Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Nervi – Vinøs redning fra Norge

Gattinara? Første gang du hører det skjønner du at det er i Italia. Men som med mange vinområder i Italia, så er det de mer kjente områdene rundt, som Barolo og Barbaresco, man nikker gjenkjennende til. Gattinara er internasjonalt lite kjent, men både vinmarker og viner derfra kan måle seg med det beste fra sine mer kjente «brødre» i Piemonte.
610 Molsino og Podere deil Ginepri

Gattinara ligger nord i Piemonte, ca 2 timers kjøring nord for Barolo. I bakgrunnen av vinmarkene troner Europas nest høyeste fjell, nemlig alpefjellet Monterosa med sine 4634 meter. Ved hjelp av pergament ruller vet man at vinmarken Valferena i Gattinara kan dateres tilbake til 1231. Skriften kan fortelle at Rufinus Musso solgte vin i Valferana for å kunne betale medgift for hans søster Delia.

Vinmarkene i Gattinara omfattet i 1872 nærmere 628 hektar. I dag er det bare 104 hektar i Gattinara DOCG. Det har vært en svært kraftig reduksjon i antall hektar og grunnen er åpenbar. Gattinara greide ikke å få frem de kvalitetene som mer berømte vinområder i sør. Gattinara ble «glemt» i kjølvannet av suksessen andre vinområder hadde i Piemonte, og endte opp som et vinområde som produserte middels til god vin, men aldri hevdet seg virkelig i toppen. Noen få unntak fantes, men veien til internasjonal anerkjennelse kom ikke.

Starten i 1906 I en tid der alle piler pekte nedover, ble vinprodusenten Nervi grunnlagt av Luigi Nervi i 1906. Luigi Nervi arvet vinmarker av sin far Carlo i cruene Molsino, Molsinetto (Garavoglie offisielt), Ronco og Parmolone. Gjennom sitt ekteskap med Margherita Ferretti i 1910, inkluderte man også vinmarker i Valferana. Fra å være druedyrkere ble ekteparet vinprodusenter. Sammen med sin eneste sønn, som etter hvert overtok driften, dannet de grunnlaget for Nervi sitt svært gode rykte, spesielt i Italia.
610 Podere dei Ginepri

Tragedien i 1975 Luigi Nervi og Margherita Ferettis eneste sønn forble barnløs og gikk bort i en av alder av 62 år. Det vekket oppmerksomhet da sønnens testamente viste at ved siden av å tilgodese ansatte, en rekke nieser og nevøer, etterlot han også deler av vinhuset til sin elskerinne. Hun drev et hotel og apotek i Gattinara og ble ganske raskt kjøpt ut av familen. Arvingene drev Nervi sammen frem til 1991 da familien Bocciolone overtok. Med solide midler fra stålbransjen iverksatte de et omfattende investeringsprogram som virkelig satte Nervi på kartet når det gjaldt kvalitet. Dessverre skulle Lehmann-krisen sette en brutalt stopper for deres eierskap og i 2009 var hele den 24 hektar store eiendommen samt tilhørende hundretusener liter med vin i ferd med å skifte eiere.

Christopher Moestue og Erling Astrup

Christopher Moestue og Erling Astrup

Kvartett med nordmenn på banen Inn på banen kom en nordmann som siden studiedagene hadde hatt Nervi som en av sine favoritter, nemlig finansmannen Erling Astrup og hans kone Kathrine. De fikk med norske medinvestorer Bjørn Wicklund, Karl Skjelbred og Christopher Moestue. Forhandlingene ble sluttført i 2011 og de startet umiddelbart å bygge Nervis fremtid. Kvartetten har beholdt en kjerne av ansatte som har jobbet hos Nervi i en årrekke, tilført forbedringer i vinifikasjonsprosessen og ikke minst sørget for at en større vedlikeholdsplan er iverksatt for det ærverdige vinhuset. Etter å smakt vinene over noen år hersker det ingen tvil fra vår side om at Nervi er et godt vinkjøp i dag og i årene som kommer. Kall det gjerne en oppstandelse, en vinøs norsk/italiensk en!

Kilde: Publisert i Finansavisen 21 juni 2014

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Nervi Jefferson 1787 Spumante Rosato

  Lys lakserosa farge. Nebbiofrukt på nesen, markant fruktdrevet og en tanke mye bobler. Lovende prosjekt, men faller gjennom hos oss. En sprudlende rosè som gjenskaper vinen som president Thomas Jefferson nøt i Piemonte i 1787. Presidenten ble så glad i vinen at han i 1806 fikk den tilsendt. Nervi har gjenskap vinen og har delvis lykkes

  Terningkast 4 85 poeng
  kr 310,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 15175 Importør: Moestue
 • Nervi Gattinara Molsino 2006

  Middels rød farge. Kirsebærtoner, røde bær og mineraler på duft. Balansert syrlighet og lengde. Modne tanniner. Konsentrert wow-vin. Elegant som få og viser rett og slett hvilken skatt som finnes på eiendommen.

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 485,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 12547 Importør: Moestue
 • Nervi Spanna dei Ginepri 2011

  Lys rød farge. Røde bær, jordbær og blomster på duft. Saftig, enkel hverdagsvin med balansert syrlighet og fruktighet. 2010 årgangen viste vei, 2011 årgangen er bedre

  Terningkast 5 85 poeng
  kr 163,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 3199 Importør: Moestue
 • Nervi rosa 2013

  Lys lakserosa farge. Røde bær, fersken og kirsebær på duft. Leskende fruktighet med god syrlighet og balansert fruktdrevet ettersmak. En av de beste rosèviner på markedet

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 165,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 5115 Importør: Moestue
 • Nervi Gattinara 2007

  Middels rød farge. Kirsebær, krydder og sopp på duft, Utviklet aromabilde. Flott syrlighet konsentrasjon og lengde. Bør luftes før servering.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 199,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 95008 Importør: Moestue

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet