Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

I nærheten av bomber og granater: Château Musar

Château Musar fra Libanon er et ikon blant vinelskere. Med beliggenhet i et av verdens mest konfliktfylte områder har det blitt laget vin bokstavelig mellom bomber og granater de siste 80 år.

Gamle Musarflasker Foto: Niklas Lello

Vin har blitt laget i Libanon i tusenvis av år, men den moderne historien startet i 1857 da franske jesuittprester plantet Cinsaultvinstokker i Bekaa-dalen. Dessverre ble en femten år blodig borgerkrig fra midten på syttitallet frem til slutten av åttitallet i forrige århundre slutten for mange vinprodusenter. En av dem som overlevde og ledet an i en ny fremtid var Château Musar.  Château Musar ble grunnlagt i 1930 i ly av dårlige tider i Europa av foretningsmannen Gaston Hochar. Han var en stolt libaneser som mente at også Libanon kunne dyrke gode viner. Med hjelp av sin gode venn major Ronald Barton fra Château Langoa-Barton i Bordeaux som var utplassert i Libanon under andre verdenskrig kom mer kunnskap om å lage gode viner frem, dette førte til at vinen kunne sammenlignes med smaken av en god flaske rød Bordeaux.

For den som ikke har vært i Libanon kan det beskrives som en krysning mellom Europa og Asia. Selve luften, landskapet, fargene og temperaturen minner mye om Syd Frankrike og Spania inn mot Middelhavet mens lukter, bygninger, klesstil og kaotisk trafikkbilde minner mer om Asia. Det er et meget vakkert land vi snakker. Beirut med sin kosmopolitiske sjøside. Vingårdene i Bekaa-dalen, klemt mellom de snødekte fjellene i Libanon og fjellene som grenser til Syria, til de forrevne åsene i Jezzine i sør.

Chateau Musar Foto Niklas Lello

Serge Hochar overtok som vinmaker etter sin far i 1959 og satte sitt umiskjennelige preg på omgivelser og viner. Broren Ronald Hochar tok på sin side tar hånd om økonomien og logistikken hos Château Musar. Noe det første Serge gjorde var å fjerne seg fra farens tilnærming til å lage vin som hele tiden ble sammenlignet med Bordeaux, gjennom sytten årganger perfeksjonerte han sin filosofi og blandinger og følte seg ferdig definert i 1977. Det første store gjennombruddet for Château Musar kom derimot under Bristol Wine Fair i 1979 der Château Musar 1967 ble kåret til årets oppdagelse av den kjente engelske vinpersonligheten Michael Broadbent. Siden har England vært et viktig marked og resten av verden har fulgt etter i begeistring for den legendariske vinprodusenten.

Vinmarkene ligger 1000 meter over havet i Bekaadalen en to timers kjøretur fra Beirut og disse dyrkes økologisk og håndplukkes av lokale beduiner. Grunnen til at vinmarkene ligger så lang unna der man lager vinen er at Libanon sine grenser ikke var satt da eiendommene ble kjøpt og Gaston Hochar mente det var best å kjøpe der det var mest gunstig for druedyrkning. Ifølge ham kunne produksjonsanlegget alltids flyttes på, men aldri gamle vinstokker!

De siste årene har de etter hvert aldrende mennene tatt med seg sine sønner Gaston, Marc og Ralph og den lovende og dyktige vinmakeren Tareq Sakr. Den nye genarasjon har med kløkt bragt inn kunnskap om vinifikasjon som forbedrer uten å ødelegge særpreget vinene besitter. Spesielt har man sett utslag i det med serien Jeune som kom til Norge i 2007, en prisgunstig serie som inviterer nye og unge vindrikkere til å forstå Château Musar.

Serge hos Musar Foto Niklas Lello

Mest omtale har nok Château Musar fått gjennom å lage årgangsvin gjennom den lange borgerkrigen som herjet landet mellom 1975 og 1990. Serge Hochar blir fortsatt svært beveget når han forteller om anstrengelsene for å opprettholde produksjonen denne perioden. De eneste årgangene som Serge Hochar ikke lagde var 1976 og delvis 1984. Årsaken var at druene ikke nådde vingården i Ghazir i tide på grunn av blokaden. Resultatet ble at druene råtnet på lasteplanet. Heldigvis finnes noen svært få flasker av 1984 som Serge Hochar har i sitt enorme bibliotek av gamle viner, da man greide å få et lass med druer gjennom blokaden med hjelp av store hvite flagg og frekkhet. Samme frekkhet ble gjentatt i 2006 under konflikten med Israel, og bombedroner var nær med å bombe lastebilene. Da hjalp det å vifte det med hvite flagg med Château Musar logo kunne vinmakeren Tareq Sakr fortelle under vårt besøk.

En annen historie som ble fortalt under vårt besøk var en mer avansert form for epleslang. En høst da vinmakeren Tareq Sakr kom til vinmarken om morgenen for å se om alt var klart for innhøsting, la han merke til at en del av plantene manglet en rekke blader. Han syntes det var merkelig og ville undersøke nærmere. Etter en lengre runde i vinmarken viste det seg at kun Grenacheplantene som hadde mistet blader. Etter hvert fant de ut at bladene ikke var mistet i det hele tatt, de var blitt stjålet! En av de tradisjonelle mese-rettene som man gjerne serverer i Libanon er ris pakket inn i vinblader. Grenachebladene er spesielt godt egnet til denne retten og var derfor snappet i løpet av natten.

Ingen Château Musar vin blir sluppet på markedet før den eksentriske og svært godlynte Serge Hochar har godkjent personligheten til vinen. Han uttaler gjerne at hans prestisjeviner er sammenlignbare med et barns utvikling, der man etter hans eget utsagn kan identifisere personligheten fra cirka 7 år. En stor del av Château Musar sin kultstatus er oppstått fordi de aldri slipper siste årgang på markedet, men venter til man mener vinen er drikkemoden og vil nå sin topp de nærmeste syv år. Med en kapasitet på nærmere en million flasker i dype eventyrlige steinkjellere i syv etasjer under vineriet som også har fungert som bomberom ble grunnlaget for lagringsdyktige Château Musar skapt. Serge Hochar lager sine viner så naturlig vin som mulig. Han bruker naturlig gjær, lite svovel og filtrerer ikke vinene sine. Alt for å beholde mest mulig av smak og aroma. Vinene er et utmerket valg til lammeretter, også de hvite! Og selvfølgelig sertifisert økologisk siden 2010, men drevet etter disse prinsippene fra starten.

Kilde: Publisert i Finansavisen 5 oktober 2013

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Château Musar Blanc 2005

  Lys middels gyllen farge. Lynghonning og bivoks på nese, Sitrus, appelsinskall i anslag underbygges av en flott syrlighet og tørr finish. Flott matvin til stekt fisk

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 269,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 44397 Importør: Autentico
 • Château Musar Blanc 1986

  Middels gyllen farge. Aromatisk honning, bivoks, sitrus og hvite blomster på nesen. Særegen smak av mineralitet, appelsinskall og fedme. Lang flott syrlighet. Imponerende 28 år og fortsatt i utvikling. Laget av Obaideh og Merwah (forløpere til hhv Chardonnay og Semillon) fra 50-90 år gamle upodede stokker.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 899,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 2790 Importør: Autentico
 • Musar Jeune Blanc 2012

  Lys gyllen farge. Fersken, pære og ananas på duft, ung livlig og fruktig hvitvin med en snev av grapefrukt på slutten. God hverdagsvin

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 169,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 58921 Importør: Autentico
 • Château Musar Hochar 2007

  Mørk rød farge. Elegante aromaer av anis, kirsebærtrefukt og mark jordbær. Særegen syrlighet og fyldighet. Lang god ettersmak av ingefær, krydder og bær. Perfekt til lammekoteletter

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 234,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 31868 Importør: Autentico
 • Château Musar 1998 magnum

  Middels rød farge, brunlig smak kant. Aroma av lær, tobakkpung, tørket frukt og voks. Anslag av mørke bær, lær og krydder i ettersmaken. Bør dekanteres

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 749,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 91325 Importør: Autentico
 • Château Musar 1995

  Middels rød farge med brunlig kant. Varm duft av dadler, krydder og bær. Utviklet aromabilde og middels syrlighet. Bør forvente mer konsentrasjon

  Terningkast 4 84 poeng
  kr 634,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 49668 Importør: Autentico
 • Château Musar 2005

  Rød farge. Plomme, morellsteiner og røde bær på nese. Flott anslag med ingefør, krydder og sorte bær. Flott syrlighet og balanserte tanniner. Desidert best i store glass, litt avkjølt. Bør dekanteres.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 284,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 10053 Importør: Autentico
 • Musar Jeune Red 2010

  Middels blålilla farge. Aroma av mørke bær, krydder og steinfrukt. Særegen syrlighet og stram fruktighet. Moderate tanniner. Lang ettersmak. Tørr finish.

  Terningkast 5 85 poeng
  kr 164,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 58922 Importør: Autentico

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet