Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Hvorfor velger jeg Riedel for alle pengene?

I vinens verden er det mye fokus på pris kontra kvalitet, årganger og produsenter som er ”in”sammen med druesorter og vinstiler. Lite er det snakk om hvordan et glass kan påvirke oppfattelsen av en vin eller for den sak skyld ethvert produkt som kan drikkes

En nødvendighet

Investering i gode vinglass og bevisst bruk av dem, vil med enkelthet kunne gjøre vininnkjøpene dine rimeligere på sikt. Om du for eksempel liker syrligheten fra Sancerre, ved å bruke billigere vin av samme drue (savignon blanc) fra New Zealand vil man ved hjelp av glassets form kunne fremme syrligheten slik at du kan få tilnærmet lik syrlighten som fra en dyrere vin. Faren er at det kan slå andre veien, skrekkeksempelet er å servere kostbar vin fra glass som fremhever eller påvirker grunnsmakene i den grad at kvalitetspotensialet i vinen blir ødelagt.

Avgjør duft og smak

Glassets form har stor betydning for hvordan vi opplever vinens dufter, og faktisk også for vinens smak. En og samme vin vil både dufte annerledes og smake ulikt i forskjellige vinglass.

Det siste har å gjøre med at ulike typer glass sørger for at vinen  «lander» i munnhulen på forskjellige steder. Smaksløkene for søtt, salt, surt og bittert vil da påvirkes og oppfattelsen av vinen blir forandret. Vinglass som er smale får vinen til å «lande» bakerst i munnhulen og bitterelementene blir således forsterket i smaken. Store, runde glass, som gjerne også er tynnere i det tykkeste partiet av glasset, plasserer «landingen» for vinen fremst i munnen. Da forsterkes oppfattelsen av sødmen og fyldigheten i vinen.

Vanlig feil

En gylden regel er at hvitvinsglass skal være litt mindre enn rødvinsglassene. Det skyldes som oftest av ønsket om å holde hvitvinene kjølige snarere enn hensynet til hvitvinenes aroma.

Aromabildet i en Grand Cru Chablis med noen år på baken og hvite burgundere har godt av store, runde glass, men kanskje ikke de aller største glassene. Uansett skal hvitvinsglass ikke være høye og tynne, slik man fortsatt får ved flere norske restauranter. Slike glass er nemlig opprinnelig utviklet for musserende vin som cava og prosecco, ikke til noe annet. Personlig knuser jeg dem ved første anledning. Grunnen er at karbondioksidet i de musserende vinene sørger for at vinens aroma kommer ut og du føler du drikker vin laget av en sodastream maskin. Riktig glass er et tulipanformet smalt glass hvor de aller fleste musserende trives bedre i, bortsett fra årgangschampagne som trenger litt bredde på glassene for at aromaene skal komme til sin rett.

Vin har glede av større glass

Det viktigste for både rødvin og hvitvin er at vinen har nok tumleplass i glasset. Aromaene i vin må over i gassform for at man skal få mest mulig glede av dem. I tillegg bør glasset snevres inn mot toppen som en tulipanform, slik at duftene konsentreres mot nesen.

Det er mange glassleverandører i verden, men kun en skiller seg markant ut fra mengden. Det er familie-eide Riedel fra Østerrike. Professor Claus Riedel var den første som skjønte at glassets form hadde innvirkning på hvordan smak, duft og balanse påvirket den totale vinopplevelsen. Han mente allerede på 50-tallet at glasset burde bli et instrument for å få det optimale ut av den enkelte drue eller vinstil. Ifølge Riedel er det er imidlertid grenser for hva vinglass kan gjøre for vinen din. – Det er ikke snakk om magi. Drikker du av feil glass, kan du ødelegge smaksopplevelsen. Men et glass kan aldri gjøre vinen bedre enn den er. Et annet poeng er mengden, om glasset fylles til randen er poenget med gode vinglass borte, server heller mindre mengder og oftere. Riedel har gjort det enkelt for deg som tviler på hvilket glass som passer ved å lansere en egen app

Fire glass jeg anbefaler som en startpakke.

Sauvignon Blanc / Chianti / Riesling Artnr: 6416/15 VINUM
Et svært godt allroundglass som kan brukes til unge røde og hvite viner. Hovedglasset jeg bruker i mine vinkurs.

Pinot Noir /Burgundy Artnr: 6416/7 VINUM
Anbefales også for: Barbaresco, Barbera, Barolo, Burgunder (rød), Gamay, Nebbiolo, Pinot Noir.
varianten Montrachet 6416/97 er det samme glasset, men kuttet litt lavere og er godt vinglass for chardonnaybaserte viner.

Bordeaux Artnr: 6416/0 VINUM
Anbefales også for: Bordeaux (røde), Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot. Viner med litt mer tanninstruktur trives best i disse glassene

Cuvee Prestige Artnr: 6416/48 VINUM
Anbefales for Prestige Cuvée, Rosé Champagne, Vintage Champagne

Fra venstre Bordeaux, Pinot Noir, Sauvignon Blanc og Prestige Cuvee

Om du har lyst til å ta glassinnkjøpet til det ypperste er Riedels luksusserie Sommeliers betraktet som verdens beste vinglass. Det er ikke uten grunn at deres beste glass er stilt ut i Museum of Modern Art i New York. Prisen er høy og brekkasjen kan bli høy, men glassene løfter viner et ekstra nivå!

La det være sagt tilslutt, jeg har lenge vært ivrig bruker av Riedel og deres ulike glass-serier og dekantere. Det er så viktig for meg at jeg alltid har med egne glass til mine ulike vinkurs rundt omkring i Norge. Og bli ikke forundret om jeg har med egne glass om jeg blir invitert til middag…  Grunnen er ganske enkel, Riedel leverer en flott bredde og har satt standarden for hva du kan oppnå med et vinglass.  Dyrt med Riedel, overhode ikke, ikke før du begynner å knuse dyre designerglass du fikk til bryllupet!

Sommelierserien er håndlaget fra A til Å

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Catena Cabernet Sauvignon 2006

  Dyp rødblå farge. Markert aroma av solbær og mørke bær, paprika, grønne urter og vanilje. Stor fyldighet underbygger gode tanninner. Balansert syrlighet og fruktsødme, lang ettersmak. Bordeaux 6416/0 er best til denne vinen

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 169,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 48251 Importør: Vinarius
 • Huber-Verdereau Bourgogne Pinot Noir 2010

  Lys blålilla farge. Kjølig elegant frukt med preg av bringebær, hvite blomster og et streif av fat på duft. Klassisk god Pinot Noir med god lengde og fast og tørr avslutning. Pinot Noir 6416/7 er et ypperlig glass til denne vinen

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 189,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 56268 Importør: Vinarius
 • Bordeaux Artnr: 6416/0 VINUM
 • Pinot Noir /Burgundy Artnr: 6416/7 VINUM
 • Sauvignon Blanc / Chianti / Riesling Artnr: 6416/15 VINUM

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet