Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Smaksrikdom i vin og vilt – valget er ditt, mulighetene utallige!

Norsk natur gir oss tilgang til verdens beste – ”villeste” råvarer. Strengt klima og karrige beiteforhold gjør norsk vilt til smaksrik mat i verdensklasse. Hva bør vi velge som følge i glasset for å gi jaktutbyttet den heder det fortjener?
Charlotte

Til retter tilberedt av vilt anbefales vin med kraft og fylde. Viltkjøtt som er magert er nødvendigvis ikke avhengig av tanninrike viner, men behøver derimot aromatisk tilpasning. Det er ikke slik at viltkjøtt ikke tåler tanniner. Oksekjøtt derimot, som har mye isprengt fett, tåler tøffere og mer tydelig preg av tannin. Viltkjøtt harmonerer i de fleste tilfeller bedre med modne og velutviklede viner – viner som har bløtere og rundere karakter, gjerne ledsaget av en kjerne avrundet, moden frukt. Her har aromaene begynt å anta et tydeligere animalsk preg, noe som passer godt med kjøttets aroma- og smak.

Småvilt er kraftigere i smaken enn storvilt. Fjellrype skutt høyt til fjels, har levd i et mikroklima med marginale vekstforhold. Alt som vokser og lever på høyfjellet, alt som holder liv i seg i så ekstreme omgivelser, får en smakskonsentrasjon som vanlige jordbruksavlede produkter ikke kan måle seg med.

Overført til vinens verden vet vi vet at det er de mest marginale vekstsonene som leverer vin med styrke. Slike viner vokser ikke opp av bakken på flatmark i god fet matjord. Da er det mer håp i en syd-vestvendt, ”utvasket” skråning i øvre del av – eksempelvis — Rhônedalen

Dyktige vinsmakere kan si mye om vinens kvalitet og eventuelle mangler, og de kan påvirke deg, men de kan ikke fortelle deg hvordan din personlige opplevelse er – Ikke minst samspillet vin- og mat. Du er din egen fasit, både i forhold til prisnivå, og hvilken kombinasjon du selv mener passer best. Du trenger ikke kunne alt om druetyper, distrikt, produsenter og årganger. Det kan likevel, lønne seg å lytte til det erfaringsrunnlaget som er innarbeidet gjennom generasjoners prøving og feiling i ulike fagmiljø. Våre anbefalinger er satt sammen med dette som grunnlag.

Rådyr:
Kjøtt fra vårt minste hjortedyr har en avslepen viltsmak, er velsmakende, magert- og mørkt. Rådyr setter pris på løvtrærnes vårskudd, skogens bærfrukter – blant annet bringebær, bjørnebær, markjordbær og blåbær. Som førstevalg er vår anbefaling en god rød moden burgunder. Oppskrift

Elg:
Kjøttet har grov tekstur og kan minne om oksekjøtt, men er mye magrere og kan oppfattes som tørt. Med sin milde viltsmak er saus- og øvrig tilbehør av stor betydning når vi velger vin: En moden rund St. Emilion, Pomerol eller Crozes-Hermitage til saftig elgbiff. En italiener fra Toscana; Brunello eller Chianti, eller en velutviklet Tempranillo fra Rioja – gjerne på riserva-nivå til elgstek med sjy. Andre velprøvde alternativ til elgkjøtt kan være argentinsk Malbec og Cabernet fra Coonawerra. Oppskrift

Varm elggryte

Varm elggryte

Hjort:
Mer smaksrikt enn elg. Når vi skal velge vin til dette delikate, magre mørke viltkjøttet vektlegger vi vinens tanninnivå. En god moden Brunello, Rhône-viner med kraft, struktur og moden frukt, moden Bordeaux med Merlot-tyngde. Reiser vi litt lenger sydover i Europa, til Spanias Ribera del Duero eller Dâo i Portugal, finnes det også en rekke gode alternativ der. Andre alternativ – eksempelvis til hjortefilet er Syrah fra Nord-Rhône eller Australia, Malbec fra Argentina, Merlot-dominert Bordeaux, Barbaresco, Pinot Noir fra New Zealand. Til stek med sjysaus kan forannevnte viner gå bra i tillegg til en god burgunder på Premier Cru nivå, en moden Sangiovese og Barolo. Oppskrift

Villrein:
Til dette, smaksrike, sødmefulle, magre kjøttet kan vi som utgangspunkt velge en vin med en aning sødmepreget bærfrukt. Vi vender blikket mot Veneto og velger en god Amarone, den har nok sødme til å matche dette kjøttet. Vi hadde heller ikke sagt nei takk dersom det hadde blitt presentert en Rhône-vin over gjennomsnittet, en Barbaresco eller en moden Barolo. Spesifikt til stekt reinsdyrfilet anbefaler vi Pomerol, god moden Pinot Noir, Syrah og Sangiovese. Oppskrift

Skogsfugl:
Både tiur og orrfugl regnes blant vårt smaksrike vilt og kan minne om rype, men med noe mer avrundet smakskarakter. Teksturen i kjøttet er også grovere, særlig i tiuren. Duft og smak kan henlede tankene mot underskog, skogbunn, bær, lyng og sopp. Tiur og orrfugl går godt sammen med mange av de samme vinene som til rype. Gode og velprøvde alternativ er moden Burgunder, Rhône-vin, Barolo eller Barbaresco. Tiuren som har noe grovere tekstur i kjøttet enn orrfuglen tåler greit vin med noe tannin. Gode eksempel kan være en rik Cornas, Hermitage eller en St. Emilion.

Rype:
Rypekjøttet er mørkt og har tydelig, konsentrert viltsmak. Til dette velsmakende kjøttet velger vi vin med konsentrasjon og god frukt. Unngå tanninrike viner, de vil kunne forsterke kjøttets tørrhetsgrad. Velhengt og veltilberedt rosastekt rypebryst bør kombineres med yngre viner med relativ frisk fruktkarakter. Vinen bør ha god fylde som harmonerer med kjøttets milde sødmegrad, som ikke overdøver smakene i kjøttet. Vin basert på Syrah fra Nord-Rhône, gjerne en Crozes Hermitage, med aromaer som av skogsbær, pepper, lyng og velhengt kjøtt, vil understreke aroma og smakskomponenter i rypekjøttet. En rik burgunder eller Barolo vil også fungere bra. Tilberedes rypekjøttet som tradisjonell gryterett med fløtesaus, bør vinen ha litt mer syre for å gi friskhet til retten.  Oppskrift Velbekomme og lykke til med høstens velsmakende vin- og viltbegivenheter!

Helstekt rype med pastinakkpuré og trøffelsjy

Helstekt rype med pastinakkpuré og trøffelsjy

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Tasca d’ Almerita Lamuri Nero d’ Avola 2012

  Rubinrød farge. Forfriskende bærfruktig aroma I retning mørke moreller/solbær med en aning krydret preg og lette fattoner; vanillin. Moden, myk frukt i anslaget som bekrefter og forsterker duftinntrykket. Myk struktur i tiltalende avslutning. Kan anbefales til enklere kjøttretter, gjerne storfe og vilt.  

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 179,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 16890 Importør: Fondberg
 • Seghesio Rockpile Zinfandel 2011

  Dyp blårød. Forfriskende aroma i retning modne røde og mørke hagebær toppet med milde kryddertoner. Saftig, moden bærfrukt, balansert syrepreg med meget lang varig avslutning.Til milde viltretter av due, fasan og rådyr.

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 319,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 57569 Importør: Fondberg
 • Lucien le Moine Arioso Châteauneuf-du-Pape 2011

  Tett rubinrød.Rik, intens aroma som fra modne mørke bær; bjørnebær/solbær og mørke, modne plommer, lakris ispedd vel integrerte fattoner. Tett anslag med smak som av modne mørke og røde bær, rik konsentrasjon, god integrert fruktsødme, fint balansert syre, middels pluss tanninpreg. Varig, lang ettersmak.Imponerende vin til smaksrike retter fra skog- og vidde; rype, hjort og reinsdyr. Smaksseansen høydepunkt!

  Terningkast 6 95 poeng
  kr 1.199,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 6050 Importør: Winetailor AS
 • Pintia 2008

  Dyp mørkerød, tett kjerne, fiolette toner. Rik aroma i retning modne mørke skogsbær og blåplommer i harmonisk samspill med vel Integrerte fattoner. Meget harmonisk nese! I munnen bekreftes og underbygges aromainntrykket ytterligere. Vinen har god fylde og struktur, rik frukt, vel integrert syre og modne tanniner i lang, varig avslutning.Dette er en vin vi henter frem til velmodnet og vel tilberedt filetkjøtt fra hjort og reinsdyr, men også til velhengt skogsfugl.

  Terningkast 6 93 poeng
  kr 399,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 41706 Importør: Winetailor AS
 • Faustino 1 Gran Reserva 2001

  Dyp mørk rød med murstensrøde toner. Aroma med preg av mørke bær med toner i retning lær, fuktig skogbunn ispedd tydelige fattoner. Fyldig, rik og rund vin med god konsentrert frukt og lengde. Modne, runde tanniner. Lang.Først- og fremst en vin til viltretter, men også til smaksrike retter av høstens lam.

  Terningkast 6 95 poeng
  kr 209,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 678 Importør: Bibendum
 • Riserva Ducale Chianti Classico 2009

  Mørkerød farge. Aroma I retning kirsebær/moreller med florale toner og en aning krydder. God fylde, saftig, moden frisk frukt i harmonisk balanse. Bra munnfølelse og god lengde. En velsmakende Chianti som kan anbefales til viltretter tilberedt av due, fasan, rådyr og elg. Kan med fordel luftes en time før den helles i glassene.

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 185,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 7119 Importør: Bibendum
 • Cecilia Beretta Ripasso 2011

  Dyp granatrød med fiolett kant. Duft som fra modne, mørke moreller/blåplomme ispedd milde kryddertoner. Tiltalende anslag med modne frukttoner i balanse, avrundet tanninpreg. Lang. Produksjonen av denne vinen er svært begrenset med fokus på tradisjon og på jordsmonnets unike kvalitet. Meget tiltalende vin med god fylde. Vil gå bra sammen med milde retter av vilt; fasan, due, and og rådyr.

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 155,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 44402 Importør: Bibendum
 • Hexagon 2005

  Dyp mørk rubinrød, fiolett rand. Elegant bærfruktig aroma som fra modne skogsbær; bjørnebær/blåbær, cedertre/tobakk, toppet med milde kryddertone.Rikt fyldig anslag, velbalansert frukt/syrepreg som bekrefter og forsterker duftinntrykket.En velkomponert vin som bør være førstevalget til smaksrike kjøttretter – fortrinnsvis av storfe- og vilt.  

  Terningkast 6 96 poeng
  kr 719,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 57528 Importør: Engelstad
 • Periquita Superior 2009

  Dyp mørkerød, tett kjerne. Aroma som av rikt modne blåplommer, skogsbær; bjørnebær/blåbær og fattoner ispedd lær/tobakk med et snev av krydder.Rik fylde i anslaget, god moden mørk frukt i balanse, avrundede tanniner.En vin vi først og fremst vil anbefale til smaksrike retter av vilt; hjortefilet, reinsdyrfile, rypefilet. Vel verdt prisen.

  Terningkast 6 92 poeng
  kr 393,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 90289 Importør: Engelstad
 • Boffa Barbaresco 2010

  Dyp mørkerød, mild dyp kjerne. Tydelig fattoner og mørk bærfrukt; blåplomme, mørke skogsbær ispedd modne urter. I munnen forsterkes og underbygges duftinntrykket ytterligere og gir oss i tillegg en smaksopplevelse med begynnende modent fruktpreg og vel integrerte tanniner. Etter en liten halvtime i glasset åpner vinen seg betraktelig og innbyr til påfyll. Til hjortefilet/stek, velmodnet biff av storfe og lam.

  Terningkast 6 94 poeng
  kr 239,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 1588 Importør: Nebbiolo Wines AS
 • Trediberri Barolo 2010

  Dyp mørkerød, murstensrød kant. Rikt aromapreg som fra mørke skogsbær, skogbunn/lær, ispedd florale toner i retning fiol. Det nærmer seg tiden for høstjakt og retter tilberedt av småvilt, hjort, elg- og reinsdyr, noe denne vinen vil takle meget godt!

  Terningkast 6 94 poeng
  kr 309,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 16976 Importør: Eurowine
 • Luis Pato Vinhas Velhas 2009

  Mørk rød farge. Mørke bær, krydder og skogsbær på nese. Kompleks tett vin med balansert syrlighet. Markerte tanniner og lang fruktdrevet avsluting. En desidert perle

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 199,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 46786 Importør: Bibendum

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet