Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Pol Roger – Boblende i 164 år!

Velger du å bruke penger på god champagne, og oppdager at du setter pris på smaken og egenarten, vedgår du fort at det egentlig ikke finnes noen erstatning med samme kvalitet. Intet sted i verden kan gjøre Champagne rangen stridig som verdens fremste produsent av musserende vin!

Hovedkontoret til Pol Roger

Champagnedistriktet ligger så langt nord i Frankrike – 145 km nordøst for Paris – at det må kunne betegnes som et vinproduserende grenseland. Hver vår og høst er et kappløp med frosten. For å få en virkelig god vin må druene plukkes når de har oppnådd den rette kombinasjonen av rikhet, ekstrakt, sødme og syrlighet. Champagnes terroir er først og fremst kalkrikt jordsmonn, men inkluderer også et kaldt, stundom ustabilt klima. Dette danner grunnlaget for de delikate smaks- og duftelementene, og forklarer egentlig vinens overlegne kvalitet og særegenhet. Champagne fremstilles av én eller flere av følgende tre druesorter: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Fremstillingsmetoden kalles méthode classique – eller méthode champenois. Det er en omfattende prosess hvor vinen – kort fortalt – gjennomgår en andregangsgjæring i samme flaske den blir solgt i.

Det å ha ansvaret for blandings-vinene (ulike årganger) er en av toppjobbene i et hvilket som helst Champagnehus. Innehaveren av stillingen bestemmer husets stil og skal jevne ut forskjellene fra år til år. Blandingen sørger for å skape balanse i smak, friskhet, kropp, fruktighet og finesse. Champagne kan også lages av bare én druesort. Blanc de Blancs lages kun av Chardonnay, og skiller seg ut med sin lette fruktighet og eleganse. Blanc de Noirs, av Pinot Noir, er generelt fyldigere, rikere og fastere.

Champagne kan være en storartet vin; mer enn rik nok til å møte de fleste utfordringer tilberedt av norske råvarer. Den er av enkelte regnet som den beste drikke du kan finne til mat. Det er selvsagt utallige ulike oppfatninger om hvilken Champagnestil som er å foretrekke. Det finnes variasjoner fra lys sitronfarget til dyp gylden, fra grønn, bitende friskhet, til bløt kjeksaktig rikhet, fra en lett, ung Champagne som man fortrekker før lunsj, til moden og fornem aftenopplevelse, fra hvit til rosa, fra ultratørr til søt og fløyelsmyk.

En av produsentene som leverer trygg kvalitet år etter år er Pol Roger. Denne kjente Champagneprodusenten kunne ha hatt navnet Roger om det ikke hadde vært for en dødelig lungebetennelse og en bygningkollaps!

20 år gammel ankom Pol Roger champagnehovedstaden Epernay i 1851 for å satse på champagneproduksjon, og fortrinnsvis Champagne med restsødme til det engelske markedet. Allerede i en alder av 17 år hadde han gått fra sin fars ønske om å bli advokat til å bli vinhandler i den lille byen Aÿ. Derfor har Pol Roger holdt på vin siden 1849. Dert vil si i imponerende 164 år!

Winston Churchills favorittchampagne var Pol Roger. Hans berømte sitat “Ved suksess fortjener du den, ved nederlag trenger du den” er like aktuell i dag som den gang.

I dag er Pol Roger en respektert produsent i Champagne. Selskapet holder til i byen Épernay i distriktet Champagne-Ardenne i Frankrike. Bedriften er fremdeles i privat eie av familien i 5. generasjon i dag. Familien eier 90 hektar vinmarker i Montagne de Reims, Vallée de Ia Marme, Vallée d’Epernay og i Côte des Blancs. Dette dekker rundt 45% av deres behov, og resten kjøpes inn fra andre gårder på kontraktbasis. Familien er med i hele prosessen fra utvelgelsen av druene, innhøstingen og gjennom alle detaljene i vinifikasjonen selv om de nå har dyktige ansatte som ivaretar den daglig driften. Total årsproduksjon er på omtrent 1,6 millioner flasker hvorav 80 % eksporteres. Det er i kontrast til starten i 1853 da det ble solgt 3769 flasker og 824 halvflasker. Kjellerne vinen modnes i er av kalkfjell. Disse går over tre etasjer og er inntil 7 km rett under gatene i Épernay.

Grunderen selv, Pol Roger, døde i i 1899 av lungebetennelse. Året etter kollapset lagerbygningen med en halv millon flasker og femhundre tønner vin. Historien om vinprodusenten Roger kunne ha endt der om ikke sønnene Maurice og Georges Roger, samt gode vinnaboer, hadde tatt grep. Bygningen ble på kort tid gjenreist. For å hedre sin far fikk sønnene endret navnet på familiebedriften fra Roger til Pol Roger.

Den mest berømte kunden Familien er også knyttet sterkt til statsmannen Winston Churchill. Han var en nær venn av Rogerfamilien og kalte selv stedet ”The most drinkable address in the world”. Toppcuvéen til Pol Roger heter i dag Cuvée Winston Churchill. Første årgang ble lansert i 1984. Det var 1975 årgangen. Den er oppkalt etter den største og mest trofaste private kunden av Pol Roger gjennom tidene. Siden den gang er den laget i kun 13 årganger, senest i 2000. Historien forteller at Pol Roger familen sendte en kasse med hans yndlingschampagne årgang 1928 på Churchills bursdag 30. november hvert år. Ved hans bortgang i januar 1965 ble en svart sørgestrek satt over alle etikettene som ble solgt i England. Senere er denne endret til den mer maritime fargen blå for å hedre admiralen Winston Churchill.

Kilde: Publisert i Finansavisen 30 november 2013

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Winston Churchill Pol Roger 2000

  Middels gyllen farge. Kompleks duftbilde med aprikos, pære og modent frukt. Toast-eleganse som får meg til å sukke av beundring. Syrligheten, fyldigheten er fantastisk, selv om 1988 årgangen er hakket hvassere, vet jeg hva jeg vil ha under juletreet! Finnes også i magnumflasker.  

  Terningkast 6 91 poeng
  kr 1.025,00 Kun på spesialbutikk Varenr: 1566 Importør: Vinetum AS
 • Pol Roger 2002 Extra Cuvee Blanc du Blancs

  Lys grønngul farge. Duft som av grønne friske epler, sitrus, lime og mineraler. Frisk, syrlig og smaksintens vin med god fruktighet og syre. Knasende tørr.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 499,00 Kun på spesialbutikk Varenr: 1567 Importør: Vinetum AS
 • Pol Roger 2004 Rose

  Lys lakserosa farge. Appelsinskall, sitrus og moden gul frukt på duft. Små elegante bobler underbygger mineralske toner. En delikat rosè som passer best til sjømat.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 511,90 Kun på spesialbutikk Varenr: 97487 Importør: Vinetum AS
 • Pol Roger Pure Extra

  Middels gyllen farge. Sitrus, grønt eple og brødbakst på duft. Elegant syrlighet og mousse som imponerer! En godt priset vinskatt rett og slett!

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 412,00 Kun på spesialbutikk Varenr: 62583 Importør: Vinetum AS
 • Pol Roger Vintage 2004

  Gyllen farge. Tiltalende duft som av moden frukt, epler, sopp, mineraler, honning. Fyldig anslag, god moden frukt, flott balanse, stor bredde, balansert mousse, varer meget lenge. En av de beste med bobler og årgang på polet!

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 429,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 2561 Importør: Vinetum AS
  Også omtalt i:
  1. Festen kan starte!
 • Pol Roger Rich Demi Sec

  Middels gyllen farge. Duft av tørket frukt, nøtter og krydder. Flott syrlighet som alltid. 35 g/l restsødme gjør stilen rik og fyldig og ypperlig til gåseleverpateer og ikke minst til bløtekaker. Champagne må ikke være tørt og syrlig for å smake godt!

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 359,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 66884 Importør: Vinetum AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet