Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Tid for viltretter og godt følge i glasset

Å velge vin til høstens viltretter vil alltid være avhengig av hvilke vilt en skal tilberede og servere. Småvilt er jo noe kraftigere i smaken enn storvilt. Rype skutt på høyfjellet, lever i et klima med helt spesielle vekstforhold.

Utsikt til Tain-l'Hermitage Foto: Svein Lindin

Alt som lever på høyfjellet, alt som holder liv i seg i slike omgivelser, får en smak som lavlandsprodukter ikke kan måle seg med. ”Overflod kaster sjelden noe godt av seg, verken for dyr, planter eller mennesker.”

Ovennevnte innledning kan godt overføres til vinens verden da vi erfarer at det er de marginale vekstsonene som gir oss viner med kraft- og styrke. Åpenbaringer vokser ikke opp av bakken av god matjord. Da er det større mulighet i en syd-vestvendt, utvasket skråning i øvre del av, eksempelvis, Rhônedalen. Jordsmonnet påvirker også vinens stil, dette skyldes trolig i mindre grad de kjemiske bestanddelene i jorden enn fysiske egenskaper som drenering som er forklaringen på det overlegne jordsmonnet i Medoc, for eksempel, eller som i tilfelle med Châteauneuf-du-Pape, den ekstra modningseffekten man mener druen får fordi steinene på bakken rundt planten holder på varmen utover natten.

Mye vin går godt sammen med ulike viltretter, svært mye faktisk. Denne gangen starter vi helt nord i Rhône-dalen og beveger oss sydover etter hvert. AOC Côte Rôtie; disse solbrente ”grillstekte” vinmarkene utgjør den nordligste appellasjonen i Rhône-dalen. Som i Hermitage og Crozes Hermitage er Syrah den vanligste drue der.

Men Côte Rôtie har også noe mer, som gjør rødvinene til noen av Frankrikes mest interessante. Som i Hermitage kan en viss andel hvite druer (i teorien 20 % i praksis vanligvis mindre) iblandes. Men her benytter man ikke Hermitages Marsanne eller Rousanne. Det er den uvanlige Viognier, en sjelden sort som med få unntak bare dyrkes her, hvor den brukes til fremstilling av meget små kvanta hvit Coindreau og Château Grillet. Vin fra Côte Rôtie er annerledes. Den har samme tyngde og stil som andre viner fremstilt av Syrah, samme overdådige mengde aromaer som av krydder, hyll og moden blåplomme som gir assosiasjoner til tjære ved lagring. Viognier gir den et voldsomt løft, en flyktig, velduftende, lett blomsterduft som gjør den mer delikat og raffinert enn noen annen ren Syrah-vin. Det er en oppsiktvekkende sammensetning. Der Hermitage er større og dristigere, er Côte Rôtie mer kompleks. Det eneste man skal passe seg for er prisen:

Laguolie

Vinanbefalinger

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet