Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Fra Pfalz med sin hatt – Lukas Krauss

Slentrende med hatten på snei, nesten som en vandrer, ankom Lukas Krauss restauranten ved murene på Akerhus Festning i Oslo.

Avtalen var å møtes for å smake hans viner som lanseres i mai. Ingen ny oppgave for oss, men Lukas Krauss imponerte oss raskt. Med kun 27 år på baken og oppvokst i Lambsheim i utkanten av Pfalz innrømte han å ha blitt litt lei fokuset på terroir og understreket at han satset på fruktkvalitet, spesielt på Riesling og Sylvaner. Hatten var på hele smakingen, men la oss ta det senere.

Pfalz er gammeltysk for «slott», og langs åssidene langs Haardt fjellene ser du mange gamle borger og slott. Området er, sammen med Baden, det varmeste og mest solrike i Tyskland, og vinene blir mykere, noe fetere og rikere enn de fra Rheinhessen. Mer sol på vinranken betyr mer alkohol og fylde i vinen.

Lukas’ drøm.Lukas Krauss tilhører den nye generasjon vinmakere fra Tyskland som både har reist og smakt annen vin før de returnerer hjem og gjør sine egne drømmer og ideer om til gode viner. Utgangspunktet var ikke ideelt for den unge nyutdannet vinmakeren, ingen berømte vinmarker eller mye penger å ta av. Prosjektet hans var lenge en deltidsjobb ved siden av å være vinmaker hos andrei Pfalz. Lukas’ drøm var å lage egen vin under eget navn. Med stor viljestyrke, en god dose humor, ispedd en del klokskap og god smak. Det preger både design og tekst på vinflaskene. Selvutviklet strektegninger og kloke ordspill er blitt kjennetegnet på hans design.

Vi satt der og så denne unge vitale vinmakeren med den retrohatten på hodet og spørsmålet måtte komme: Hvorfor hatten? Er det et billig markedsføringsknep? Faktisk kunne Lukas Krauss fortelle at han fra tenårene har hatt en forkjærlighet for baseballcaps! Capsen var alltid på, noe hans mor ikke var begeistret for når det var mer høytidelige stunder i familien. Moren krevde en løsning og den omforente løsningen med retrohatten ble kjennetegnet hans. Og han legger fort til, det er nå en ny hatt til hver årgang. Hatten bruker han også til å fortelle om de ulike kvalitetene i vinene han lager gjennom en kvalitetspyramide.

Lukas Krauss – kvalitetspyramiden Ideen om å lage sin egen kvalitetspyramide kom da Lukas deltok på Vinocamp (årlig arrangement for vinprodusenter på Universitetet i Geisenheim) i 2013. Her ble den nye kvalitetspyramiden til Verband Deutscher Prädikatweingüter (VDP) introdusert. Lukas, som ikke er medlem av VDP, likte systemet og bestemte seg for å lage sin egen versjon tilpasset sin filosofi og sine viner. Lukas var allerede kjent i Tyskland som «mann mit hut» fordi han alltid går med hatt og derfor ble det naturlig for han å benytte hatter når han skulle angi kvalitet på vinene sine. Systemet har tre nivåer fra en hatt, via to hatter til toppnivået 3 hatter. 1 hatt vinene er Lukas’ basiskvalitet og det er fruktighet som står i fokus her. Vinene gjæres i ståltanker med tilsatt gjær og tappes tidlig på flaske. 2 hatt vinene velges ut ved smaking av druene og er nødvendigvis ikke de som er høyest i sukkermodning, men alltid fra én vinmark. Vinene i denne kategorien spontangjæres og modnes alltid i gamle fat, enten store eller små. Kompleksitet, lengde og munnfølelse er fokus for disse vinene. Siden Lukas kun har laget vin i 5 år, har han i følge han selv ennå ikke laget sin beste vin. Derfor er 3 hatt kategorien, Krausse Gewachs, ikke tatt i bruk ennå.

Lukas Krauss vil man høre mer om i fremtiden, uten tvil. Med rett fokus, innsatsvilje og den fullstendige mangelen på kommersiell glatthet vil han skape seg og sine et godt levebrød i fremtiden. Vinene er perfekte følger til sommerens måltider fra havet.

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Lukas Krauss Riesling 1 hut 2012

  Lys grønngul farge. Eple, sitrus og gulfrukt på duft. Elegant fruktighet. Balansert syrlighet og sødme. Flott terrassevin

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 154,80 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 12069 Importør: Terroir
 • Lukas Krauss Gruner Veltliner 2 hut 2012

  Lys gul farge. Gul frukt, pepper og sitrus på duft. Vellaget og fruktdrevet. God matvin.

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 222,50 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 12078 Importør: Terroir
 • Lukas Krauss Silvaner 2 hut 2012

  Lys gulgrønn farge. Krydder, sitrus og epletoner. Elegant fruktighet balansert syrlighet og sødme. Absolutt en drue for dem som er lei Riesling, og vil ha noe mer matnyttig

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 238,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 12077 Importør: Terroir
 • Lukas Krauss Riesling 2 hut 2012

  Lys grønngul farge. Konsentrert. Sirtus , eple og gule frukter på duft. Rik, med nydelig syrlighet og lengde. Utvilsomt en produsent som vil noe med vinene sine

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 210,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 12071 Importør: Terroir
 • Lukas Krauss Silvaner 1 hut 2012

  Lys gulgrønn farge. Lime, mineralog kryddertoner på duft. Sitrus, mineraler i anslaget. Konsentrert fruktighet, elegant silvaner i toppklasse!

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 177,70 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 12070 Importør: Terroir

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet