Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Vakre Alsace – Vinens mangfold

Alsace, denne nørdøstlige delen av Frankrike, er en fascinerende blanding som gjennomsyres av fransk og tysk særpreg.

Alsace - Tett mellom idyllisk landsbyer

Vosges-fjellene skiller dalen fra det øvrige Frankrike. Rhinen skiller den fra Tyskland. Den fargerike kulturblandingen er resultat av kriger og grensestrider som har ridd distriktet siden traktaten i Westfalen gjorde slutt på trettiårskrigen i 1648. Alsace kom under fransk suverenitet, og konglige edikter i 1662, 1682, og 1687 og tilbød gratis jord til alle som ville dyrke den. Sveitsere, tyskere, tyrolere og lorrainere strømmet til området. Under den fransk-tyske krig i 1871 kom området igjen under tysk herredømme, og forble tysk til første verdenskrig tok slutt. Da ble de franske igjen, og Alsace begynte å organisere sine vinmarker i samsvar med det nye franske AOC-systemet. I 1940 rykket tyskerne inn igjen før organiseringen var ferdig. Først etter annen verdenskrig da Alsace igjen var fritt – og fransk – kunne arbeidet gjenopptas. I 1962 fikk endelig Alsace AOC-status. Selv om vindyrkingen i Alsace tilsynelatende startet senere enn andre steder i Frankrike, var vinene i dette området allerede i middelalderen meget berømte og ble drukket ved de kongelige bord under navnet ”Vin d’Aussay”.

Beskyttet mot de kalde og fuktige nordvestvindene fra Atlanteren har Alsace med sine sydøst-vendte vinmarker et av de tørreste klimaer i Frankrike, og drar spesielt nytte av dette i solrike høstmåneder. Klimaet er nordlig, men allikevel perfekt på grunn av usedvanlig mange soltimer og lite nedbør. Vintrene er kalde og sommerne er varme. Altså ypperlig for druer. Nedbørsmengden er 500 mm per år. Klimaet forklarer de forskjellige vintypene som lages.

Det geologiske mangfoldet er grunnen til de mange druesortene som dyrkes. Jordbunnen i dette området er meget variert, alt fra kalk og mergel til granitt, sandstein, sand og leire, som igjen gjenspeiler de enkelte vinmarkers egenartede karakter. Vinmarkene ligger i skråningene ned fra Vosges-fjellene overfor Rhinen i et ca. 140 km langt og mellom 1 til 5 km bredt belte. Totalt dekker arealet cirka 15 500 hektar med en årsproduksjon på ca 1,2 millioner hektoliter. 82 % av produksjonen er hvitvin.

Alsace produserer noen av Frankrikes beste hvite viner, og har som tidligere nevnt en mangfoldighet av jordsmonn og druetyper men kun tre appellasjoner: Alsace, Alsace Grand Cru og Crémant d’Alsace. Karakteristisk for alle de beste alsacevinene er deres intense og ikke minst elegante aroma, som lar drues egenart klart tre frem. Alsace er også det eneste klassiske vindistriktet i Frankrike som bygger hele sitt renommé på endrueviner. Regionen produserer intense, rike vellagede hvitviner, variert i stil, med elegante aromaer og med deilig fokusert fruktighet som er konsumklare uten å måtte lagres i kjelleren i evigheter. Vinene passer like godt sammen med mat som til å nytes alene.

Laguolie

Vinanbefalinger

 • JosMeyer Riesling le Kottabe 2007

  Lys strågyllen farge. Frisk floral duft som av hvite blomster og sitrus og mineraler.Forfriskende syrlig, fruktig anslag som varer og varer. En vin med mye friskhet i god balanse.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 188,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 59766 Importør: Blend Wines
 • Josmeyer Riesling Grand Cru Hengst 2007

  Gyllengul farge med grønnskjær. Intens floral frisk duft med preg som av sitrus og epler, mineraler – petroleum. Tiltalende vin i munnen med tett og fyldig midtparti, deilig forfriskende syre. Lang ettersmak. Flott kandidat for vinkjelleren!

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 344,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 59764 Importør: Blend Wines AS
 • Beyer Pinot Gris 2006

  Strågul farge, rik aroma som av honning, sitrus og friske sommerblomster og en aning eksotiske frukter. Vinen er rik med velbalansert syre, tydelig mineralsk preg med lang fyldig ettersmak. Tørr.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 179,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 56964 Importør: Vinarius
 • Ostertag Clos Mathis Riesling 2005

  En fyldig riesling med florale og fruktige aromaer, pent støttet av flott syre og tydelige minerale aromaer

  Terningkast 5 85 poeng
  kr 249,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 46400 Importør: Moestue
  Også omtalt i:
  1. Alsace - Skuffer sjeldent

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet