Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Clotilde Davenne – snadder fra Chablis

Clotilde Davenne er en kvinne av naturen og i sitt arbeide med vin tilstreber hun en mest mulig økologisk tilnærming til sine vinmarker. Hun produserer Chablis på alle fire nivåer – Petit Chablis, Chablis, Premier Cru og Grand Cru.

Like i utkanten og sydvest av selve byen Chablis, ligger vineiendommen Les Temps Perdus. En vineiendom bygget opp av en dyktig og prisbelønt vinmaker som helt siden slutten av tenårerene har sporet sin karriere og sitt liv inn mot å lage vin. Clotilde Davenne har sin ønologiske utdannelse fra universitetet i Dijon. I de 17 årene mellom 1989 og 2004 var hun trofast og hardtarbeidende vinmaker hos Jean-Marc Brocard, en av Chablis største produsenter.

Eiendommen hennes i Préhy ble opprinnelig kjøpt som et hjem i 1992, uten tanke på at den skulle bli en uavhengig produsent. Tanken var mer at eiendommen skulle bidra som et hyggelig tilskudd til økonomien gjennom salg av druene til hennes daværende arbeidsgiver Brocard. Historien ville det annerledes, og etter nøye overveielse sluttet hun hos Brocard i 2005, ett år etter lanseringen av hennes første årgang under eget navn.

Hun disponerer over 9 hektar vinmarker, noe som kan virke lite når hun disponerte over 180 hektar hos Brocard. Men Clotilde ville tilbake til en mindre produksjon med en mer naturlig tilnærming til jorden, uten bruk av moderne teknikker som man er avhengig av i storproduksjon.

Vinmarkene til hennes Petit Chablis er nøye utvalgt. Alle ligger i skråninger med god soleksponering og befinner seg i nærheten av Préhy. Ofte ligger vinmarkene i portlands-jordsmonn som består av et mer kalkholdig og mineralholdig jordsmonn enn det mer fossilpregete jordsmonnet Kimmerridge som man finner ellers i Chablis. Clotildes Petit Chablis er på høyde med mange andre produsenters Chabliskvalitet. Flott fruktighet av eple og lime preger vinene, samt et lite innslag av flintstein.

Vinmarkene til hennes Chablis befinner seg i sørvendte skråninger i Courgis, sør i regionen 300 m.o.h. Hun benytter 40 år gamle vinstokker. Gjennom mange år har kvaliteten på Clotildes Chablis vært høyere og bedre enn mange andre produsenter i Chablis. Vinen er en klokkeklar, tradisjonell Chablis med tydelig kalk/mineralpreg, eple og sitrus.

Hun har også vinmarker i Bourgogne Côtes d’Auxerre og Saint-Bris, den eneste appellasjonen hvor det er tillatt å bruke druen Sauvignon Blanc i Chablis området. Hennes Sant-Bris kan minne om Sancerre, men den har en mer tydelig fruktighet og en helt annen, rimeligere pris.

Å lage vin er ingen kunst sier hun, men for å lage god vin av alle årganger trenger man mye kunnskap og vilje av stål. Sistnevnte egenskaper lyser av Clotilde om man er så heldig å treffe henne, smilende, levende opptatt av Chablis og hvordan en god Chablis skal være.

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Davenne Chablis Premier Cru Montmains 2007

  Middels gulgrønn farge. Aroma av lime, grønne epler, sitrusskall og våt skifer. Mineralene følger ettersmaken. Fin avslutning. Elegant og lekkert    

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 295,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 58004 Importør: Eurowine
 • Davenne Chablis 2009

  Middels gulgrønn farge. Aroma av grønne epler, sitrus, kalk. Kjølig fruktighet balansert med god mineralitet. Lang ettersmak. Clotilde Davenne leverer varene!

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 170,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 44096 Importør: Eurowine
 • Clotilde Davenne Les Temps Perdus Petit Chablis 2010

  Lys grønngul farge. Aroma av eple, lime og sitrus. Enkel stilren Petit med litt kort ettersmak. Mer syrerik enn 2009 årgangen. God pris

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 139,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 801174 Importør: Eurowine

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet