange generasjoners fravær har også bragt familien tilbake i Piemonte for å utvikle Villa Sperino og vinmarkene videre.

Ønologen Paolo di Marchi er en mann full av energi og reflekterte tanker som kan tolkes som internasjonal i sin tilnærming til vitikultur og vinifikasjon sett i forhold til italienske forhold. Hans gode forbindelser med universitetene i Montpellier, Beaune, Geisenheim og Davis i California har utvilsomt preget hans evne til å søke etter de beste råd til å utvikle eiendommen og vinens kvalitet videre. I 1976 ble de første endringene tatt ved å renovere vinkjellere, replante med internasjonale druesorter (Cabernet Sauvignon, Syrah og Chardonnay) samt å få frem en bedre og lagringsdyktig vinstil med Sangiovese i fokus for produksjonen.

Paolo di Marchi

Fokuset på en ren sangiovesebasert vin basert på høyt beliggende vinmarker, lave avlinger og lagring på små franske eikefat har vært en stor suksess for Paolo. Vinen fikk navnet Capparello og er i dag selve flaggskipet til Isole e Olena. Capparello er regelmessig blant de beste og mest etterspurte toppvinene fra den sentrale delen av Toscana.

Til tross for at utviklingen og vinifikasjon ved eiendommen stadig utvikles er fortsatt den gamle og svært gode vinstilen Vin Santo verdt å ta med. Med 65 % Malvasia og 35 % Trebbiano blir grunnlaget lagt fra vinstokker som er plantet i mellom 1950 og 1972. Druene høstes for hånd ganske sent i november der kun det beste druematerialet anvendes. Druene henges til tørk i et tørt og luftig rom til sukkerinnholdet i druene er optimalt. Deretter presses druene forsiktig og vinen gjæres på gamle brukte fat av forskjellig størrelse. Vinen lagres på eikefat i ca 4 år. Resultatet er verdt å vente på! En intens og aromatisk vin med dufter av fiken, rosiner , honning, nøtter og tørket frukt. Alt båret frem med en fantastisk god syrlighet.

Et ekteskap mellom to eiendommer er utvilsomt noe som kaster av seg, men uten innsats, vilje og evne til å utvikle seg i tradisjonelle miljøer hadde nok fremdeles Isole og Olena vært søvnige bortgjemte eiendommer. Paolo di Marchi og hans familie burde vært hedret for dette arbeidet for å bringe Toscana frem i lyset.

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Isole e Olena Vin Santo del Chianti Classico 2003

  Middels ravgul farge. Aroma av karamell, sitrus og tørket frukt samt sviske. Praktfull elegant dessertvin med flott balanse mellom syrlighet og sødme. Nam, Nam

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 342,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 40569 Importør: Moestue Grape Selections
 • Isole e Olena Cepparello 2006

  Mørk rød farge.  Aroma av kirsebær , mørke bær, urter og noe fat.  Nydelig syrlighet som underbygger bærfruktighet i ettersmaken. Svært godt priset kontra kvalitet

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 419,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 44471 Importør: Moestue Grape Selections
 • Isole e Olena Chianti Classico 2007

  Mørk rød farge. Aroma av kirsebær, røde bær med toner av jordsmonn og urter. Elegant syrlighet og flott bærfrukt i ettersmaken. Balanserte tanniner. Noen som hintet at det passer ypperlig til lammelår? 83% Sangiovese, 10% Canaiolo, 6% Syrah, 1% Cabernet Sauvignon

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 210,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 32952 Importør: Moestue Grape Selections

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet