Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Nebbiolo til begjær

Nebbiolo eller kun «nebbe» blant tilhengerne er uten tvil Piemontes beste drue og også utvilsomt en av verdens beste vindruer. Den gir vinen som har blitt kalt vinenes konge og kongenes vin, Barolo. Barbaresco er den andre store vinen fra denne druen. Begge vinene er hjemmehørende i Piemonte og det er også her druen kommer fra.

Navnet Nebbiolo sies å komme av det Italienske ordet nebbia som betyr tåke. Den skal ha fått navnet fordi det viser til tåken som ofte ligger over vinmarkene i oktober, når druen normalt høstes. Nebbiolo gir viner med høy syrlighet og høyt tannininnhold, som igjen krever lang lagring. Nebbiolobaserte viner og da særlig Barolo og Barbaresco, kan kreve litt tilvenning, men når du først har blitt vant til vinene og forstår dem, så er du solgt.

Nebbioloviner fra Piemonte, spesielt Barolo og den noe mer feminine Barbaresco, kan ha uforlignelige aromaer som av fioler, sopp, skogbunn, bark, tjære mm. De er topp følge til klassiske viltretter og da særlig fuglevilt, men da bør vinene være modne. Yngre nebbiolobaserte viner er supert følge til retter med mye fett. Kjøtt med fettmarmorering er topp match. Druen har flere lokale navn, blant annet Spanna og Picotener.

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Paitin Barbaresco Sori Paitin 2005.

  Mørk rød med middels dyp kjerne. Dufter elegant som av røde kirsebær og rød frukt med krydderpreget innslag. Tydelig tanninstruktur, men ikke overdimensjonert, tiltallende frukt/syrepreg med stram avslutning. Åpnes en flaske i dag bør den gå via 2-3 timer i en karaffel. Tåler godt et tiår i en god kjeller.

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 349,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 59227 Importør: Fondberg
 • Oddero Barolo Villero 2007

  Dyp mørk murstensrød farge, tett kjerne. Dufter aromatisk som av moden mørk frukt; mørkerøde skogsbær, plommer, mørk sjokolade, trøfler, lær og fioler toppet med vanilje. Vinen treffer munnen med tett tanninpreg og rik frukt og syre. Gir videre signaler om en usedvanlig lovende vin med rik struktur og kompleksitet. Nok en vin for en god kjeller, 5-20 år uten problemer

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 379,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 53183 Importør: Fondberg
 • Oddero Barolo 2007

  Dyp rustrød, medium tett kjerne. Rik aromatisk duft som av overmodne blåplommer/svisker, krydret mørk sjokolade/lakris/anis. Meget kompakt tanninanslag, flott frukt og syre, stram avslutning. Duftinntrykket forsterkes ytterligere i munnen. En kompleks vin for kjelleren, 5 – 20 år, for de som har klart å sikre seg noen eksemplar.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 329,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 53184 Importør: Fondberg
 • Germano Ettore Barolo Prapo 2006

  Dyp mørkerød, tett kjerne. Dufter rik mørk frukt som av plomme, mørke moreller, lær, tjære, pepper, samt fat toppet med velintegrert vanillin. Kompakt tannininnslag og lovende fruktinntrykk og stram avslutning som gir signal om en vin som fortsatt bør lagres noen år. Ren elegant stil til høstens første viltmiddag, men først om 4-5 år og videre frem i tid.

  Terningkast 6 92 poeng
  kr 399,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 95816 Importør: Fondberg
 • Germano Ettore Barolo Serralunga 2006

  Dyp mørk rød med en aning brune toner og middels tett kjerne. Dufter som av mørke bær og moden blåplomme, krydder, tjære, anis, trøfler. Tydelig mineralske toner. Treffer munnen med rikt tannininnslag og et duftinntrykk som positivt forsterkes. Flott munnfølelse. En meget rik vin med fint syrepreg, fortsatt ung, vil tjene på å ligge i en god kjeller ennå noen år; 3-15. Faller en for fristelsen å åpne en flaske allerede nå vil et opphold i en vid karaffel, 3-4 timer, gi den et mer drikkevennlig preg.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 270,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 95815 Importør: Fondberg
 • Germano Ettore Nebbiolo Langhe 2010

  Mørk burgunderrød, tynn kjerne. Dufter som av rød plomme, røde kirsebær, blomster, samt mineralske toner med et snev av lær/ krydder og fat. Tiltalende tanninpreg. Duftinntrykket underbygges i munnen og forsterker mineralpreget positivt. Til retter av mørkt kjøtt med smaksrik mørk saus ispedd sopp, løk og urter.

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 270,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 95817 Importør: Fondberg
 • Fiorenzo Nada Barbaresco Rambone 2006

  Dyp mørkerød, tett kjerne. Intens duft av mørke bær, rikt florale toner og lag på lag med mørk bærfrukt, moreller og søtlig krydder toppet med mentol. Saftig rik frukt, harmonisk integrert med middels bløte tanniner og fin syre. Lang, varig avslutning. En stor vin nå til smaksrike retter av mørkt kjøtt; vilt og storfe, men også en vin for videre utviklingspotensial i en god kjeller.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 381,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 57147 Importør: Nebbiolo Wines AS
 • Scarzello Barolo Vigna Merenda 2005

  Dyp mørkerød, kompakt kjerne. Imponerende flott duft som av lær, tobakk, tjære, lakris/anis, kirsebær, blomster og trøfler. Mektig vin med tanninrikt, fyldig anslag, fint syrepreg, konsentrert, krevende og tøff avslutning. Topp vin for kjelleren 3–15 år som anbefales hentet frem til høstjaktens første rypemiddag. Vigna Merenda er en enkeltvinmark hvor det kun produseres vin i gode årganger!

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 385,20 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 92197 Importør: Nebbiolo Wines AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet