Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

På topp i Chablis – Domaine Gérard Duplessis

Den aller første Chablis kom fra Les Lys-vinmarken i Chablis i 1140. Marken ble etablert av munker som foretrakk sørøstvende vinmarker som møtte soloppgangen og nøt solen til langt på dag. 874 år senere ligger vinmarken der ennå, replantet med Chardonnay eller som den lokalt kalles, Beaunois.

Før 1919 var det ingen Grand Cru betegnelser på Chablis flasker, de beste var definert som Premier cru vinmarker.

Munkene og kirken drev Chablis som et stort kooperativ frem til den franske revolusjonen. I tillegg til å høste druer fra egen eiendom fikk de også druer fra andre bønder. Den franske revolusjonen (1789-1799) snudde opp ned på monopolet munkene og kirken hadde, og 22 familier overtok deres rolle som vinmakere i Chablis. Markedet var allerede skapt i Paris og ryktet om ”den perfekte vinen til østers”. Alt så lyst ut lenge, men katastrofene ventet på slutten av 1800-tallet.

Katastrofer i kø I 1886 kom meldingen om meldugg i vinmarkene. Meldugg er en muggsopp som setter seg som et slags hvitt pulver på blader og druer. Melduggen førte til at vinplantene mistet blader og at drueskallet sprakk og etter hvert råtnet druene. Fra 1887 kom en ny katastrofe, nemlig vinlusen Phylloxera Vasterix. Den var opprinnelig utbredt i Nord-Amerika, men ble innført til Europa på 1860-tallet, da botanikere i victorianske England plantet amerikanske vinstokker. Amerikanske vindruer (druestokker) var resistente mot vinlus, men det var ikke de europeiske vinstokkene. Resultatet ble at store deler av de europeiske vinområdene ble ødelagt, inkludert Chablis. I 1906 forsvant den sist originale rotstokken i Chablis. Løsningen ble å pode inn europeiske druesorter på amerikanske vinstokker. Etter disse katastrofeårene, kom neste skuffelse da Paris-markedet sviktet grunnet jernbanens inntreden, som fraktet billige viner fra Sør-Frankrike. Noen produsenter valgte likevel å satse. En av dem var familien Duplessis.

610 Chablis PB 2014 14 juni FA_20140609_6551Ikke lett å få tak i – perfekt til røkt villlaks. Ved siden av kjente navn som Raveneau og Dauvissat, har Domaine Gérard Duplessis viner lenge vært mange norske Chabliselskeres favoritt. På begynnelsen av 2000-tallet var det langt vanskeligere å få tak i vinene Norge. Etterhvert har båndene til Norge blitt sterkere og dermed har også tilgjengeligheten økt. Ved siden av salget til Norge selges vinene hovedsaklig av den anerkjente vinbutikken Berry Bros. & Rudd i London.

Domaine Duplessis ble startet i 1895 og drives i dag av 5. generasjon, Lilian Duplessis som overtok i 2002 etter sin far Gérard. Familien har i dag 9 hektar vinmarker fordelt på ulike parseller i Chablis. I tillegg til sin parsell i Grand cru vinmarken Les Clos har familien fem premier cru vinmarker: Montmains, Monteé de Tonnerre, Fourchaume, Vaugiraut and Vaillons. Alt arbeid gjøres økologisk ute i vinmarkene. I vinkjelleren midt i hjertet av Chablis, i et gammelt steinhus langs elven Le Serein skapes og lagres vinene som har rykte på seg for å være blant de beste i Chablis. Lilian Duplessis bygger videre på farens gode rykte som vinmaker, har modernisert noe, men først og fremst videreført den gode kvalitet. Domaine Gérard Duplessis er fremdeles en liten familiebedrift som gjerne kan betegnes som det originale Chablis. Langt fra de mer kommersielle produsentene som de siste tiårene har vokst frem i Chablis. Vinene er heller ikke regnet som spesielt dyre i forhold til kvalitet og passer perfekt til en av far Gérards livretter, nemlig norsk røkt villaks.

Kilde: Publisert i Finansavisen 14 juni 2014

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Domaine Duplessis Petit Chablis 2012

  Lys gulgrønn farge. Eple, sitrus og anelse gulfrukt på duft. Balansert fruktig anslag med sitrustoner og mineraler. Frisk og flott Petit Chablis, men vi vil klassifisere den høyere. Dyr, men verdt det. 2012 årgangen er virkelig noe å trakte etter.

  Terningkast 6 86 poeng
  kr 174,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 8793 Importør: Red & White
 • Duplessis Chablis 2009

  Lys gulgrønnfarge. Mineraler, eple og sitrus. Ren og elegant. Flott syrlighet. Fyldig og rik fruktighet. Lang frisk ettersmak!. Uten tvil en av topp 3 standard Chablis på markedet

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 194,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 58420 Importør: Red & White
 • Duplessis Chablis 1. Cru Fourchaume 2009

  Lys gulgrønnfarge. Gule epler, mineraler og flint på duft. Konsentrert. Balansert syrlighet og lengde. Fruktig og mineralsk avslutning. Nevn ordet hummerlag, og vi stiller som gjester!

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 259,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 59590 Importør: Red & White
 • Duplessis Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2010

  Middels gulgrønnfarge. Mineralsk, østers og sjø på nese. Epletoner i anslaget sammen med sitrus og kalk. Ung vin med stort potensiale.

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 259,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 94691 Importør: Red & White
 • Duplessis Chablis Premier Cru Montmain 2009

  Middels gulgrønnfarge. Konsentrert vin. Mineralsk, østers, og sjø på duft. Markant syrlighet og friskhet i anslaget. Lang ettersmak og perfekt til østers av den store typen.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 239,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 5330 Importør: Red & White

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet