Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Viña De Martino – Kikk tilbake, gå fremover

Pietro Martino Pascualone kom fra Italia til Chile og bestemte seg fort for å satse på vinproduksjon. Siden starten i 1934 hadde familien De Martino hatt tilholdssted for sitt vinfirma i Isla de Maipo, 50 kilometer sør for Santiago.
610 3

Stedet er ypperlig for vinproduksjon og ligger beskyttet av godt beskyttet av Stillehavet og Andesfjellene. Det skulle ikke bli lett, men gjennom mange år ble det en bedrift man kunne leve av.

Det har eksistert vinproduksjon i Chile siden spanske erobrere begynte å dyrke vindruer her på 1500-tallet. Det ble ingen suksess i første omgang. Det var imidlertid først på 1850-tallet det ble importert druestokker fra kjente vinområder i Frankrike og Chile ble kjent for å lage vin. Vinlusen Phylloxera vastatrix herjet i Europa på slutten av 1800-tallet og la vinmarkene ødelagte tilbake. Samtidig hadde vinmarkene i Chile sluppet unna grunnet strenge importregler på planter. Chile vinprodusenter snudde seg fort og allerede i 1890 var Chile i gang med eksport av vin til Europa. Chile var lenge i støtet med billige rimelige viner. Eksporten tok mer eller mindre slutt på begynnelsen av 1900-tallet da Europa fikk kontroll over vinlusen. Salget tok seg ikke opp igjen før sent på 1970-tallet med den økonomiske revolusjonen i Chile.

På slutten av 1970-tallet ble det også gjennomført en radikal modernisering av vinproduksjonen i Chile. Inn kom berømte vinmakere som Michel Rolland som lager en vinstil som ikke reflekterer hvor vinen kommer fra eller hva den er laget av. Vinstilen skulle være internasjonal med høy ekstraksjon. Med stort forbruk av nye franske eikefat ble det rene frukt og fatbomber. De Martino familen var med på hele denne bølgen og hadde tilslutt en salg på over 750.000 liter vin i året. Chile var i skuddet og familien fremstå som vellykket. Under overflaten ulmet det derimot!
610 family in vineyard (1)

Over en søndagsmiddag endret alt seg Tredje- og fjerdegenerasjon vinbønder likte ikke det de hadde blitt, en merkevare! Ikke likte de vinene de lagde heller. Selv ikke til egen mat var vinene gode. En forandring måtte skje!

Under en søndagsmiddagen ble det enighet i familien. De bestemte seg for å begynne å lage vin som var langt mer matvennlige og ekte. Slik det var før. I praksis betyr det druer kun fra økologiske vinmarker, tidligere innhøsting enn tidligere og vekk med nye franske eikefat. Tidligere innhøsting gir mindre sukker i druene og dermed lavere alkohol. En fordel når balanse, fruktighet og friskhet skal fremheves. En stor oppgave sto foran dem. De Martino har 300 hektar med økologisk dyrket vinmark fordelt på over 350 vinmarker over 8 appellasjoner. I tillegg kjøper de druer fra 20 vinbønder på langtidskontrakter som følger deres vitikulturelle prinsipper.

610-22011 årgangen ble deres første årgang med det nye tankesettet. Resultatet har ikke uteblitt. I dag representerer De Martino en ny retning i Chile. De har hatt stor suksess med reformasjonen, men de hviler ikke på sine laurbær – de er på stadig på utkikk etter nye gode vinmarker. Spesielt er de opptatt av å ta vare på den over 400 år gamle vinhistorien Chile har. De Martino leter derfor spesifikt etter vinmarker som er i ferd med å forsvinne til fordel for annen industri. Derfor er familiemottoet deres: kikk tilbake, gå fremover.

Kilde: Publisert i Finansavisen 12 juli 2014

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Gallardia del Itata Cinsault 2013

  Middels rød farge. Røde bær, voks og mineraler på duft. Saftig og leskende. Frisk syrlighet. Drikkes litt avkjølt i store glass.

  Terningkast 6 86 poeng
  kr 159,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 15140 Importør: Autentico
 • La Aguada Single Vineyard 2011

  Middels rød farge. Røde bær, krydder og urter. Konsentrert kjølig frukt. Krydder og syrlige bær i ettersmaken. Tar gjerne et glass ekstra med denne!

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 249,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 15128 Importør: Autentico
 • 347 Vineyards Reserva Carmenere 2012

  Middels rød farge. Røde bær , plomme og grønne urter på duft. Saftig og lett vin med kjølig frukt og god lengde. Enkel god matvin til en rimelig pris

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 139,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 15137 Importør: Autentico
 • Alto Los Toros Single Vineyard Syrah 2011

  Middels rød farge. Plomme, røde bær og krydder på duft. Kjølig fruktdrevet anslag. Balanserte tanniner. Verdt hver krone! Imponerende fra Chile!

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 249,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 15139 Importør: Autentico
 • Gallardia del Itata Muscat 2012

  Middels gulgrønn farge. Mineralsk, røyk og blomst på duft. Konsentrert kjølig frukt med hint av appelsinskall og mineraler. Balansert syrlighet og middels lengde

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 169,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 15138 Importør: Autentico

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet