Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Dorsk som torsken, hva drikker man til?

Torsk er mager fisk med delikat struktur, et meget ettertraktet godt råstoff havet fortsatt skjenker oss i rikelig monn. Dorskheten eller trøttheten mange føler etter et godt møljemåltid kommer fra aminosyren tryptohan som man finner i torskekjøtt. Personer plaget med søvnløshet, og som får i seg torskens naturlige tryptohan sover faktisk bedre ifølge forskning.

Torsk - magert og sunt

Sammenlignet med anerkjente, såkalt ”edlere” fiskeslag som kveite, piggvar, steinbit og breiflabb regnes ”tradisjonelt tilberedt torsk” med lever, rogn, gulrøtter, persillesmør og kokte melne poteter som livretten for mange. Spesielt høyt verdsetter vi den i desember – til og med på selve juleaften – men også i årets aller første måneder, januar og februar… Likevel, den er ikke alltid like lett å finne på restaurantmenyene. Og finnes den der er den svært ofte bearbeidet til det ugjenkjennelige, gjerne tilberedt med smaksrik saus og annet tilbehør, slik at rettens egentlige midtpunkt bokstavelig talt koker bort i garnityret. Men til tross for vår påstand, det finnes heldigvis fortsatt steder som tilbyr retten på den tradisjonelle måten.

Valg av vin til fisk følger i hovedsak samme logikk og resonnement som valg av vin til annen mat. Det innebærer at skal måltidet bli passe vellykket, bør mat og vin ha en viss samstemmighet. Retten byr på flere vinmessige utfordringer og muligheter. Vi har riktignok i Norge (Bergen) tradisjon for å drikke rødvin til torsk, men som et utgangspunkt vet vi at vi har å gjøre med elementer som ber om hvitvin – jeg tenker da spesielt på tilbehøret som ofte er persillesmør med fløte, torskerogn og selvsagt torskeleveren, kokt i lettsaltet ”cortbuljong” med eddik, løk og pepper. Når torsk med persillesmør er å betrakte som relativt enkel å kombinere med vin, skyldes det først og fremst at retten er mild og harmonisk. Vi trenger følgelig ikke tenke i prekære kombinasjoner for å komme frem til et godt resultat.

En rekke ulike viner fra forskjellige regioner egner seg godt. Torsken i seg selv harmonerer ganske godt med rødvin, helst en middels lett vin uten for mye garvesyre. Prøv gjerne ung, enkel saftig bordeaux, laget på Merlot, en Beaujolais-Villages laget på Gamay, eller hvorfor ikke en Valpolicella Classico, på druene Corvina, Rondinella og Molinara. Og husk, dette er viner som bør ha en serveringstemperatur fra 14 til 16 grader C. Ikke minst vurdert i forhold til retten den skal nytes sammen med.

Velges hvitvin foretrekker jeg vin laget på Sauvignon Blanc-druen, gjerne fra østlige Loire; Sancerre og Pouilly Fumé, frisk Pinot Blanc fra Alsace, og fyldig Riesling fra samme område dersom man liker en mer syrepreget vin. Eller en hvit bordeaux i en blanding på druene Sémillon, Sauvignon Blanc og Muscadelle. Kombinasjoner har alltid et element av uoversiktelighet. Vi har derfor aldri noen garanti for at det endelige resultat blir så vellykket som vi ønsker. Men likevel: Lykke til med tilberedning og velbekomme med torsk og drikke!

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Chateau Bonnet 2009

  Lys gyllengrønn. Modent fruktig anslag som av pære, stikkelsbær, lime, med asparges i avslutningen. Smak følger duft og forsterkes av vinens behaglige fylde. Dette er et velsmakende og tiltalende bekjentskap som går meget godt til vårt måltid.

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 109,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 2825 Importør: Excellars AS
 • JosMeyer Riesling le Kottabe 2007

  Lys strågyllen farge. Frisk floral duft som av hvite blomster og sitrus og mineraler.Forfriskende syrlig, fruktig anslag som varer og varer. En vin med mye friskhet i god balanse.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 188,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 59766 Importør: Blend Wines
 • Pfaffenheim Pinot Blanc 2008

  Strågul farge. Moden frukt med innslag som av fersken og mildt krydret honning. Smaken følger duften og forsterker førsteinntrykket.En vin med mye- og tiltalende smak til et velkomponert torskemåltid

  Terningkast 5 85 poeng
  kr 120,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 83601 Importør: Pernod Ricard Norway AS
 • Balland-Chapuis les Pierre’s Fines Pouilly-Fumé 2007

  Strågyllen farge. Delikat forfriskende fruktighet som av stikkelsbær, nesle og urter med tydelig mineralpreg. Smak følger nesen med. Lang, fyldig ettersmak.God hvitvin til torskemåltidet.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 179,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 13710 Importør: Vinarius AS
 • Allegrini Valpolicella 2009

  Intens frisk rødfarge med en aning blå kant. Duft som av syrlige bær: rips og kirsebær. Forfriskende, saftig anslag som av syrlig bærfrukt. Leskende følge til torskemåltidet, forutsatt at serveringstemperaturen legges på 14 – 15 gr.

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 129,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 55066 Importør: Vinordia
 • Louis Jadot Beaujolais Villages 2009

  Klar, frisk rødfarge. Duft som av friske, røde skogsbær med overtoner som av syrlige kirsebær, moreller og urter. Tiltalende, forfriskende møte med munnen. En deilig vin som gir forfriskende supplement til måltidet.

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 139,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 48133 Importør: Strøm
 • Ch. Vieux Bonneau 2006

  Dyp mørkerød med svak blålilla kant.Dufter som av mørke, modne bær med krydrede overtoner. Middels kraftig anslag i god balanse.Deilig vin som gir nok smakstilskudd til et godt måltid.

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 159,50 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 44565 Importør: Best Buys Natural Wines
 • Moueix Saint Emilion 2006

  Dyp rød farge.Fruktig aromatisk som av røde bær, urter og jordlig mineralske toner. Behagelig anslag med modne tanniner og fyldig struktur. Lang. Moden vin som gir god harmoni til måltidet.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 179,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 50966 Importør: Strøm
 • Sancerre Grande Reserve 2009

  Lys gyllengrønn farge. Flott Sancerre med fint aromatisk innslag som av solbærblader og nesle. Aromatisk, smaksrik vin med fruktighet som av stikkelsbær, sitrus og nesle. Bra fylde og fin syre. Tørr.Elegant vin, forfriskende vin.

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 173,50 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 743 Importør: Robert Prizelius

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet