Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Alltid med en M og blindeskrift – Chapoutier

Rhônedalen ligger like etter Bordeaux volummessig i å produsere kvalitetsvin – i hele verden faktisk. Rhônedalen har et varierende landskap hvor romere og paver har dyrket vin gjennom århundrer, det er et område hvor flere av verdens mest etterspurte viner dyrkes.

Hermitageåsen Foto: Svein Lindin

Hermitageåsen Foto: Svein Lindin

De fleste hevder at det første sted som ble beplantet under vindruens vandring nordover mot Bourgogne var nettopp Rhônedalen. Rhônedalens klima påvirkes av Middelhavet, men er også klart kontinentalt influert med sine mange soltimer. Dermed får man et klima med varme somrer og kalde vintrer. Den klimatiske faktoren som er felles for den nordlige og sørlige delen av dalen er den isende, kalde og nordlige Mistralvinden. På sitt verste kan den ha en hastighet opp mot 145 km/t og kan da blåse kvister, blad og druer av rankene. Vinmarkene beskyttes derfor av skjermer av poppel og sypress. Men aldri så galt at det ikke kan være godt for noe: Dersom det er fuktig i innhøstningstiden, kan vinden ha en velkommen tørkende påvirkning.

Det er store klimatiske forskjeller i området fra Vienne til Avignon, hvor vi snakker om to konkrete områder: Nord-Rhône og Sør-Rhône. Den nordlige delen er vesentlig kjøligere med mindre soltimer enn i Sør-Rhône.  I den nordlige delen av Rhônedalen er landskapet ”dramatisk”, med bratte skråninger ned mot elven. Det er likevel mindre karrig enn i sør, med kirsebærtrær, fersken, kastanje og andre løvtrær. De fleste vinmarkene i Nord-Rhône lokaliseres langs et smalt bånd på den vestlige bredden av Rhône-elven.

I byen Tain d’Heritage like nedenfor den berømte vinmarken Hermitage begynte i 1808 Polydyr Chapoutier først å kjøpe druer, deretter å dyrke druer i de bratte skråningene på sin egen eiendom. Grunnlaget var gitt etter noen år og hans store drøm om å produsere under eget navn ble en realitet først i 1879. Familiemottoet ble satt til Fac & Spera på latin, som til norsk kan oversettes til prøv og håp! Lite aner Polydyr Chapoutier at hans druedyrking i en liten dal i Nord-Frankrike skulle bli en av de betydningsfulle vinprodusenter i Rhônedalen.

Michel Chapoutier foto: Svein Lindin

Michel Chapoutier foto: Svein Lindin

Alltid en M Dagens utgave av M. Chapoutier drives av en ny M, Michel Chapoutier som overtok etter sin far Max i 1990. Historien med M startet i 1920 og vil bli videreført til Michels egne barn Maxime eller Mathilde, avhengig av hvem som overtar. Den store verdien i firmaet er vinmarker i de beste områdene i hele Rhônedalen. Nærmere 35 hektar alle drevet biodynamisk siden 1991. En annen stor side av Domaine M. Chapoutier er hans Cotes de Rhone både fra egne og innkjøpte druer. Michel Chapoutier driver akkurat som Polydyr Chapoutier begynte i 1808, men i en mye større skala. Nærmere 9 millioner liter vin blir produsert under hans navn. Ryktet er upåklagelig, mannens renommé går foran og det hersker ingen tvil om hvem som er sjef der i gården. Slik har det sannsynligvis alltid vært, selv om det er spesielt å se når det blir stille i spisesalen av respekt og beundring. Heldigvis bryter det ut en hjertelig latter og en ivrig og ujålete Michel Chapoutier forteller at 2014-innhøstingen endelig skal starte. Året har vært vanskelig kan han fortelle, mye dårlig vær og dårlig forhold helt frem til begynnelsen av september da både varmen og lange solfylte dager endelig gav druene akkurat det været som var nødvendig. 3 minutter fikk vi, akkurat tid til en liten prat og et raskt foto. Innhøstningen blir travel for en mann som har 150 ansatte å mette og som selv tar alle avgjørelser.

Et annet forhold som fenger de flestes interesse når de ser en Chapoutier er blindeskriften. Chapoutier var den første vinprodusent til å innføre blindeskrift på sine etiketter, og startet i 1994 med Monier de la Sizeranne Hermitage vinen. I 1996 ble dette utvidet til å omfatte alle viner på flasker som selges av Chapoutier. Michel Chapoutier hadde ideen om å inkludere blindeskrift på etiketten etter å ha hørt hans venn sangeren Gilbert Montagne, som er blind, forklare på TV at han ville ha med en hjelper inn i butikken for å identifisere hver flaske vin. Vinmarken Monier de la Sizeranne vingård som Chapoutier lager vinen fra, ble grunnlagt av den Sizeranne-familien og den første og påfølgende braille utskrift på denne vinen er en hyllest til den familien og spesielt et medlem av familien som var blind, Maurice de La Sizeranne. Han var grunnlegger og president for det franske Blindeforbundet og utviklet også en forkortet versjon av blindeskrift. Informasjonen presenteres i blindeskrift print og omfatter produsent, årgang, vingård og region så vel som fargen på vinen.
Det hersker ingen tvil om at Domaine M. Chapoutier er blitt en merkevare, med mange varelinjer og forskjellige viner. Litt for mange etter manges syn. De beste er etter vår mening fra hans egne vinmarker i og rundt Tain d´ Hermitage. Alle andre viner inkludert hans prosjekter i Australia og Portugal viser bare hans evne som vinmaker til å fremme det beste utifra hva jorden gir ham.

La Chapelle i solnedgang Foto Svein Lindin

La Chapelle i solnedgang Foto Svein Lindin

Kilde: Publisert i Finansavisen 25 oktober 2014

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Chapoutier Les Meysonniers 2011

  Middels rød farge. Bjørnebær,pepper og urter på duft. Elegant anslag med konsentrert fruktighet og syrlighet. Lang saftig ettersmak Passer til: Storfe, Storvilt.

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 184,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 80611 Importør: Strøm AS
 • Chapoutier Les Granilites Saint-Joseph 2010

  Middels gyllen farge. Gul frukt, aprikos, lime samt en anelse honning på duft. Balansert syrlighet, fet stil og absolutt verdt å prøve noe hvitt fra rødvinsdominerte Rord-Rhone Passer til: Skalldyr, Fisk.

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 264,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98665 Importør: Strøm AS
 • M. Chapoutier La Sizeranne 2010

  Tett rød farge. Sorte bær, bjørnebær, pepper og urter på duft. Konsentrert og elegant vin med balansert avslutning i retning røde bær, pepper . Utvilsomt det beste kjøpet kvalitetsmessig Passer til: Storfe, Storvilt

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 579,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 6516 Importør: Strøm AS
 • Chapoutier Belleruche 2013

  Middels blålilla farge. Røde bær, krydder og anis på duft. Lett og elegant vin med saftig anslag og balansert syrlighet. God hverdagsvin. Passer til: Storfe, Småvilt og fugl, Svinekjøtt.

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 139,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 44725 Importør: Strøm AS
 • Chapoutier Côte-Rôtie Les Bécasses 2010

  Tett rød farge. Konsentrert, mørke bær, krydder og urter på duft. Markerte tanniner i anslaget. Lang ettersmak med røde bær, bjørnebær. Flott syrlighet. Bør dekanteres. Passer til: Storfe, Storvilt.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 429,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 50953 Importør: Strøm AS
 • M. Chapoutier Les Arênes 2010

  Middels rød farge. Røde bær, bjørnebær og urter på duft. Saftig anslag med konsentrert fruktighet og syrlighet. Lang ettersmak Passer til: Lam og sau, Storfe, Ost, Storvilt.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 319,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 6517 Importør: Strøm AS
 • Michel Chapoutier foto Svein Lindin
 • Michel Chapoutier foto Svein Lindin
 • Michel Chapoutier foto Svein Lindin
 • M. Chapoutier Foto Svein Lindin

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet