Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Riedel – Vinglassets royalist

Kan man bygge opp en virksomhet på vinglass som etter hvert skaper en bevegelse som igjen endrer en hel vinverden? Ja – familien Riedel har gjort det og deres familiehistorie starter i 1756, men den store gullalderen for vinglass starter først på femtitallet i forrige århunder. Og en del dramatikk har det vært!

Fra 1100 grader til ferdig glass – Kunstnere i arbeid

Historien om Riedel kunne med enkelhet stoppet i 1945 da Tsjekkia konfiskerte og nasjonaliserte Riedelfabrikken. Russerne med Stalin i spissen sendte Walter Riedel på arbeidsleir i Sibir for å utnytte hans kunnskaper om å lage større glassoverflater til radarskjermer. Han returnerte ikke før i 1955 og fikk heldigvis med gamle venner i glassbransjen til å starte opp igjen produksjon hvor hovedkontoret fremdeles ligger i dag, Kufstein i Østerrike. Sammen med ham var hans sønn Claus J. Riedel som førte tradisjonen på rett spor da faren tidvis var plaget av det harde oppholdet i Sibir. Etterhvert ble visjonen om å lage vinglass skapt og etter lang tids testing ble sommelier glasset lansert for første gang i Orvieto i 1973 av Claus J. Riedel. En ny æra var blitt skapt for Riedel-familien.

Riedel er i dag utvilsomt den vinglassprodusenten som nyter mest respekt, og i enkelte vinmiljø er det udiskutabelt å smake med andre glass enn fra Riedel. Hvorfor er det blitt slik? Viktigst var å komme først med det ultimate vinglasset i 1973, deretter har Riedelfamilen i tiårene etterpå lansert og skapt nye glasstyper i Sommelierserien.

Riedel versus IKEA

De fleste tenker at tusen kroner for et glass er å dra det vel langt når man på IKEA i skrivende stund kan kjøpe seks vinglass i en pakke for under hundrelappen. Ja, man betaler for merkevaren. Imidlertid, når man tar med at Riedel er en av tre gjenstående glassfabrikker i verden som produserer håndblåste vinglass begynner det snevre inn på tilgjenglighet. Det er også et faktum at det tar 27 mennesker tre timer å produsere et glass med over to hundre forskjellige manøvre i temperaturer fra elleve hundre grader til romtemperatur før glasset, om det kommer gjennom den siste kvalitetkontrollen, legges ut for salg. Den minste feil og det knuses og tilbakeføres på ny i produksjonen. Her er det kun nedarvet tysk-østerrisk perfektsjonistisk nøyaktighet som gjelder.

Det andre man må ta i betrakting er bredden i sortimentet Riedel tilbyr, hele 37 håndblåste glasstyper lages på bestilling fra hele verden; bli derfor ikke forundret om leveringstiden er lang. Som oftest er årsproduksjonen utsolgt seks måneder før jul.

Når man har en slik seddelpresse, hvorfor da ikke øke produksjonen spør jeg? «Svaret gir seg selv, det er tilgangen på dyktige glassblåsere som avgjør», forteller Maximilian Riedel. I dag er det ikke et problem på grunn av tilgangen på gode glassblåsere fra øst, men tidshorisonten er kort fordi det ikke lengre er skoler til å utdanne nye i årene fremover. «Glassblåsere gitt i et tidsperspektiv er en utdøende rase, husk at vi må tenke for fremtiden. Jeg er bare 11. generasjon», sier Maximilian Riedel og legger til: «Min viktigste oppgave er å videreformidle trygghet for vår kunder og familie i lang, lang tid.»

Fra glass til dekantering

Fra 1994 har Riedel levert kunstverk av dekanterere som er høyst funksjonelle, og elskes av vinelskere over hele verden. Maximilian Riedel står bak designen på dagens dekanterere og forteller at om ikke glassblåsere synes hans idè er en totalt umulig oppgave, blir det ikke en Riedel-dekanterer. Mange er av dem er utstilt i kunstgallerier rundt omkring i verden, som for eksempel MOMA i New York. Produksjonen er kun femti stykker om dagen med stadige utfordringer for å oppretteholde produksjonen. Om glassblåseren som behersker den dekantereren er syk, lages det ikke det ikke noen den dagen. Det samme gjelder for glassproduksjonen, er en av 27 mennesker syk stopper alt opp. Det kaller jeg bare enestående håndverktradisjon, og gir et innblikk i hvilken komplisert ”opera” produksjonen egentlig er når glasset ”danser” gjennom produksjonen.

Aper på slipset og Muhammad Ali på veggen

Maximilian Riedel (36) er oppfostret på glassproduksjon, og i forbindelse med fotografering av ham spurte jeg om slipset kunne tas av for å skape et mer uformelt bilde. Svaret var et kontant «Nei, jeg er først og fremst en foretningsmann og et slips er essentielt å ha på». Og han la til «Om man kikker nærmere på slipset er det preget med gøyale apefigurer med et lekent blikk!» Akkurat den lekenheten og selvsikre sjarmen ser du lett på ham i det han tar sine energiske tre skritt i trappene og forteller om hvert ledd i produksjonen, med en detaljkunnskap og nøyaktighet som tar pusten selv fra de ansatte.

Maximilian J.Riedel

Maximilian startet offisielt i firmaet i 1987 og hans første store prøve var i 2002 å bygge opp USA som marked, som kort fortalt i dag er Riedels viktigste marked. Etter at hans far Georg J. Riedel trakk seg tilbake til styrearbeidet i 2010 er nå arbeidsplassen på hovedkontoret til Riedel i Kufstein. Blant enorme bilder av Ferrari, Marilyn Monroe og Muhammad Ali styrer han familiebutikken og innoverer videre til neste generasjon når den kommer. Bildene er der for å inspirere, og Maximilian mener at Muhammad Ali den største av dem alle. For ordens skyld må det nevnes at Maximilian Riedel i likhet med sin far har komplett bildilla og Ferrari F40 er hans prefererte bil for øyeblikket.

For å forstå Riedel sin store suksess de siste årene må man legge til grunn at det ikke var før etter oppkjøpet av Nachmann og Spielgau i 2004 at en større produksjon i Bayern i Tyskland kunne starte. Og med større produksjon med maskiner ble det utviklet nye serier med stor suksess til en fjerdedel av prisen av håndblåste glass.

En av dem er Vinum som Riedel lanserte i 1986 av Georg Riedel, kjent for det aller fleste som selveste Mr. Riedel når det gjelder å gjøre Riedelnavnet til en verdensledene merkevare. Vinumserien lages med høy presisjon, og den samme nøyaktighet som håndblåste glass, bortsett fra at det er høyt avanserte sjette generasjon maskiner som lager dem. Vinum serien er utvilsomt selskapets mest solgte serie og brukes av topprestauranter og vinkjennere over hele verden. Selv det ”norske” akevittglasset, spesiallaget for norsk akevitt, er i sortimentet til Riedel. Den norske importør av Riedel, Tom Howard, fikk virkelighetgjort sin glassdrøm i 2010. Sammen med akevittkongen Halvor Heuch og kokkeguruen Eivind Hellstrøm tok de fatt på oppgaven sammen med Riedel og akevittglasset ble en realitet. Tom Howard kan fortelle at det var en lang og omfattede test av over 50 prototyper før alle var fornøyde. Vinumserien er under utvikling og vil bestå av flere typer etter hvert som vinverden utvikler seg videre.

Hvor skal man starte?  Hvilke glass er da aktuelle å starte med? Hvorfor er det slik at selv kaldt vann, som er et smaksløst produkt, vil selv den mest uerfarne smaker kjenne forskjell på og slik finne sitt favorittglass? Nøkkelen ligger i glassets utforming og hvordan de fem ulike grunnsmakene påvirkes av treffpunket på tungen og teksturen i oppfattes i munnhulen. Et viktig forhold som må nevnes er mengde vin som helles i glasset, et breddfylt glass vil ødelegge smaksinntrykket, 8-10 cl er ofte anbefalt mengde. Serverer heller oftere enn for mye i gangen!

Vårt smakspanel fikk prøve blindt og konklusjonen er klar for en startpakke, der du selv også vil oppdage at om man krysser anbefalte viner med andre glass, opplever du at vinens smak forringes. Sett gjerne opp glassene i denne rekkefølgen:

Sauvignon Blanc med vinanbefaling ( Vinum  6416/15)
Clotilde Davenne Saint Bris Vieilles Vignes 2007
Dyp strågul. Rik aromatisk duft som fra krystede solbærblader, moden sitrusfrukt, og modne epler, gul steinfrukt. Tydelig mineralpreg. Fyldig anslag med god syre/fruktpreg hvor duftkomponenten bekreftes og forsterkes. Velbalansert med varig avslutning. Flott vin til smaksrike retter fra havet.
Terningkast 5 88 p kr 198,90 Varenr: 56906 Importør: Eurowine

Chardonnay med vinanbefaling ( Vinum 6416/97)
Hamilton Russell Chardonnay 2012
Middels gyllen farge. Aroma som av tropiske frukter, lime og mineraler. Smørtoner Balansert syrlighet med markert ettersmak av eik og smørtoner. Fyldig og rik vinskatt fra Sør Afrika! Terningkast 6 89 p kr 249,90 Varenr: 32945 Importør: Vinordia

Champagne med vinanbefaling ( Vinum 6416/48)
Deutz Rosé 2008 Brut Middels lakserosa farge. Aroma av rødt eple,mineraler og sitrustoner.Nydelig mousse. Velbalansert Champagne med lang ettersmak Terningkast 5 87 p kr 484,90 Varenr: 10109 Importør: Palmer

Pinot Noir med vinanbefaling  ( Vinum 6416/7)
Hamilton Russel Pinot Noir 2010
Middels blålila farge. Røde bær,rips og bringebær toner. Utemmet potensialle i vinen. Delikat fruktighet og syrlighet. Noe markert eikesmak og høy alkohol kan trekke ned. Anbefales lagres en periode til de virkelige godsmakene trekkes frem. ( 2-4 år) Veldig god pris!
Terningkast 6 88 pr 279,90 Varenr: 32939 Importør: Vinordia

Cabernet Sauvignon med vinanbefaling ( Vinum 6416/0)
Ònix Clàssic 2011 Blålilla farge. Solbær og krydder på nesen. Saftig anslag med konsentrert smak av solbær, blåbær og krydder. Saftig, smakfull vin fra Priorat i Spania. En av de beste valgene til grillmat av rødt kjøtt i Norge. Godt priset
Terningkast 6 88 p kr 145,00 Varenr: 45737 Importør: Vinarius

Andre vinglassprodusenter som for eksempel Zalto, Schott Zwiesel har selvfølgelig fått med seg Riedel sin enorme suksess og kan levere vinglass som gjerne enkeltvis kan måle seg seg med Riedel. Etter vår vurdering er det dog ingen som kan måle seg på bredde og tilgjenglighet som Riedel. For ordens skyld skal det nevnes at artikkelforfattere bruker Riedel i sitt daglige virke som foredragsholder og har prøvd andre glassmerker, men etter hvert gått over til Riedel på egen regning fra 2007. I testen ble også andre glass satt frem, men Riedel gjorde bokstavelig talt rent bord.

Vinglass knuses, og hvordan unngår man det Den største risikoen er dagen derpå, hvor kroppen noen ganger ikke spiller like god på lag med bevegelsene. Å ta vare på vinglass handler om å bruke gode spesialtørkekluter, og å unngå å holde i stetten/bunnen mens klokken rengjøres. Den vridningen som skapes knekker glasset lett. Riedel har et samarbeid med Miele med bruk oppvaskmaskiner med spesialinnsatser som tilrettegjør god vask av sine vinglass.

Den andre faren er bruk av for varmt vann og deretter sette glasset på hardt underlag. Stetten er designet for å tåle det, men glassklokken har mye spenning som ikke tåler for raske bevegelser og brå støt, så rådet er vask glasset i såpefritt vann og la det avkjøle før det poleres. Om du vil bruke såpe, bruk svært lite – gjerne en dråpe Zalo i 10 liter vann.

Kilde: Publisert i Finansavisen 26 oktober 2013

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet