Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Chateau KSARA – Smakfull historie fra Libanon

Vingården Château Ksara ble grunnlagt i 1857 av Jesuitt-munker som arvet 25 hektar med jord mellom Tanail og Zahleh, noen mil fra Templet Pantheon.
cellar4

En av munkene, han het Father Kim, overtalte de andre til å dyrke druer da det kunne være en god inntektskilde. Vinplantene ble importert fra Algerie og la grunnlaget for den første tørre rødvin laget på Cinsault og Carignan. Lite visste Father Kim og munkene at de var starten på Libanons nåværende vinshistorie. De utdannet seg innen vinifikasjon og bygget et renomme langt utenfor Libanons grenser. Alle Ksaras egne vinmarker ligger på 1.100-1.200 meters høyde i den sentrale og vestvendte delen av Bekaa-dalen. I tillegg kjøpes det druer fra bønder i Mansoura, Khorbet Khanafar, Tanail, Tall Dnoub and Tal Deir.

Rett og slett en dråpe i vinverden De fleste som hører om Libanon vil ikke umiddelbart forbinde landet med vin, spesielt ikke god vin. Av viner fra Libanon er Château Musar kjendisen, mens Château Ksara er størst og eldst. Historisk sett overgår Libanon de fleste vinland på tradisjoner. Libanon er ikke mye større enn stor-Oslo. Beplantet areal med vinmarker er begrenset, og det produsereres syv millioner liter vin i året totalt. Rett og slett bare en dråpe i vinverden.

Libanon ligger i kystlinjen i vest mot Middelhavet. Landet grenser til Syria i nord og øst og mot Israel i sør. Libanon er etter tradisjonen ett av de femten land som refereres til som menneskehetens vugge. Templet Pantheon til vinguden Bacchus-Dionysos ligger også i Libanon som noen hevder kan være stedet der Jesus utførte miraklet med å gjøre vann til vin.

Vatikanet solgte I 1972 oppfordret Vatikanet sine klostre og kirker rundt om i verden til å selge unna noen kommersielle bedrifter. Chateau Ksara hadde blitt en lønnsom enhet. De produserte over 1,5 millioner flasker årlig, og representerende 85 % av den libanesiske produksjonen. Da handelen gikk igjennom i august 1973, var Chateau Ksara aksjonert til en gruppe lokale libanesiske forretningsmenn.

vineyard5Håndgravd vinkjeller I 1898 oppdaget noen lokale gutter en grotte på eiendommen. Guttene prøvde fange en rev som hadde herjet i hønsegård ved å røyke ut hiet. Røyken begynte å sive ut flere hundre meter borte, og guttene hoppet eventyrlystne inn. Grotten strakk seg over to kilometer, med smale tunneler, utgravd i kalkstein. Grotten Les Caves de Ksara dateres tilbake til romertiden, men bruken fra den gamle sivilisasjonen er fortsatt ukjent. Grotten ga munkene en perfekt lagringsmulighet til sine viner. Senere er grottene utvidet til sin nåværende størrelse under første verdenskrig da jesuittene søkte å lindre hungersnøden i Libanon ved å skape sysselsetting. Ett hundre menn slet med hakker og spader i fire år for å fullføre et underjordisk nettverk av seks tunneler som strekker seg nesten to kilometer med en jevn og ideell temperatur for vin, varierende gjennom året fra 11 til 13 ºC. Kjelleren inneholder omtrent 900,000 flasker med alt fra fjorårets årgang til noen få eksempler av 1918-årgangen.

Kilde: Publisert i Finansavisen 6. september 2014

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Ch. Ksara Chardonnay 2011

  Middels gulgrønn farge. Gul frukt, mineraler eple og sitrus toner. Moderat fatpreg og middels syrlighet. Passer til stekte lakseretter med smørsauser.

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 205,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 95941 Importør: Vinetum AS
 • Ch. Ksara Réserve du Couvent 2011

  Middels rød farge. Sorte bær, krydder med utviklet saftig stil. Enkel vin med balanserte tanniner og syrlighet. Passer til lammeretter og harde oster.

  Terningkast 4 85 poeng
  kr 175,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 40137 Importør: Vinetum AS
 • Ch. Ksara Blanc de Blanc 2011

  Lys gulgrønn farge. Sitrusskall grapefrukt og ung fruktighet på duft. Enkel, tiltalende vin med middels fylde og lengde. Passer til enkle sjømatretter.

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 189,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 95942 Importør: Vinetum AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet