Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Overmot eller baller av titanium – Alexander Vik

Alexander Viks prosjekt i Millahue vil gå inn i vinhistorien som en av de største vinsatsninger en privatperson noensinne har satt i gang i Chile.

Patrick Valette Vinmaker Christian Vallejo & Gonzague de Lambert

Forestill deg at du har lyst å kjøpe deg vineiendom, du vurderer vineiendommer i Frankrike, Chile og Argentina og når du har fått bestemt deg eier du din egen dal i Chile på 4.000 hektar! Her må du begynne helt fra bunnen. Alt må ordnes: Veier, infrastruktur, 400 hektar med vinplanter må plantes, produksjonsfasiliteter bygges og ansettelse av 400 ansatte må gjøres. Når prislappen nærmer seg hundrevis av millioner av kroner da har du bare laget 30.000 flasker! Mange vil kalle det galskap, om det bare skulle forsette slik. Alexander Vik har imidlertid en visjon om å lage Sør-Amerikas beste vin og samtidig etablere og utvikle en ny aktør i det internasjonale vinmarked.

Når Vik kaller For å gjennomføre en så ambisiøst plan behøves ekspertise på høyeste nivå. Alexander Vik lette og fant: Vinmakeren Patrick Valette (ex-familiemedeier i det kjente St. Emilion-slottet Château Pavie), som er en franskmann med chilenske aner og omfattende kunnskap om vin generelt, og om vinlandet Chile spesielt. I tillegg til Patric Valette består Viks ”gullteam” av Gonzague de Lambert, markedssjef med bakgrunn fra Château de Sales i Pomerol, Christian Vallejo, sjefvinmaker og Pedro Veas, miljøadvokat og økonomisjef.

200 km sør for Santiago de Chile i området Millahue fant Vik i 2006 en bortgjemt dal og omformet den til en naturperle, en oase av vin- og naturplanter rundt en kunstig innsjø. Urbefolkningen fant en gang i fortiden gull her, og i ettertid har dalen blitt benevnt som ”gullstedet” av dem.

Alexander Vik og hans mannskap i Chile er ingen nybegynnere i å bygge forretning. Grundige undersøkelser av eiendommen ble utført, ti tusen jordprøver ble tatt og analysert før utvalgte røde druesorter ble plantet på sine egne rotstokker. I Chile plantes det vanligvis mellom 3.500 til 6.000 vinplanter pr hektar , mens Vik teamet har valgt å passere 10.000 planter pr hektar. I enkle ord gjør det at flere planter må slåss om samme næringen, noe som under rette forhold gir mer konsentrasjon og eleganse til vinene.

Utvikling av vinfremstillingen i Chile er et usedvanlig spennende kapittel i vinens historie. Æren for utbredelse av druer og vinkultur må først og fremst tilskrives spanjolenes berømte oppdagelsesreisende og deres kolonisering. Historisk sett begynte vinproduksjonen i Chile på midten av 1500-tallet. Markedet har gått i bølgedaler, men hovedinntrykket av chilensk vin i Norge er farget av viner med høy alkohol, saftpreget smak og aroma av kommersielt preg med lave priser. Det finnes selvfølgelig unntak, men vinstilen som flest forbinder med Chile er triste utgaver av hva som faktisk kan lages.

Vinen Vik har konsentrert seg om i første omgang er en prestisjevin. Første årgang kom i 2009 og er i dag tilgjengelig i Norge med et lite kvantum fra 2010- og etter hvert kommer 2011-årgangen. Sistnevnte også en nydelig vin.

Fakta om vinen Nå forteller historien at svært få flasker fra Chile er solgt for 1100 kr stykket i Norge! Etter vår mening er prisen noe høy, men om kvaliteten består som i dag og det settes så mye ressurser på å lage vin, vil det oppfattes som billig i fremtiden. Prosjektet kan nesten minne om Opus One i USA, hvor en vin ledet an en ny pris- og kvalitetstankegang for amerikansk vin. 1981-årgangen av Opus One går i dag for svimlende beløp på auksjoner.

Baller av titanium  Det hersker ingen tvil at Alexander Vik har økonomiske baller av titanium som tør å sette i gang et slikt prosjekt, men ser man det fra utsiden gjør han det smart. Istedenfor å bygge sten for sten som ellers i vinbransjen smeller han til med en utbygging som ligger helt fremme blant de beste i Chile. Målet er å skape butikk med sitt eget varemerke, og alle vinprodusenter trenger en ikonvin det snakkes om og som setter en ny standard. Den skaper begeistring og gir pondus når vineiendommens fremtidige produkter skal lanseres.

Aleksander Vik i vinmarken

Profesjonelt og gjennomført ned på detaljnivå  Patrick Valette kan fortelle at Alexander Vik og hans kone Laura er svært personlig engasjerte i prosjektet. De har vært i daglig kontakt siden oppstart i 2006. og sørger for at alle detaljer sitter som de skal.  Et 22-roms hotell som fremstår som et romskip midt i dalen med 360 grader utsikt har storslagen arkitektur. Hotellrommene på 24 kvadratmeter er dekorert og utført med en slik finish at det tar pusten fra deg. For eksempel er et baderom fullstendig dekket med tusenvis av kobbermynter mens et annet rom er dekorert med håndmalte dekorfliser fra Portugal. Nevnte vi at hotelltaket er bygget av titanium og i midten av atriumet skal det lages en japansk bonsahage!

Målet med prosjektet er at det skal bli lønnsomt fra 2017, og fra 2009 har de kun hatt fokus på å lage det beste eiendommen kan gi. Til det bruker de bare 25% av produksjonen og det velges mellom 300 definerte parseller med størrelser fra 0,2 til 2,1 hektar i størrelse. Resten av druene selges inntil videre til 12 andre vinfimaer i Chile. Fremtiden vil vise om de har funnet gull, men vår oppfatning er at ekteparet Vik bygger noe som er ment for at generasjonene fremover skal ta over. I den sammenheng trekkes sønnen Sebastian frem som en mulig kandidat av Patrick Valette.

Kilde: Publisert i Finansavisen 12 april 2014

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • VIK 2010

  Dyp rød farge med blåfiolett rand. Ren elegant duft av bjørnebær, blåplomme og blåbær. Fyldig konsentrert anslag med elegante eiketoner og lang elegant lengde.Markant syrlighet/tanniner gjør den allerede nå til en vinner til biff og lammeretter. Kan fint lagres lenge, 10-15 år. . Cabernet Sauvignon 56 %, Carmenère 32 %, Cabernet Franc 5 %, Merlot 4 %, Syrah 3 %  

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 1.128,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 9177 Importør: Symposium Wines AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet