Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Vinens bestanddeler og mye vin for pengene:

En vin smaker, dufter og ser ut som den gjør med grunnlag i en rekke spesielle omstendigheter før, under og etter produksjonen; druetype, jordsmonn, klima/mikroklima og de mange muligheter vinbonden/produsenten har til å påvirke resultatet fra innhøsting til tapping.

Ingen enkeltfaktor er så avgjørende for vinens smak som druesorten den er laget av. Fra vindrikkerens synspunkt kan man grovt sett si at det å finne riktige druetyper er det samme som å finne riktig vin. Cabernet Sauvignon kan for eksempel ha en duft/smak som minner om modne, sødmefylte solbær, godt støttet opp av garvesyren – vinens konserveringsmiddel som er medvirkende til at vinen kan oppnå relativt høy alder. Dette er også viner som ofte lagres på eikefat, som blant annet påvirker duft/smak og et lengre liv.

Selv vin fremstilt av de mest karakteristiske og mest brukte/kjente druesorter kan variere betraktelig i stil, avhengig av hvor de kommer fra: fra land til land, fra region til region, fra distrikt til distrikt – selv fra samme vinmark – fra planterekke til planterekke, også med avvik dersom to forskjellige vinmakere står for vinifikasjonen.

Klimapåvirkningen svinger fra år til år på et og samme sted og er således sterkt medvirkende til at vinen vil kunne endre stil og karakter fra år til år. Vekstbetingelsene påvirker druenes modningsgrad, syrlighet, skalltykkelse og dermed garvestoff og fruktighet i vinen. Det er således en rekke faktorer som avgjør om en vin egner seg for lagring, og når den er klar for konsum. Sett fra enkelte vinentusiasters syn kan dette oppfattes som et noe uoversiktelig og til tider utfordrende faktor: En må huske hvilke årganger som er ”gode” og hvilke som er ”dårlige”. Det som kan være en ”dårlig” årgang i Bordeaux, er ikke nødvendigvis en ”dårlig” årgang i Bourgogne, eller andre steder i verden. Men nettopp dette gjør vinens verden så fascinerende, fordi vi velger å se på variasjonene som en kilde til gjentagende testing, utvidelse av kunnskapsnivå og gleden ved å nyte god vin.

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Quinta do Corujão Reserva 2009

  Mørkerød farge. Dufter som av mørkerøde skogsbær – bjørnebær/blåbær og urter. Friskt, fruktig anslag med god fylde. Til retter av storfe og lam.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 128,50 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 20819 Importør: Grapevine Beverage Selections
 • Feudi di San Marzano Primitivo 2009

  Dyp rubinrød farge med fiolett kant.Intens fruktig aroma som av kirsebær, modne blåplommer/svisker. Saftig anslag med delikat fruktpreg. Passer fint til kjøttretter, pasta og pizza.

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 105,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 48165 Importør: Best Cellars AS
 • Feudi di San Marzano Negromaro 2009

  Dyp, tett mørkerød farge med blålilla kant.Dufter som av mørkerøde bær med kryddertoner.Kompakt, bærfruktig anslag når den treffer munnhulen. Varer lenge.Passer godt sammen med kjøtt og pastaretter.

  Terningkast 5 84 poeng
  kr 105,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 48166 Importør: Stenberg & Blom
 • Inca Tannat 2009

  Dyp, tett mørkerød farge med blålilla kant. Dufter som av mørkerøde bær med kryddertoner. Kompakt, bærfruktig anslag når den treffer munnhulen. Varer lenge. Passer godt sammen med kjøtt og pastaretter.

  Terningkast 6 86 poeng
  kr 102,80 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 80605 Importør: Best Cellars AS
 • Masi Modello delle Venezie Rosso 2009

  Dufter som av friske røde bær – kirsebær og bringebær.Friskt fruktig anslag som underbygger duftinntrykket. Balansert tanninstruktur og tiltalende ettersmak. Lett, elegant vin som er grei når en skal servere pastaretter og veltilpassede retter av lyst kjøtt – gjerne kylling, men også kalv og svin.  Forfriskende når den serveres ved 16 grader C.

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 100,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 45836 Importør: Stenberg & Blom
 • AG Forty Seven Malbec Shiraz 2010

  Dyp mørkerød farge.Duft som av mørkeblå plommer, rikt modne bjørnebær med overtoner av vanillin. I munnen gir den et behagelig sødmefullt anslag med avrundet tanninstruktur. Grei husets vin til retter av rødt kjøtt.

  Terningkast 4 84 poeng
  kr 85,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 58665 Importør: Stenberg & Blom
 • Rabl Grüner Veltliner 2009

  Strågul farge med grønnskjær.Forfriskende aroma med elementer som av modne epler, krydder og mineralske toner i harmoni. Delikat forfriskende vin med god fyldig struktur som sitter lenge. Nyt den som aperitiff, til skalldyrretter – gjerne med smørbaserte sauser – og til retter av lyst kjøtt. En vin som er lett å erindre.

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 134,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 80443 Importør: Stenberg & Blom
 • Yealands Way Sauvignon Blanc 2009

  Delikat aromabilde med preg som av krystede solbærblad og friske bær.Forfriskende anslag med smak som av stikkelsbær, grønne epler og asparges.Passer godt som aperitiff og til lettere retter av fisk og skalldyr. Lett, elegant vin til en god pris.

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 124,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 58233 Importør: Stenberg & Blom

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet