Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Clos des Goisses – Skatten under jomfru Maria

I Norge er vi velsignet med Vinmonopolet. En av fordel er at mange små gode produsenter av Champagne er tilgjengelig i Norge, enten gjennom bestillingsutvalget eller spesialpolene. En av dem vi setter stor pris på er Philipponnat.
610-1

Familien Philipponnat har vært druedyrkere i Frankrike siden 1522 men det skulle gå nærmere 400 år før de startet opp salg av ferdig produsert Champagne. I 1910 tok Auguste and Pierre Philipponnat mot til seg og startet et Champagnehus i den lille byen Mareuil-sur-Aÿ.

På den tiden var det oppgangstider og med unntak av krigsårene gikk pilene frem til 70-tallet kun en vei – oppover. Da kom imidlertid både nødvendigheten av å renovere og fornye eiendommen, noe som kostet mye kapital, og et dyrt generasjonskifte var forventet snarlig. På denne bakgrunn bestemte familen seg for å selge.

Likør-produsenten Marie Brizzard overtok som eier frem til midten av 90-tallet da økonomiske problemer tvang dem til å selge. Marie Brizzard hadde store problemer med å selge eiendommen da fagforeningen til arbeiderne nektet å halvere arbeidstokken for å gjøre Philipponnat lønnsom igjen. Fagforeningen truet med å saksøke eventuelle ny eiere. Situasjonen var kritisk lenge, og faren for at eiendommen kunne bli slukt av en de store av overhengende.

Redningen kom i siste øyeblikk. Bruno Paillard og Philippe Baijot kjøpte bedriften i 1997 gjennom sitt selskap Lanson-Boizel-Chanoine Champagne Group. Noe av det første de gjorde var sette familien tilbake igjen i førersetet med ansettelsen av Charles Philipponnat. Charles Philipponnat jobbet da som vinmaker hos Moët & Chandon og hadde både rett bakgrunn og etternavn for de nye eierne.
philipponnat-vignePhilipponnat_1041

Rasjonalet for å kjøpe Philipponnat handlet ikke om nesten 20 hektar vinmarker som fulgte med på kjøpet, men kontinuiteten i å drive den legedariske vinmarken Clos des Goisses videre. Pierre Philipponnat fikk ikke tak i denne kronjuvelen før i 1935, men allerede da ble den sammenlignet med Krugs Clos du Mesnil.

Clos des Goisses er en perfekt liten vinmark i Champagne. En stupbratt 40 grader sørvendt kalksteinsskråning som er full av gamle vinstokker som lager lagringsverdige og komplekse viner. I bunnen av skråningen renner elven Marne forbi og bidrar med et velegnet mikroklima for vinmarken. Vinmarken er den bratteste i hele Champagne og en av de beste byttehandlene ble gjort nettopp på grunn av det. En vinbonde som eide en liten del av Clos des Goisses orket ikke å høste druer der lengre, fordi det ble for bratt og ga for lite avkasting. Philipponnat tilbød seg å bytte hektar for hektar med en flatere og enklere eiendom i nærheten. Vinbonden fikk dermed mer druer til å selge til negociantene og Philipponnat fikk tilnærmet monopol på Clos des Goisses. I dag betegner Philipponnat denne avtalen som en av de beste avtalene i Champagne. En hektar vinmark omsettes for 9,5 millioner kroner.

200På toppen av skråningen finner du en av de beste stedene for en piknik i Champagne, med praktfull utsikt og i skyggen av statuen av jomfru Maria som ble satt opp til minne om frigjøringen amerikanske tropper utførte i 1944.

Vår anbefaling denne uken omfatter tre tilgjengelige årganger av Clos des Goisses samt noen av av de vinene Philipponnat har tilgjengelig i Norge. Clos des Goisses årgangene passerer tusenlappen med god margin, men er verdt hver krone. De andre vinene vi omtaler blir nesten som «hverdager» i forhold, selv om det er bekymringsløse «hverdager». Alle er viner som trekker frem smilet, det du får av svært god vin.

Kilde: Publisert i Finansavisen 26 juli 2014

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Philipponnat Clos des Goisses 2004

  Middels gulgrønn farge. Eple, fersken, sitrus og mineraler på nese. Markert flott syrlighet og autolysekarakter i ettersmaken. Vinen skriker bokstavelig etter store fete østers. (Finnes også i magnum)

  Terningkast 6 92 poeng
  kr 1.199,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 5320 Importør: Red & White
 • Philipponnat Clos des Goisses 2003

  Middels gulgrønn farge. Toast, kjeks og modne epler på nese. Konsentrert og fyldig smak med balansert syrlighet. Lang ettersmak. Rett og slett en fantastisk vin.

  Terningkast 6 93 poeng
  kr 1.299,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 8794 Importør: Red & White
 • Philipponnat Clos des Goisesses 2000

  Middels gyllen farge. Modnet eple, smørtoner og toast. Fyldig anslag med små bobler og stor fylde. Markant syrlighet. Lang ettersmak som underbygger aromabildet. Det er bare å ta av seg hatten, wow

  Terningkast 6 94 poeng
  kr 1.349,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 5318 Importør: Red & White
 • Philipponnat Cuvée 1522

  Middels gulgrønn farge. Mineralsk stil med rødt eple og sitrus på nese. Balansert syrlighet og fruktighet. Lang ettersmak med mineralske toner. Godt kjøp kontra kvalitet

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 579,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 5321 Importør: Red & White
  Også omtalt i:
  1. Festen kan starte!
 • Philipponnat Royal Reserve Non Dose

  Middels gulgrønn farge. Grønt eple, gjær og appelsinskall på duft. Konsentrert syrlighet og mineralsk avslutning. Absolutt en av våre favoritter i hverdagen. God matvin

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 349,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 67316 Importør: Red & White
  Også omtalt i:
  1. Festen kan starte!
 • Philipponnat Reserve Millesime 2005

  Middels gulgrønn farge. Mineral, eple, sitrus og kjeks på nese. Balansert syrlighet og mousse. Lang konsentrert ettersmak

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 699,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 8803 Importør: Red & White

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet