Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Venn av Douro – Dirk van der Niepoort

Har du spesiell interesse for vin, vin med ”terroir” og fremfor alt god vin over gjennomsnittet, bør du finne en anledning til å besøke Dirk van der Nieport: Douro-dalens ukronede konge i Portugal. Han benevnes ofte som den mest kjente person i Douro. Ja, kanskje i hele Portugal når vi snakker om vinsektoren.
22-Dirk-Niepoort-2014-FA
Dirk van der Niepoort – født 1964 – har ledet det uavhengige familieselskapet siden 1987 og fra 2005 sammen med sin søster Verena. Han har lidenskap for vin, og grunnleggende respekt og forskertrang for Douro-dalen. At han brenner for å skape noe nytt i dalen merker man umiddelbart. Dirk van der Niepoort, forut for sin tid er en fengslende ”winemaker”, og hans prestasjoner er mange. Alltid ikledd sitt favorittantrekk: Skjorte, vest, kne-lange bukser med store sidelommer, sandaler, og helt på toppen et hav av viltre krøller. Niepoort har vært en selvstendig familiebedrift helt tilbake fra 1842. Gjennom fem generasjoner har virksomheten gått i arv fra Niepoort til neste Niepoort, og eldre og yngre generasjoner har jobbet side om side. Totalt eier firmaet i dag 60 hektar dyrket vinmarks-areal, hvor 60 % representerer hvit-, rosé- og rødviner og 40 % portvin. Sistnevnte tall understreker hvilken innsats Dirk van der Niepoort har gjort for å sette Douro på svaksvinskartet igjen, slik det var før portvin ble dominerende i århundrer.
Portvin har sitt navn fra byen Oporto der vinen først ble skipet ut, men det er ikke der den lages. Vinen produseres i Douro-dalen, som ligger inn i landet mot grensen til Spania. Det er et vilt og karrig landskap, hvor man gjennom tidene har hugget og sprengt ut terrasser i terrenget for å kunne dyrke vinranker i de bratte fjellsidene. Elven Douro bukter seg gjennom dalbunnen og var i tidligere tider den eneste ferdselåren ned til utskipingshavnen Vila Nova do Gaia rett ovenfor Oporto. Portvin er klassifisert som DOC (Denominacâo de Origem Controllada) som er den høyeste kvalitetskategorien i Portugal. Dourodistriktet beskyttes i nord, sør og vest av fjellkjeder som skjermer mot de fuktige atlanterhavsvindene
33-Niepoort-Druer
Douro-dalens spesielle klima, topografi, jordsmonn og tradisjoner har gitt inspirasjon og ført til usedvanlige resultat, ikke minst Dirk van der Niepoort anerkjente viner. Det kom tydelig til uttrykk i internasjonal vinpresse da han kjøpte eiendommene Quinta do Carril og Quinta de Napoles i Cima Corgo, en region hvor vi tradisjonelt finner mange gode, velkjente portvinsnavn. 15 hektar med vinmarker ble nyplantet og 10 hektar 60 års gamle vinstokker ble nøye stelt og vedlikeholdt. Særlig engasjert blir Dirk når vi snakker om druesorter. Han er ikke begeistret for kun å produsere ”de fem store” det vil si: Touriga Nacional, Touriga Francesca, Tinta Roriz, Tinta Barroca og Tinta Cão. Tvert imot er hans oppfatning at regionens mangfoldige druevariasjon er med på å gjøre vinene enestående og terroir-preget. I tillegg til økende produksjon av såkalte ”utradisjonelle” vindruer i Douro, som Riesling, Chardonnay og Pinot Noir, dyrker Niepoort rundt regnet 80 hvite og røde DOC godkjente druer. Mange med viden kjent anerkjennelse over tiår, ikke minst hans portviner.
Vårt syn på Nierpoort er udelt positiv. Mange ganger når vi har oppdaget en ny god vin fra Portugal med en ukjent produsent er det samme som skjer nesten hver gang når vi spør og graver litt om hvem som har bidratt eller har lært dem opp. Et navn, gjerne med et smil rundt munnen. Dirk van der Niepoort.

11 Niepoort Kjeller 2014 FA

Kilde: Publisert i Finansavisen 20 september 2014

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Niepoort Redoma 2008

  Middels gul farge, sitrus, aprikos og fersken på duft. Elegant konsentrert vin med lagringspotensiale på 10-15 år. Balansert syrlighet og fruktighet.

  Terningkast 5 85 poeng
  kr 344,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 33178 Importør: Winetailor AS
 • Niepoort Bioma Vintage 2008

  Tett rød farge. Elegant, røde bær, krydder og nøtter. Balansert syrlighet og lengde. Biodynamisk portvin,. Niepoort viser hvem som er kongen i Douro!

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 550,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 1627 Importør: Winetailor AS
 • Niepoort 20 Y.O. Tawny

  Tett blålilla farge. Kompleks duft av karamell, nøtter, kaffe. Fin syrlighet og elegant anslag. Lang ettersmak. En skatt av en portvin!

  Terningkast 6 91 poeng
  kr 499,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 7385 Importør: Winetailor AS
 • Niepoort Late Bottled Vintage 2009

  Tett rød farge. Skogsbær, sjokolade, røde bær. Konsentrert flott anslag med god fruktighet og lengde.

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 219,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 32225 Importør: Winetailor AS
 • Niepoort Fabelaktig Douro 2012

  Dyp rød farge. Røde bær, skogsbær, krydder og en anelse kakao. Balansert fruktighet og syrlighet God matvin

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 139,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 45269 Importør: Winetailor AS
 • Niepoort Fabelaktig Troll Branco 2010

  Lys blek strågul. Dufter som av gule sommerepler, gul melon og gule plommer, fersken mildt toppet med urter. Mild frukt-syreanslag, lett forfriskende vin i balanse. Tiltalende vin som aperitiff/terrassekos og til lette fisk- og skalldyrretter. Rabigato, Gouveio, Viosinho, Bical.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 129,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 95859 Importør: Winetailor

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet