Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

En ensom sjel – Per Mæleng

En av Norges vineminenser Per Mæleng har tatt steget ned fra vinhyllen og lansert boken ” En vingurus guide til himmelen”. Boken ført i pennen av en ordkunstner og vinkjenner er en hyllest til den kresne smaken. Og la det være klart med en gang, dette er ingen vinbok for nybegynnere!

Middagsgjesten fra helvete – Per Mæleng

For dem som ikke har et forhold til forfatteren finner du ham som fast spaltist i Vinforum og i det daglige som produktsjef med ansvaret for spesialbutikkene og kommende vinauksjoner i Vinmonopolet, en stilling som i følge ham selv er en drømmejobb og for utenforstående åpenbart skreddersydd for vineminensen.

Uten tvil en bibel for noen

Vinnerden Per Mæleng strekker ordspillet rundt temaene svært lang til tider og man må noen ganger lese avsnittene flere ganger for å forstå eller komme inn i forfatterens dype forståelse. Boken er velskrevet og gir en filosofisk tilnærming til vinglede og kvalitet, herlig ukommersielt og det er ingen tvil om at boken vil bli en bibel for noen kresne sjeler.

Boken skiller seg helt klart ut fra mengden av faktabaserte vinbøker. Forlegger Erling Kagge har tatt en risiko ved å lansere boken, nisjen for vinbøker i Norge er svært smal, men etter min mening er guiden en klar kandidat til å bli en bokbauta i norsk vinmiljø – eller i det minste en slags nekrolog over en eremitts store interesse for kvalitesvin og den forståelsen av hva kvalitetsvin er.

Ut i fra godt plasserte personportretter i Aftenposten og Dagens Næringsliv i forbindelse med bokutgivelsen kan man få inntrykk av en ekte vinsnobb som bringer egne vinglass, mat og vin i selskaper og omtales som middagsgjesten fra helvete, han kan endog be egne gjester gå i dusjen fordi det lukter for mye parfyme! Selv ser jeg kun en til dels ensom, belest og kunnskapsrik mann som sitter på sine edle dråper, som i en årrekke har delt sin kunnskap og beriket det norske og utenlandske vinmiljøet.

Terningskast seks

Per Mæleng sto først og lenge i kamp mot hva Vinmonopolet stod for tidligere, for deretter noen tiår senere fremstå som en slags leiesoldat som pleier Vinmonopolets omdømme og kunnskapskrav fra en etter hvert økende masse av kunnskapsrike kunder. Mange vil kalle strategien til Vinmonopolets ledelse indirekte kjøpt og betalt, men begge parter hadde sikkert det velkjente ordspillet ”if you can’t beat them, join them” av senator James E. Watson i bakhodet. Selv betrakter jeg den som en av de viktigste beslutninger Vinmonopolets ledelse har gjort for å forlenge monopolets levetid i Norge. Boken vil uansett overleve monopolet, for god smak og forståelsen av den vil aldri gå av moten. Det har både forlegger og forfatter fått frem og min klare anbefaling gies med terningskast seks!  Kr 399,- ISBN:978824891212

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet