Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Ferrari – med bobler i svingene

Når fart og design er tema kommer Ferrari fort opp på nordmenns lepper. La det være sagt med en gang det er ikke Enzo Ferrari, grunnleggeren av bilmerket, som eier en av de mest kjente varemerkene i Italias vinproduksjon. Giulio Ferrari startet med musserende vin (spumante) allerede i 1902, fire år etter sin kjente navnebror ble født. Navnet kan i Italia sammenlignes med etternavnet Olsen i Norge, altså et vanlig brukt navn.
Ferrari2

Giulio Ferrari drev smått og den årlige produksjonen holdt liv i ham og hans lille firma. I mange tiår rundt 9000 flasker i året. Ryktet om den gode vinen bragte derimot hjem mange premier og utmerkelser og satte etter hvert Trento på kartet som et sted for å lage musserende vin. Giulio Ferrari var derimot barnløs og i 1952 solgte han firmaet til Bruno Lunelli, en lokal vinbareier i Trento. Bruno Lunelli utvidet produksjonen til nærmere 100.000 flasker og videreførte kunnskapen til neste generasjonen. Eneste klausul som fulgte med salget var at Giorgio Ferrari forsetter å få håndtere kjelleren for resten av livet. Giorgio gjorde det til frem til til sin død 1965, 86 år gammel. I 1969 overlot Bruno Lunelli firmaet til sine tre sønner, Gino, Franco og Mauro. Med utgangspunkt i de to opprinnelige vintypene, Ferrari Brut og Ferrari Maximum Sec, utviklet de tre brødrene porteføljen både hva gjelder bredde, stil og kvalitet.

Ferrari drives fremdeles som et famileselskap. 3. generasjon eiere Matteo, Camilla og Marcello Lunelli er sterkt involvert i driften og har også overtatt ansvaret for andre merker familien har bygget opp. Familien har siden 80-tallet bygget opp vannmerket Surgiva, kjøpt det historiske varemerket innen grappa Segnana i Italia. Familien Lunelli har også vineiendommer i Toscana, Tenuta Podernovo og Tenuta Castelbuono i Umbria.
Ferrari1

Ferrari holder til i Trento, ikke langt fra det kjente vintersportsområdet Val di Fiemme. Trento DOC-sonen er hjertet i italiensk spumanteindustri ved siden av det nært beliggende DOC Franciacorta i Lombardia. Beliggenheten langt nord i Italia er helt avgjørende for dyrkingen av druer beregnet på kvalitetsproduksjon av musserende vin. Den utpreget kjølige vekstsonen har store temperatursvingninger mellom natt og dag, noe som forlenger modningen av druematerialet og optimaliserer aromautviklingen i druene samtidig som syrenivået beholdes intakt.

Inntil begynnelsen av 1990-tallet var musserende vin fra Trentino en del av Trentino DOC. Fra og med 1993 lyktes det å få etablert spumante under en selvstendig DOC. Markedsføringsmessig har dette vært til stor hjelp, det har blitt mye enklere å synliggjøre spumante som en regional vin med spesifikk adresse. I dag utgjør spumante fra Trentino totalt sett ca 13 % av Trentinos samlede produksjonsvolum.

Ferrari eier i dag i overkant av 100 hektar vinmark i DOC Trento i tillegg kommer innkjøp av druer fra 300 hektar. Dette er mer enn halvparten av det samlede vinmarksarealet i DOC Trento. Den årlige produksjonen er i dag på ca. 5 millioner flasker, og det ligger til enhver tid 15 millioner flasker i kjellerne i varierende stadier av produksjon. Det tillatte druematerialet i en spumante fra DOC Trento inkluderer Chardonnay, Pinot Nero, Pinot Meunier og Pinot Bianco. Chardonnay er pr i dag den mest anvendte sorten i druemiksen. Ferrari kan også skilte med at selskapet var de første som introduserte druen Chardonnay i Italia.

Mest kjent i Italia
«Det er kun Champagne som har en lang historie» er en myte, sannsynligvis fremmet av franskmenn selv. Cava har faktisk vært produsert i Spania i siden slutten av 1880-årene, og i Trentino har Ferrari likeledes produsert spumante helt siden 1902. Ferrari er dermed en vin med historie så vel som en vin med særegen personlighet.
FERRARI PAESAGGI 0025

 

Kilde: Publisert i Finansavisen 23 august 2014

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Ferrari Brut

  Middels gulgrønn farge. Grønt eple, urter og sitrus på duft. Enkel utgave av hva Ferrari kan levere. Fyldig vin med balansert syrlighet. Budsjett på bobler

  Terningkast 4 84 poeng
  kr 199,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 45616
 • Ferrari Brut Rosé

  Middels gulgrønn farge. Røde syrlige bær, fruktdrevet med balansert syrlighet og sødme. Absolutt en vin til terrassen eller boblebadet. Enkel bærfruktig avslutning

  Terningkast 5 85 poeng
  kr 285,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 44164 Importør: Moestue
 • Ferrari Perlé Brut 2005

  Middels strågul farge. Modent eple, toast og sitrus på duft. Elegante bobler underbygges av god syrlighet og lengde. Mye vin for pengene. Burde vært i basislisten til polet.

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 275,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 47210 Importør: Moestue
 • Ferrari Perlé Nero Brut

  Middels gulgrønn farge. Modne røde epler, kjeks og mineralsk på duft. Elegant, matvennlig syrlighet. Lang fruktig ettersmak med små bobler. Best i tulipan hvitvinsglass! Pinot Nero 100%

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 488,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98748 Importør: Moestue
 • Ferrari Giulio Riserva

  Middels strågul farge. Toast, eple og sitrusskall på duft. Fyldig anslag med balansert syrlighet og lengde. Elegant mousse og god lengde. Bobler fra Italia blir ikke stort bedre enn dette. 100% Chardonnay

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 699,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 15149 Importør: Moestue

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet