Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Bellavista – Bobler fra Italia

I Norge forbinder man først og fremst italienske bobler med Prosecco . Salget av Prosecco viser en stor økning på nesten 30% i 2013, og tallene for 2014 ser ut til å overgå 2013.

Lett gjenkjennelige flasker fra Bellavista

Vinene er lette å like for et ungt publikum med sin flotte design, enkle fruktige, syntetisk karakter av eple og pære, merkbare restsødme og rimelig pris. På den annen side kan man hevde at dette er pregløse og kommersielle musserende viner som tar all oppmerksomhet bort fra de virkelig gode musserende vinene fra Italia.

Det finnes håp i Italia – Franciacorta I hele Italia fra Campania i sør til Piemonte i nord lages det musserende viner av ulik kvalitet. Det benyttes druer som Falanghina og Aspirinio og til og med Nebbiolo. Kvaliteten generelt er ikke som i Frankrike, men om man leter etter et område som matcher de aller beste boblene i verden finner man bare et svar: Franciacorta. Her finnes produsenter som lager musserende viner som i sine beste utgaver kan måle seg med ekte Champagne!

Franciacorta er i er Lombardia, nord i Italia tett innpå Piemonte. Betegnelsen på disse vinene er DOCG Franciacorta,. Historisk sett er det laget vin her helt tilbake til 1277, men da benevnt som Franzacurta. Grensene er derimot definert helt tilbake til 1429. Franciacorta navnet er lett å bli forvirret av, da det både er et geografisk område på 2400 hektar, en produksjonsmetode for musserende vin og navnet på en vin. Produksjonen er på 13 millioner flasker mot Champagne sine nærmere 400 millioner flasker.

Den første årgangen med musserende viner kom i 1961. Den var laget av vinmakeren Franco Ziliani hos Guido Berlucchi. Tradisjonelt har vinene blitt solgt i Italia og eksporten har vært liten,men i de siste tyve år er antall produsenter økt fra 29 til 106. Franciacorta fikk DOC-status i 1967 og fra 1995 har området hatt DOCG status. Etter 1995 er det kun musserende som kan lages her etter loven. Produsentene kunne tidligere mistenkes for å ha mindreverdighetskomplekser ovenfor Champagne, men fra midten av 80-tallet ser man en klar endring og spesielt en produsent hevder seg i ” kampen ” mot storebror Champagne. Navnet var Bellavista.

Bellavista har 200 hektar med egne vinmarker, delt opp i rundt 107 forskjellige parseller. Vinene lages etter champagnemetoden (Methode Champenoise) og får i noen tilfeller lengre tid på bunnfall enn i Champagne (loven sier 18 måneder for non-vintage og 30 måneder for årgangsmusserende). Alle druer håndplukkes og presses sakte gjennom Coquard-presser lik dem man finner i Champagne.

Bellavista ble grunnlagt i 1976 og lanserte sin første vin i 1979. Grunnlegger og eier Vittorio Moretti begynte med musserende vin mer som en hobby ved siden av en større entreprenørvirksomhet innenfor bygg. Han driver også to mindre hotellvirksomheter og bygger eksklusive seilbåter. I utgangspunktet skulle Vittorio Moretti lage vin til sine venner og seg selv, men etter hvert år har det blitt flere og flere venner å lage vin til!

Kilde: Publisert i Finansavisen 7 juni 2014

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Franciacorta Gran Cuvée Pas Operè 2007

  Middels strågul farge. Eple, honning og vegetaler toner på duft. Lang ettersmak som bringer frem søtt bakverk og fruktdrevne toner. Veldig bra årgangsvin av bobler til en god pris.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 375,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 48160 Importør: Gaia Wine & Spirits AS
 • Bellavista Franciacorta Grand Cuvée Brut 2008

  Middel gulgrønn farge. Moden gul frukt, pære og vanilje på nese. Fruktdrevet stil med behagelig bobler og ettersmak. Absolutt noe for terrassen i sommer!

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 375,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 40739 Importør: Gaia Wine & Spirits AS
 • Bellavista Franciacorta Gran Cuvée Brut Rosé 2008

  Lys rosa farge, Fruktdrevet, sitrus, jordbær og fersken på duft, Livlige bobler og ettersmak av modent eple og hint av autolyse ( toast) Forfriskende og flott!

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 375,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 40809 Importør: Gaia Wine & Spirits AS
 • Bellavista Franciacorta Cuvée Brut

  Lys grønngul farge. Gul frukt, eple og sitrus på duft. Tørr, Elegant og livlig med ettersmak av moden eple og sitrus. Sannsynligvis enda bedre på magnum!

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 275,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 33106 Importør: Gaia Wine & Spirits AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet