Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

La Chablisienne – igjen og igjen!

La Chablisienne er et kooperativ. Ofte borger ikke det for god kvalitet. Det gjør det i dette tilfellet. Og mange av disse hvite vinene er stort sett alltid tilgjengelig på vinmonopolet. Historien om La Chablisienne startet i 1923. Det var vanskelige tider i Frankrike, og en gruppe vindyrkere samlet seg for å selge vinene sine. Frem til midten av 1950-tallet tok vindyrkerne vinene sine til La Chablisienne, som stod for blandingen. Deretter ble mesteparten solgt til grossister.

Utsikt fra Les Clos

La Chablisienne bestemte seg for å ta bedre kontroll med kvaliteten. De besluttet derfor å sentralisere vinifikasjonen – dvs lage vinene fra bunnen av selv. Det var en viktig beslutning for å heve kvaliteten til det nivået vinene har i dag.

La Chablisienne har samlet nesten 300 vindyrkere. Vinmarkene i Chablis, som ligger på begge sider av elven Serein, dekker 6.800 hektar i 20 byer. 47.000 hektar er i produksjon, og av dette representerer La Chablisienne nesten 25%. I Chablis brukes det kun én drue: Chardonnay. I Chablis kaller mange druen Beaunois. De små eikefatene som benyttes i vinifikasjonen er spesielle for Chablis. De kalles Feuillette og rommer bare 136 liter.

Chablis består av fire kvaliteter eller såkalte appellasjoner: Petit Chablis som i hovedsak er på flatene. Jordsmonnet der består av Portland-kalkstein. Chablis, som ligger på de slake åsryggene. Chablis Premier Cru, som ligger på åsryggene mot sør-vest eller sør-øst. og Chablis Grand Cru, som ligger opp langs åsryggen på høyre side av byen og elven Serein der de fleste vinmarkene heller mot sør-vest. De siste tre appellasjonene har jordsmonn som består av Kimmeridge-holdig kalkstein. Dette jordsmonnet har god drenering. Det medfører at drueplantens røtter går langt ned i jorden. Da opptar planten mer mineraler. Det gir en mer kompleks vin. Dreneringen er derfor spesielt god på Premier Cru og Grand Cru vinmarkene. Derfor blir de vinene mest mineralholdige og komplekse, og også mer lagringsdyktige.

Jordsmonnet i Chablis oppstod for ca 145 millioner år siden. Da stod det såkalte Paris-bassenget under vann. I vannet var det enorme mengder østers som kalles Exogyra Virgula. Da bassenget ble presset opp ble jordsmonnet etter hvert fullt av fossile rester av slike østers. Det preger chablis-vinene i meget stor grad, og bidrar til noen av verdens mest karakteristiske viner. Det er nok én grunn til at det er manges favorittvin. Viner fra Chablis preges ofte av en ekstraordinær mineralitet og en aromatisk eleganse. Parisbassenget strakte seg fra Portland og Kimmeridge i Dorset sør i England til Chablis, som er den syd-østlige grensen for bassenget. Engelske geologer satte navnene på disse fossile restene. Derfor har jordsmonnet fått engelske navn.

Klimaet i Chablis er kontinentalt. Det betyr at det er ganske kjølig på kveldene og nettene når innhøstings-sesongen nærmer seg. Det gir druer med høyt syreinnhold når de er modne for å plukkes. Det merkes i alle vinene fra la Chablisienne. De er gjennomgående deilig friske. De passer generelt til all sjømat. Prøv også vinene til en god chévre-ost. Det er en herlig kombinasjon som passer hele året.

Exogyra Virgula

Kilde: Publisert i Finansavisen 12 oktober 2013

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Chablis Grand Cru Château Grenouilles 2008

  Kompleks aroma av vanilje, sitrus, sjø og mineralitet. Fyldig i munnen med fattoner, sitrus, tropiske frukter og nøtter. Fantastisk deilig kompleksitet, god struktur med mineralitet og en lang, behagelig ettersmak. Litt høy pris men vel verdt

  Terningkast 6 91 poeng
  kr 449,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 94093 Importør: Better Wines
 • Chablis Grand Cru Les Preuses 2005 Magnum

  Duft av sitrus, modne epler og tydelig fatkarakter. Meget fyldig i munnen med smak av vanilje, sitrus, litt sjø og gule frukter. En meget god vin som dessverre ligger litt høyt i pris. Det er en vin for spesielle anledninger, og man bør unne seg en gang i blant hvis man kan.

  Terningkast 5 91 poeng
  kr 999,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 46002 Importør: Better Wines
 • Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2010

  Deilig og myk men tydelig duft av sitrus og litt vanilje. Klassisk mineralitet – nesten som å lukte på dampen fra regn på varme steiner om sommeren. Rund, myk og frisk smak med en deilig, lang ettersmak. Meget god struktur. Fruktig og fyldig. Et fantastisk godt kjøp ! Dette er en vin man bør kjøpe i kassevis, og nyte i mange år fremover.

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 209,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 10442 Importør: Better Wines
 • Bourgogne Chardonnay 2011

  Frisk duft av lime og litt sjø. Smaker behagelig, frisk lime og er myk og deilig med ganske lang ettersmak til å være en enkel vin. Dette er et meget godt kjøp !

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 139,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 46805 Importør: Better Wines

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet