Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Mer i Norge enn Riesling

Sommeren nærmer seg med stormskritt, uterestauranter melder om sine første gjester og atter en gang venter måneder med varmere vær og solfylte dager.

En klase med Chardonnay i Sør Afrika

Nordmenns drikkevaner forandrer seg sammen med nivået på gradestokken. Gjennom en høst og vinter drikkes det mest rødvin, og hvitvinsalget går markant ned. Det samme ser man om man får en kald sommer – mindre hvitt og mer rødt. En annen trend som mer kan kalles et fast innslag i nordmenns drikkevaner er rosévin. Rosévin drikkes det stabilt av gjennom hele året, med en markant økning når det blir varmere i været.

For Tyskland representerer Norge et mekka for riesling, som har vært en stor og vedvarende salgssuksess fra begynnelsen av 2000 tallet. I noen vinmiljøer er man nå begynt å gå lei Riesling og går heller over til andre druesorter. Kanskje det kan sammenlignes med regjeringstretthet fra politikken?

I Norge er utvalget av vin så stort gjennom basis-, test- og bestillingsutvalget på Vinmonopolet at ethvert vinproduserende land sannsynligvis er dypt misunnelig på oss med våre 13 000 produkter. Men hvorfor tar ikke norske konsumenter dette i bruk? For de fleste er positivt til polet ifølge markedsundersøkelser. Alt ligger der: Kunnskap hos ansatte og en fantastisk bredde. Rett og slett et himmelrike om man løfter blikket litt fra det vanlige. Som for eksempel Riesling.

Vinmonopolet bugner av Chardonnay Det er ingen hemmelighet at det er i bestillingsutvalget man som oftest finner de beste kjøpene, de beste prisene kontra kvalitet og ikke minst det enorme mangfoldet monopoletsystemet gir. Om du i tillegg tar turen innom spesialpolet i Vika vil du oppleve en av verdens beste vinbutikker.

Du kommer ikke unna chardonnay-druen når du skal finne en vin som passer de fleste ganer og lommebøker. Helt fra enkle, friske hverdagsviner til viner som gir deg andaktsstemning når du nyter et glass eller flere.

Chardonnay dyrkes praktisk talt i alle verdens vinland og gir god vin overalt, og regnes av mange som det største druenavnet innenfor hvite viner. Egentlig er den en verdensstjerne. Chardonnay-druen kombinerer mange gode kvaliteter. Vindyrkeren setter pris på dens egenskaper og elsker å dyrke den, og vi liker å drikke den.

Chardonnay er lettdyrkelig og tilpasser seg lett de ulike forhold. Den har ingenting imot å bli dyrket i varmere, og heller ikke kjøligere klima, enn hva den er vant med i sitt ”hjemland” Burgund. Et problem er at den setter knopper tidlig, som igjen kan medføre at den lett skades av vårfrost. Dette kan gjøre livet til et slit for vindyrkerne i Chablis og Champagne. Chardonnay er for øvrig den eneste tillatte hvitvinsdruen i Champagne. Vin av chardonnay-druen passer godt til lagring i eikefat, det vil si at eikearomaene integreres godt i vinen.

De beste vinene kommer utvilsomt fra Burgund, det er her i de nordlige områder av Frankrike at den oppnår sitt flotte syreinnhold, sin dybde og gode balanse. Dette er medvirkende årsaker til dens gode lagrings- og utviklingspotensiale. Som eksempel gir Chablis elegante, slanke viner med tydelig syrestruktur og mineralske overtoner. Litt lenger syd i den sentrale delen av Burgund finner vi vin som presenterer seg med en annen rikhet og kompleksitet.

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Hamilton Russell Chardonnay 2012

  Middels gyllen farge. Aroma som av tropiske frukter, lime og mineraler. Smørtoner Balansert syrlighet med markert ettersmak av eik og smørtoner. Fyldig og rik vinskatt fra Sør Afrika!

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 259,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 32945 Importør: Vinordia
 • Girardin Meursault Les Narvaux 2010

  Middels gyllen farge, Nøtter, grønt eple og smørtoner på duft. Konsentrert ung Meursault som vil vinne på lagring i 4-5 år. Røverkjøp idag

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 365,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 10762 Importør: Moestue
 • Huber Verdereau Bourgogne Chardonnay 2011

  Middels gulgrønn farge. Slank elegant hvitvin med sitrus, eik og gul frukt. Balansert syrlighet og lengde. Biodynamisk fra 2002. Alltid et godt kjøp og et ypperlig valg til sjøkreps.

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 195,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98651 Importør: Vinarius
 • Hellstrøm Bon Vin Blanc Chablis 2012

  Lys gulgrønn farge. Fruktig nese med eple, østers og sitrus. Markant god syrlughet og lengde. Vellykket ny matvin fra Hellstrøm. Økologiske drueemner

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 179,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 97354 Importør: Moestue
 • Bogle Chardonnay 2012

  Lys gulgrønn farge. Eple, sitrus og gul frikt på nes. Krydder toner og epletoner i anslaget. Fyldig vin med moderat eikebruk. Vellaget Chardonnay fra USA

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 159,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 8700 Importør: Vinarius
 • Domaine du Pélican Arbois Chardonnay 2012

  Middels gulgrønn farge. Sitrus, flint og urter på nese. Egenartet anslag med lang og balansert syrlighet. Flott matvin fra Jura.

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 286,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 10874 Importør: Moestue
  Også omtalt i:
  1. Noen favoritter fra Jura

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet