Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Redd Hellas – Kjøp knallbra vin

I 1994 startet agronomen Leon Karatsolas og vinmakeren Yiannis Paraskevopoulos vinprodusenten Gaia i en gammel nedlagt tomatpuré-fabrikk beliggende på stranden mellom Kamari og Monolithos på Santorini. Deres mål var å fronte den grønne druen landet har mye å by på, Assyrtiko. Nærmere 900 hektar av druen er dyrket på øya, hvorav mesteparten går til produksjon av hvitvin og til produksjon av søte dessertviner.

To glade vinmakere

Jeg smaker utrolig mye vin, fra hele verden, og så langt jeg makter smaker jeg med et åpent sinn. Fra Hellas kommer meldinger om et land i krise. Se bort i fra elendigheten med disse fantastiske vinene som takket være noen våkne neser i Norge har blitt listeført på Vinmonopolet. 2012 årgangen er fantastisk!

Assyrtiko-druen fra øya Santorini er en av verdens ukjente vinskatter. Assyrtiko er betegnet som en av verdens eldste, kjente druetyper blant hvitvinsdruer. Med ekstrem lav avkasting og lite naturlig regn er det nok bare morgendugget som gir drueplanten næring.  Med nydelig syrlighet, flott mineralitet med innslag av grønt eple og sitrustoner slår denne vinen knockout på de fleste europeiske chardonnaybaserte viner av god kvalitet.

Santorini (gresk: Σαντορίνη) eller Thera/Thira (Θήρα) er en gresk øy i Egeerhavet, del av øygruppen Kykladene. Øygruppen har et areal på 73 km², og har 13 600 innbyggere (2001).

Santorini er restene av en enorm eksplosjon for 3500 år siden. Denne ødela de tidligste bosettingene på det som kun var én øy og førte til dannelsen av den store kalderaen.

Den er det mest aktive vulkanske sentrum i den vulkanske øybuen i Sør-Egeerhavet, selv om restene hovedsakelig er en vannfylt kaldera. Det største vulkanske utbruddet i historien hjemsøkte Thera: det minoiske utbruddet (eller Thera-utbruddet), som fant sted for ca 3600 år siden, da den minoiske sivilisasjonen var på sitt høyeste. Utbruddet etterlot seg en stor kaldera omringet av vulkanske askeavleiringer av betydelig tykkelse og har kanskje forårsaket kollapsen av den minoiske sivilisasjonen på Kreta, 110 km sør fra Thera, gjennom en gigantisk tsunami.

Dette er det Thera som er kjent fra antikkens Hellas. Santorini er det italienske navnet på øya, som var under italiensk styre i rundt 300 år frem til den ble erobret av tyrkerne i 1539. Fira er navnet på den største av landsbyene på øya og er også hovedstaden. Andre store byer og populære turistmål er Kamari og Oia.

Etter en fønikisk periode kom doriske grekere til øya og grunnla byen Thera på 800-tallet f.Kr. Thera sendte ut nybyggere som grunnla en rekke byer i Nord-Afrika.

Thera ble kristnet på 200-tallet. På 1100-tallet kom frankerne; det var de som endret navnet til Santorini. Øya kom under det osmanske rike i 1579. Den ble en del av Hellas da landet ble selvstendig og internasjonalt anerkjent 1832.

Kilde: Wikipedia

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Agiorgitiko by Gaia

  Blålilla farge. Aroma som av solbær, kirsebær med snev av lær og eik.  Syrligheten bringer denne vinen høyt opp. Elegant praktfull kvalitetsvin!

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 165,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98690 Importør: Chaeos Import AS
 • Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2011

  Lys gyllen farge. Aroma som av grapefrukt, sitrus og flintrøyk. Konsentrert mineralsk, flint bygger videre. lang flott finish. Grunn alene til å dra til Hellas!

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 175,20 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98692 Importør: Chaeos Import AS
 • Thalassitis 2011

  Lys gyllen farge. Aroma som av blomster, eplekjerne og sitrus. Konsentrert mineralsk/sjø i  ettersmaken.  Flott lang avslutning som det er bare å gratulere for! Hamler opp med det meste prismessig

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 175,20 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98691 Importør: Chaeos Import AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet