Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Filosofstudenten som ble vinmaker – Johan Reyneke

Johan Reyneke innrømmer det gjerne. Hans kunnskaper om å lage vin var tilnærmet null da han som ung filosofstudent startet i 1998. Nå er han en av verdens beste!

I dag plukker vi kun druer og tilfører tid. - Johan Reyneke

Helt på null var han dog ikke. I 1998 tok Johan Reyneke over driften av en førti hektar stor familieeiendom. Han så muligheter hvor andre familiemedlemmer, inkludert hans egen mor, var meget skeptisk til sønnens tanker om å bli den første, biodynamiske vinprodusenten i Sør-Afrika.

Til tider følte Johan Reyneke at han bidro til å lage en ”Coca Cola”-vin som ikke hadde noen form for tilhørighet der den kom fra. Da vinen i tillegg smakte syntetisk og dårlig var tiden inne for en stor forandring. Eller som han sier selv: «Min store opplevelse knyttet til en spesiell vin var i 1991 i København med Nicolas Jolys biodynamiske vin Coulee de Serrant fra Sevennière 1987. Den endret mitt syn fullstendig, og skapte en vilje til å prøve det hjemme i Stellenbosch».

Vineiendommen Uitzicht ligger praktfult til midt i hjertet av Sør-Afrikas mest berømte vindistrikt Stellenbosch. På en høyde omgitt av de høye Polkadraai-fjellene, og med utsikt mot False Bay, ligger de opptil førti år gamle vinmarkene perfekt eksponert mot vær og vind.

Vinmarkene ble opprinnelig drevet på tradisjonelt vis. Det innebar blant annet kunstgjødsel og maskinell drift. Deretter ble druene solgt til kooperativ og tilsatt industrigjær, enzymtilsetninger og syrejusteringer. I og med at Sør-Afrika var under handelsblokade fantes det i praksis ikke et eksportmarked for utvikling av egne merkenavn. Bortsett fra det delvis statlige KWV som regjerte i tiår.

Kooperativet KWV (Kooperatieve Wijnbouwers Vereniging) ble grunnlagt i 1918 etter problemer med overproduksjon. Det hadde sitt virke frem til omorganisering og privatisering i 1998. Ved overgangen til demokratisk styre i 1994 var vinene i Sør-Afrika preget av gammeldagse produksjonsmetoder, og et uhensiktsmessig distribusjonssystem med KWM som dominerende produsent. Eksporten var også lav og konsentrert mot England. Den utgjorde 22 millioner liter i 1992 mot dagens 357 millioner liter. Den største veksten har skjedd siden årtusenskiftet.

Johan Reyneke innså allerede i 1998 at det ble mye hardt arbeide med å omdanne eiendommen til biodynamisk drift, og samtidig bygge opp et kommersielt vinmerke. Hans første forsøk i 2000, med en liten 0,26 hektar vinmark med biodynamisk drift, endte i katastrofe etter første vinhøst. Pinotagedruene var ikke i nærheten av å kunne lages vin av. Han innså at han måtte ta valget mellom å fortsette i sine foreldres fotspor eller ta steget fullt ut til biodynamisk jordbruk. Johan Reyneke valgte sistnevnte, og gikk gradvis over frem til 2004 da alt var rendyrket biodynamisk jordbruk.

Opprinnelig ville Johan Reyneke bli filosof, men ble inspisert av Rudolf Steiner sine tanker om jordbruksdrift. På spørsmål om hva biodynamisk dyrking er svarer han gjerne slik: ”Fyll et oksehorn til randen med kumøkk. Gjør det samme med flere horn. Grav dem ned og opp igjen noen måneder senere. Bakteriene i hornene skaper fremvekst av mikroorganismer. Dette kalles en ”sats”. Spe ut denne med vann og sprut den ut blant vinrankene med en malingpensel”.

Kumøkk blir god gjødsel

Etter en prosess som startet i 2001 ble Reyneke den første Sør-Afrikanske vinprodusent godkjent av den tyske Dementer i 2007. En kanskje større anerkjennelse kom da han ble medlem av ”return to terroir”, en gruppering av de fremste biodynamiske vinprodusenterer i verden. Den er under ledelse av vinmakeren som vekket Johan – Nicolas Joly.

Når man treffer Johan Reyneke oppdager man raskt at han er en belest mann. Han deler ut sine visittkort med små plantefrø, nettopp for å understreke at alle kan bidra på sin måte til å gjøre verden til et litt bedre sted å overlate til sine etterkommere.

Humor kjennetegner også hans personlighet. Etter å fortalt i ramme alvor at han har robbet en bank kan han fortsette med at han under oppstarten av Reyneke tok arbeid på sirkus som klovn på kveldstid mens vinsmakingene ble utført på dagtid under lanseringen i USA. Og forvent ikke nødvendigvis å finne ham i vinmarkene hele tiden Han er en ivrig surfer og trener Okinawan Goju Ryu karate. PS. Bankranet var en spøk!

Fornøyd blir imidlertid Reyneke aldri. For å si det med hans egne ord: We’ve made great progress. We’re nearly back where we started. De beste vinene er ofte skapt av kloke, morsomme mennesker. Reyneke er en av dem. Prøv en av hans viner på Vinmonopoolet og bedøm selv!

Kilde: Publisert i Finansavisen 4.januar 2014

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Cornerstone 2010

  Tett rød farge. Solbær, bjørnebærfrukt på duft. Mineralsk anslag som ender ut en konsentrert fruktighet. Balansert syrlighet, markerte tanniner. Trenger tid 2-5 før servering. Absolutt en vin for gode anledninger

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 174,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 57897 Importør: Engelstad
 • Reyneke Organic White 2011

  Middels gulgrønn farge. Melon, papaya og tropisk frukt på duft. Friskt anslag med sitrus, grønne epler. Balansert ettersmak med hint av vegetale toner. 40% Chenin Blanc, 35% Sauvignon Blanc and 25% Chardonnay – Fra økologiske vinmarker

  Terningkast 5 85 poeng
  kr 139,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 97011 Importør: Engelstad
 • Reyneke Syrah 2011

  Middels tett rød farge. Bjørnebær, krydder, anis og hvit pepper på nese.  Harmonisk anslag, og får deg til å tenke hvor godt det smaker. Lang ettersmak med peppertoner, røde bær og fortreffelig syrlighet. Reyneke beste vin!

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 174,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 97013 Importør: Engelstad
 • Reyneke Pinotage 2011

  Middel blålilla farge. Kirsbær og røde bær på nesen, jordlig toner. Fruktig anslag med krydder og kaffetoner. Markerte tanniner Utvilsomt en vin som trenger tid i karaffel eller kjeller. Høy alkohol trekker ned inntrykket. Fra biodynamiske vinmarker

  Terningkast 4 84 poeng
  kr 189,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 6569 Importør: Engelstad
 • Reyneke Chenin Blanc 2012

  Middels gyllen farge. Grønt eple, pære og honningvoks på nese. Rik konsentrert anslag med balansert syrlighet og lengde. 100% Chenin Blanc – Fra biodynamiske vinmarker

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 164,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 96521 Importør: Engelstad

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet