Vinofil Sitat
  1. Vintips
  2. Vinprodusenter
  3. Vinområder
  4. Vin & Mat
  5. Bokanmeldelser

Artikler under emnet Vintips i 2012

De gode smakene fra 2012, med en liten bismak – Godt Nyttår!

Året 2012 gav mange gode smaksopplevelser og nå er tiden inne for å huske noen av dem. Vinmonopolets markeds- og produktplan for perioden januar-juni 2013 viser at monopolet sin innkjøpsavdeling virkelig er på rett spor, selv om det er vanskelig å tilfredstille ethvert ønske i et bredt og sammensatt vinverden med fornuftig variasjon i priser, varetyper, land og smaksretninger. En nesten umulig oppgave selvfølgelig for Vinmonopolet, som balanserer mellom …

Skjelbreid Poirée satser på vin – god vin!

Skiskytterne Liv Grete Skjelbreid Poirée og Raphaël Poirée satser nå på vin, mat og teambuilding i sitt nybygde sted i Hålandsdalen i Hordaland Stedet drives sammen med storesøster Ann-Elen Skjelbreid og husbonden Egil Gjelland. De samarbeider også tett med kokkeduoen Fredrik Herud Sørensen og Frode Alræk fra den anerkjente Bergens-restauranten Søtt + Salt  om maten. Som vertskap er ikke veien lang for å ha en egen ”husets vin”, noe som …

Biodynamisk eller økologisk vin, spiller det noen rolle?

Stadig flere oppdager viner i Vinmonopolets hyller som er laget etter økologiske eller biodynamiske metoder. Vinmonopolet har de senere år økt utvalget i sine hyller siden salget og interessen øker, men spiller det virkelig noen rolle å velge disse i stedet for de mer kommersielle vinene og merkevarene?Hester er en selvfølge i biodynamisk jordbruk, mindre press på jordsmonnet og kilde til dritt! Når det snakkes om kommersielle viner tenker jeg …

Kloke ord fra to glade kokker

Kokkeduoen Fredrik Herud Sørensen og Frode Alræk har siden 1998 kokkelert både i innland og utland. Da de to kokkene traff hverandre i Oslo, fant de ut at de begge lengtet hjem til Bergen. Med en visjon om å få Bergen til å smake bedre, dro de tilbake over fjellet, og startet matbedriften Søtt + Salt; restaurant, catering og butikk i ett. I dag er «Søtt + Salt» et …

Vinmonopolets nyhetssmaking November 2012

Portugal tilbyr langt mer enn Portvin, Vinho Verde og Madeira til vinverdenen.  Godt klima og jordsmonn, samt unike druer som har brukt tusener av år på å tilpasse seg forholdene gjør at Portugal har forutsetningene som skal til for å lage god vin. For 20-30 år siden var astrigente og syrlige den vanlige beskrivelsen av portugisisk vin. Etter medlemskapet i 1986 har EU-midler imidlertid modernisert vinproduksjonen så vinene, kort …

En ensom sjel – Per Mæleng

En av Norges vineminenser Per Mæleng har tatt steget ned fra vinhyllen og lansert boken ” En vingurus guide til himmelen”. Boken ført i pennen av en ordkunstner og vinkjenner er en hyllest til den kresne smaken. Og la det være klart med en gang, dette er ingen vinbok for nybegynnere! For dem som ikke har et forhold til forfatteren finner du ham som fast spaltist i Vinforum og i …

Variert godt følge i glasset til høstens ulike matgleder

Høsten er på mange måter en spennende årstid som byr på mange muligheter i skog- og mark, på fjorden- og sjøen, så vel som på fjell- og vidde. Høster vi ikke selv er det likevel mulig å skaffe det meste du kan tenke deg å tilberede for bordets mangfoldige gleder. God mat fordrer selvsagt god drikke. Vi har plukket ut og testet en rekke alternative valg som vi kan anbefale …

Bella Bambina – Eikefjord på banen med Valpolicella

Veneto er en region i nordøst-Italia. Den består av provinsene Belluno, Padova, Rovigo, Treviso, Venezia og Provinsen Vicenza. Hovedstaden er Venezia. Regionen grenser i nordøst til Friuli-Venezia Giulia, i nordvest til Trentino-Sydtirol, i vest til Lombardia og i syd til Emilia-Romagna. I 1797 kom størstedelen av området under Østerrike, og i 1867 ble det en del av det nylig grunnlagte Kongeriket Italia. I erindringen av den lange selvstendigheten og Venezias …

Fra to tomme hender – Johannes Leitz

Mennesket - personligheten og filosofien - bak vinen? Alltid et like interessant spørsmål, ikke minst fordi det kan gi oss svar på svært mye: Til tross for den formidable suksessen har denne rause, sympatiske vinmakeren begge beina solid plantet i sine kjære vinmarker. Vi møtte Johannes Leitz aller første gang i mai i år ved flyplassen i Frankfurt, hvor han ønsket oss hjertelig velkommen, før han kjørte oss videre til …

Få den ekte italienske stemningen

Il fiasco, den tykkmagete vinflasken trukket med bast, var lenge symbolet på det gode liv. Og det gode liv fantes i Italia, nærmere bestemt i Toscana som var hjemstavn for denne lett gjenkjennelige flasketypen. Som til og med var samleobjekt til langt utover 70-tallet. Og som sørget for et på den tiden eksotisk innslag i mangt et norsk hjem. Den utskjelte bastflasken har en langt mer gloriøs historie enn du …

Alsace – Verdt å vite om og besøke

Alsace, denne nørdøstlige delen av Frankrike er en fascinerende blanding som gjennomsyres av fransk og tysk særpreg. Vosges-fjellene skjermer og skiller dalen fra det øvrige Frankrike. Rhinen skiller den fra Tyskland. Den fargerike kulturblandingen er resultat av kriger og grensestrider som har ridd distriktet siden traktaten i Westfalen gjorde slutt på trettiårskrigen i 1648. Alsace kom under fransk suverenitet, og konglige edikter i 1662, 1682, og 1687 og tilbød gratis …

Alsace – Viner verdt å smake

Alsace produserer noen av Frankrikes beste hvite viner, og har som tidligere nevnt en mangfoldighet av jordsmonn og druetyper, men kun tre appellasjoner: Alsace, Alsace Grand Cru og Crémant d’Alsace. Karakteristisk for alle de beste alsacevinene er deres intense og ikke minst, elegante aroma, som lar drues egenart klart tre frem. Kort definert: essensen av vinene i Alsace er renheten og deres frukter. Alsace er også det eneste klassiske vindistriktet …

Forsatt på høyden – Christer Berens

Vi skrev følgende i en artikkel tidligere her i Vinofil: ”Siden år 2000 har Christer – med stor suksess - utviklet vinserien Cuvée Christer Berens: Hans målsetting er at vinene skal ha en tydelig signatur fra området de kommer fra og at de skal passe godt til mat”. Christer sa følgende den gang: ”Mitt mål er alltid å blande viner med finesse og personlighet”.  Vår konklusjon i ettertid er følgende: …

Tre som vekket oppmerksomheten

Nebbiolo eller kun “nebbe” blant tilhengerne er uten tvil Piemontes beste drue og også utvilsomt en av verdens beste vindruer. Den gir vinen som har blitt kalt vinenes konge og kongenes vin, Barolo. Barbaresco er den andre store vinen fra denne druen. Begge vinene er hjemmehørende i Piemonte og det er også her druen kommer fra. Kvalitetsmessig vurdert regnes Piemonte – sammen med Toscana og Veneto – som en av …

Djevelen endelig i boks!

Salget av vin på boks øker stadig i Norge, formidable 62% av salget er passert og dette gjør at store giganter må ta Norge med i betraktning når produktutvikling skjer. Casillero del Diablo er velkjent for de fleste som har drukket vin fra Chile, med sin langvarige historie på Vinmonopolet siden 90-tallet i Norge har vinens merkevare befestet seg som en sikker vinner for mange. For første gang lanseres Casillero …

Anbefalte artikler

  1. På topp - Bag in Box listen 2017

    Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

    Vintips
  2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

    Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

    Vintips
  3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

    Vin med naturlig klang fra Østerrike

    Vinprodusenter, Vintips
  4. Champagne Charlie er på banen igjen!

    Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

    Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

  1. Den store Amarone testen - 10 på topp

    I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

    Vintips
  2. På topp - Bag in Box listen 2017

    Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

    Vintips
 

Vi skriver for:

Riedel Rent
Riedel Glass

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet