Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

USA er satt på kartet – Spesialpolene

Norge har våknet når det gjelder USA og gode viner. En viktig drivkraft for norske importører er innkjøpene fra spesialpolene. Fordommene mot amerikansk vin står for fall!

Du finner de beste vinene i de kystnære vinmarkene i Sonoma Foto: Svein Lindin

Du finner de beste vinene i de kystnære vinmarkene i Sonoma Foto: Svein Lindin

I California, Oregon og Washington på vestkysten lages de beste vinene fra USA. Det er vinproduksjon i alle statene i USA, men volumene finnes i statene som har det gunstigste klimaet. California stiller i særklasse i så måte. 98 prosent av all vineksport fra USA kommer fra California.

Kvalitetsvin fra California har alltid vært litt i skyggesiden i Norge. I all hovedsak skyldes det at dollaren har vært sterk mot kronen, så flaskeprisen har blitt høy i forhold til annen vin fra Europa. Faktor nr to er at vin fra USA ofte blir overpriset på grunn av lokal etterspørsel. Tredje faktor er for høy alkohol, mye bruk av eik og det vinkjennere betegner som en Robert Parker stil på smak. Robert Parker er en innflytelsesrik vinkritiker som amerikansk vinindustri lener seg mot når kvalitet skal bedømmes. Stilen kan lettest gjenkjennes av vin som smaker og lukter mye, men som du ikke vil drikke flere glass av. Den fjerde faktoren skyldes manglende lyst fra produsentene til å eksportere. På en studiereise før sommeren opplevde vi stadig at når spørsmålet om eksport kom opp blant små og gode produsenter var ikke det noe som sto høyest på deres agenda. Svaret var ganske logisk sett fra deres side. Rett utenfor døren venter nærmere titalls millioner potensielle kunder, og markedet er i full vekst. USA har dessuten en papirmølle uten like når man ønsker å eksportere, da er det så mye enklere å la være og la de store kommersielle aktørene ta seg av eksportmarkedet.

Forandringer er heldigvis i gjære, spesialpolene har en satsing mot USA med nettopp vinprodusenter som lager vin med fruktdrevet, balansert eikebruk og moderate alkoholnivåer. Pressesmakingen tidligere denne uken fortonet seg som en fest for ganen og feiet fordommene som er skapt mot amerikansk vin av banen. Trenden ble fanget opp av blant annet importøren Vinarius i fjor og ytterligere satt på kartet av spesialpolene sine innkjøpere i oktober i år. Ingen tvil om at Vinmonopolet er i støtet med denne satsingen. 89 viner i prisklassen 300 til 500 kroner er tatt inn og finnes i forskjellige mengder, men absolutt ikke vanskelig å få tak om man tar turen innom polene i Vika og CC-Vest i Oslo, Hamar, Sandnes sentrum, Sandefjord, Valentinlyst i Trondheim og Valkendorfsgaten i Bergen. Om du ikke har spesialpol i nærheten, ta en kikk i bestillingslisten hvor mange gode kjøp finnes som for eksempel Ridge, Bogle Vinyards, Donkey and Goat – og om du er heldig Littorai!

Sett i lys av hvilket potensialle USA har når prisene i Bordeaux og Bourgogne er astronomiske, er de amerikanske produsentene som er flinke til å omstille seg og lage viner med kjøligere frukt og moderat alkoholnivå (12-14%) vinnere. Et annet godt argument for disse amerikanske vinene er at de er syrligere, og dermed mer matvennlige. Og da tenker vi ikke til hamburgere, men til norsk rype for de røde elegante pinot noir vinene og villlaks til de hvite fyldige chardonnayene.

Littorai , vår favoritt fra USA Foto: Svein Lindin

Littorai , vår favoritt fra USA Foto: Svein Lindin

Kilde: Publisert (eres) i Finansavisen 11 oktober 2014

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Shebang II White Cuvee

  Middels gul farge. Gul frukt, nøtter og smørtoner på duft. Frisk markant syrlighet. Svake eiketoner med elegant syrlig avslutning. Tørr

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 228,90 Kun på spesialbutikk Varenr: 18306 Importør: Garage d'Or AS
 • Lorenzo's Heritage Wine 2012

  Middels blålilla farge. Mørke bær, røde bær, krydder på duft. Balansert frukt og syrlighet.God lengde. En vin som viser potensiale uten for mye eik og alkohol.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 390,70 Kun på spesialbutikk Varenr: 18305 Importør: Garage d'Or AS
 • Howell Mountain 2006

  Tett rød farge. Lær, ceder. solbær , paprika med klassisk Bordeaux stil på duft. Blyantspiss og deilig balanserte tanniner. Klassiker av en vin fra Dunn ( 2003 årgangen er like god)

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 757,20 Kun på spesialbutikk Varenr: 18281 Importør: Winetailor AS
 • Les Voisins Pinot Noir 2011

  Lys rød farge. Røde bær, kryddertoner og bringebær på duft. Saftig og elegant anslag. Herlig vin med god fruktighet og konsentrasjon.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 329,00 Kun på spesialbutikk Varenr: 17825 Importør: Tramontane DA
 • Mendocino County Indica Carignan 2012

  Middels rød farge. Ren frukt av mørke solbær, bjørnebær og blåbær. Saftig og flott vin med kjølig frukt og god lengde. Balansert anslag.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 275,20 Kun på spesialbutikk Varenr: 18310 Importør: Garage d'Or AS
 • Russian River Valley Pinot Noir 2010

  Middels rød farge. Bringebær, jordbær og pinotfrukt på duft. Saftig fruktig elegant stil med god lengde og syrlighet. Godt kjøp!

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 359,00 Kun på spesialbutikk Varenr: 17840 Importør: Tramontane DA
 • Sonoma Coast Pinot Noir 2012

  Mørk rød farge. Lyse røde bær, blåplomme og bringebær på duft. Konsentrert og fyldig vin med lang ettersmak. God konsentrasjon. Mye vin for pengene!

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 299,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 17838 Importør: Tramontane DA
 • Helfer Vineyard Chardonnay 2011

  Middels gyllen farge. Smørtoner, gul frukt og tropisk frukt på duft. Fruktdrevet klassisk chardonnay. Balansert syrlighet og fruktighet. Kjølig stil. Knallbra vin

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 359,00 Kun på spesialbutikk Varenr: 17824 Importør: Tramontane DA

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet