Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

SuperToscanere fra vinverdenens Super-Mario!

Historien om Super Toscanere er, som så ofte, historien om en person som ikke ville være A4, eller gjøre som alle andre eller som lovgivningen forlangte, for å bli belønnet med et offentlig kvalitetsstempel.

Historien begynte i 1942 da Mario Incisa della Rochetta plantet en liten plott med Cabernet Sauvignon druer på vingården Tenuta San Guido han hadde startet i Bolgheri, Toscana. Han hadde en teori om at det burde være riktig å plante Bordeaux-druer der siden jordsmonnet var mye likt det de hadde i Graves, Bordeaux. Idéen var å lage en Bordeaux-blend (se faktaboks). Han eksperimenterte i 20 år før han, sammen med vinmakeren Giacomo Tachis, i 1968 fant den vinnende blandingen. Den besto av 85% Cabernet Sauvignon og 15% Cabernet Franc.

Lovgivningen forlangte imidlertid at rødvin fra Toscana skulle ha minimum 80% Sangiovese i seg for å få kvalitetsstempelet Denominazione di Origine Controllata (DOC) eller Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Derfor måtte Sassicaia få betegnelsen Vino da Tavola – eller bordvin. Da amerikanske turister drakk bla denne vinen ble de selvfølgelig meget begeistret for den uventede kvaliteten i en ellers simpel bordvin, og ga vinen tilnavnet Super Tuscan.
Etter det har mange produsenter i Toscana laget meget gode viner basert på Bordeaux druer. Men det er også eksperimentert med andre druer enn det loven tilsa den gangen. I 1971 laget Piero Antinori en egen Super Toskaner som han kalte Tignanello. Den ble laget av 100% Sangiovese druer. Han ble inspirert av Mario Incisa della Rochetto’s Sassicaia.

I 1978 ble Sassicaia kåret til den beste vinen blant 33 andre toppviner fra 11 andre land i en smaking arrangert av det kjente vinbladet Decanter. I 1994 fikk Tenuta San Guido sin egen DOC-klassifikasjon – DOC Bolgheri Sassicaia. Hittil er det den eneste produsenten i Italia som har blitt tildelt en egen DOC-status.

For de andre Super Toskanerne har lovverket blitt tilpasset slik at det nå finnes en egen klassifikasjon med betegnelsen Indicazione Geografica Typica. Under denne kategorien har det, siden introduksjonen av de store Super Toskanerne, kommet til en rekke, svært gode viner, til en til dels meget god pris.

De mest kjente, og kanskje beste og dessverre dyreste, Super Toskanerne er:

Sassicaia, fra Tenuta San Guido
Tignanello og Solaia, fra Antinori
Ornellaia, Cepparello, og Masseto, fra Teuta dell’Ornellaia
Le Pergole Torte, fra Montevertine
Sammarco, fra Castello dei Rampolla
Flaccianello, fra Fontodi

På Vinmonopolet kan du kjøpe de vi har skrevet smaksnotater på. De er alle meget gode viner, og de kan stort sett lagres i mange år.

Fakta: Bordeaux Blend – et verdenskjent begrep som er testet ut i de fleste vinland.  Bordeaux blend er betegnelsen på viner som benytter seg av de klassiske druene i Bordeaux, og helst en tilnærmet lik blanding som de man har i Bordeaux. Druene det gjelder er Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot. Vinprodusenter over hele verden har testet ulike blandinger av disse druene. I en god del tilfeller har de lykkes med å produsere viner som i blindtester har konkurrert ut klassikerne fra Bordeaux.

Kilde: Publisert i Finansavisen 14.desember 2013

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Sammarco 2006 Castello dei Rampolla

  Duft av søte kirsebær, vanilje, eukalyptus litt kaffe og krydder. Fløyelsmyk smak av solbær, svak mentol, litt lakris og kaffe. En deilig, kompleks vin med god kraft og fylde. Fin struktur og syre med ganske tydelige tanniner. Dette er en fantastisk god vin fra en topp produsent. Den kan drikkes nå, men blir mye bedre om noen år, og kan lagres i minst 10 år til. Vinen er deilig til en svinefilet med innbakt ost, fløtebasert blomkålpuré kokte asparges og stekt bacon.90% Cabernet Sauvignon, 5% Merlot, 5% Sangiovese

  Terningkast 6 93 poeng
  kr 385,80 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 91996 Importør: Gaia Wine & Spirits AS
 • Desiderio 2010 Avignonesi

  Intens duft av blåbær, solbær, lær, litt sjokolade og vanilje. Kraftig smak av solbær, litt kirsebær, sjokolade og kaffe. God struktur med fin syre og ganske godt integrerte tanniner. Denne årgangen er den første som er dyrket biodynamisk. Vinen drikker fint nå, men vil utvilsomt ha godt av noen års lagring, og bør holde godt i 7-8 år. Deilig til en klassisk, saftig hamburger med tilbehør. 85% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon.

  Terningkast 5 90 poeng
  kr 399,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 4315 Importør: Autentico AS
 • Sassoalloro 2008 Jacopo Biondi Santi

  Duft av søte, røde kirsebær, litt lær og krydder. Smak av bittersøte kirsebær med fint integrerte tanniner. Vinen er myk og elegant, og kan gjerne nytes alene på en kald vinterkveld. Den drikker nok bedre om et par år, og bør holde i 4-5 år i sin beste form. Går godt til kyllingretter og andre lette kjøttretter.100% Sangiovese.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 295,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 99602 Importør: Plus Vini AS
 • Mazzei Mix36 2010 Castello di Fonterutoli

  Dette er en Mix av de 36 ulike Sangiovese klonene som er plantet på eiendommen. Duft av frisk, rød, kjølig frukt, krydder, lakris og vanilje. Smak av svak kanel, svak sviske, kirsebær og vanilje. Integrerte tanniner, meget god balanse med en frisk, syrlig og litt søtlig utgang.  En utrolig, deilig, sval men kraftfull vin som overrasker med sin eleganse og kraft. Prøv denne med julens riskrem og rød saus. Tradisjonelle kjøttretter er også en god match. På sikt kan den sikkert nytes i minst 10 år til. Det blir spennende å se hvordan denne vinen utvikler seg!

  Terningkast 6 94 poeng
  kr 493,60 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 7230 Importør: Symposium Wines AS
 • Tignanello 2010 Marchesi Antinori

  Tignanello 2010 har en kraftig, fruktig duft av solbær, mørke søte kirsebær, tobakk, lær og vanilje. Smaken ganske elegant, fruktig med solbær , vanilje, svak søt tobakk. Vinen er av middelks fylde men har stor kraft. Den kan lagres i 10-15 år, og går svært godt til kjøttretter med en del fett. Et meget godt kjøp som man utvilsomt vil sette pris på om noen år, og som drikker godt allerede nå.80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc.

  Terningkast 6 93 poeng
  kr 499,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 50006 Importør: Strøm
 • Solaia 2007 Marchesi Antinori

  Solaia er en fantastisk supertoskaner med en herlig, frisk, mineralsk duft av solbær, kaffe, sjokolade og vanilje. Smaken er en utrolig elegant kombinasjon av solbær, lær, kaffe, svisker, og en kraftfull eleganse og balanse med en frisk syrlig, lang avslutning. Tanninene er allerede godt integrerte, og vil bidra til en stadig mer silkemyk opplevelse i årene som kommer. Denne vinen kan lagres i 10-15 år til, og vil bli stadig bedre. Drikk den til hvitløksmarinerte lammekoteletter med blomkålpuré, kokte nypoteter og tyttebærkrem. En unik opplevelse for en vinentusiast! 75% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 20% Sangiovese

  Terningkast 5 96 poeng
  kr 1.500,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 48052 Importør: Strøm
 • Summus 2006 Castello Banfi

  Rik, duftig frukt av solbær, søte, mørke kirsebær, lær søt tobakk, sviske og vanilje. En kompleks, deilig smaksbombe med myk frukt, sviske, vanilje, et snev av bitterhet og myke tanniner. En fantastisk vin for de som liker kraft, fylde og mye smak. Denne vinen takler det meste av fet mat, og er meget god til pinnekjøtt, kålrabistappe og poteter. Den vil nok drikke godt de neste 10-12 årene, og kanskje lengre. 45% Brunello (Sangiovese), 40% Cabernet Sauvignon, 15% Syrah

  Terningkast 5 91 poeng
  kr 399,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 32497 Importør: Engelstad
 • Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2011

  Dette er en fantastisk vin som dufter av solbær, mørke bær, litt lær og lakris. Smaken er konsentrert, fyldig og fruktig med mørke bær, litt tobakk, vanilje og litt markerte tanniner. Flott balanse, struktur med god syre – en vin som bør lagres noen år for å få det beste ut av den. Ornellaia viser her at de produserer nok en toppvin, og den bør kjøpes for å nytes i mange år fremover, og sikkert i minst 10 år til. Kjøp noen kasser hvis du kan – denne får du MYE glede av! Drikk den til en indrefilet med peppersaus, …

  Terningkast 6 93 poeng
  kr 359,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 59091 Importør: Stenberg & Blom AS
 • Le Volte 2010 dell’Ornellaia

  Duft av mørke bær, blomster og litt mint. Smak av mørke kirsebær, litt sjokolade med fin syre og god struktur. Lett integrerte tanniner og deilig frukt gjør denne vinen meget drikkbar nå, men den vil utvikle seg til å bli enda bedre de neste 3-4 årene. Dette er en meget bra vin og et meget bra kjøp man kan nyte i noen år. Drikk den gjerne til andeconfit med sellerirotpurré, rognebærgelé og broccoli. En blanding av 51% Sangiovese, 34% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon.  

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 229,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 58229 Importør: Stenberg & Blom AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , , , , , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet