Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Festen kan starte!

Kommende uke er høysesong for inntak av sprudlende bobler, det handler om glede, feststemning, forventninger og lyden som alle liker! Lyden av en champagne som sier phoof. Noen sier det skal lyde som sukket fra en kvinne, men vi lover at vi aldri har hørt en kvinne sukke slik! Ludvig 15s elskerinne Madame de Pompadour har sagt at Champagne er den eneste vinen som får en kvinne til å forbli vakker, selv etter hun har drukket av den!
Bouchon-300

Billigere er bedre Vinverdens sterkeste merkevare er Champagne. Det ligger i folkesjelen å drikke det. Det er viktig å ta hensyn til når merkevarehusene bombarderer sine markeder med pregløse, søtlige og dårlige champagner. Første faresignal er merkevarehus!
For oss er bunnen av kvalitet representert ved Moët & Chandon Impérial Brut til kr 389,90. I basisutvalget på Vinmonopolet, overpriset og med en pinlig industriell smak burde vi ha vært skånet fra den for lenge siden. Norge har heldigvis fordelen gjennom monopolsystemet at importører kan fritt etablere seg uten de store markedsbudsjetter. Ofte kan faktisk god smak sammen med pris vinne frem. Vår favoritt for tiden med hensyn til pris og kvalitet er E. Michel Extra Brut til kr 257,10! Den sympatiske prisen sier sitt, men vi lover at alle med fungerende gane vil kjenne hvor E. Michel Extra Brut champagnen slår Moët & Chandon Impérial Brut! Selv i en blindsmaking!

Litt mindre sukker takk! Champagne er langt mer enn det som selges fra de store merkevarehusene. Der druedyrkere før solgte inn til de store champagnehusene, opplever man nå en bølge av produsenter som lager i størrelseorden 100.000 til 250.000 flasker i året. Noe som kan høres mye ut men Moët & Chandon produserer flere titalls millioner flasker! Disse småprodusentene er dem man skal lete etter, sjekk gjerne om det er familien selv som står bak champagnen. Neste steg er å kunne utrykket dosage, et fagord som brukes på hvor mye sukker som tilsettes før boblene kommer for salg. De beste vinene vi smaker har mellom 0 og 7 gram pr liter, vinene er da noe syrligere og dermed mer matvennlig. E. Michel Extra Brut har 6,4 gram pr liter mens Moët & Chandon Impérial Brut har 9 gram pr liter. Vi mistenker det er enda mer!

Alltid en anledning I Norge finnes det heldigvis et hav av gode små produsenter som garantert vil overraske stort, først på pris, deretter på smak. Mye er sagt om Champagne, men et av utsagnene som er udødeliggjort av Lily Bollinger er: Jeg drikker Champagne når jeg er glad, når jeg er trist og av og til alene. Når jeg har selskap er den obligatorisk, jeg drikker den både med og uten og mat, og ellers bare når jeg er tørst!. En annet berømt sitat er av statsminister Winston Churchill som sa: Husk soldater, vi slåss ikke bare for Frankrike, men for Champagne!

Nyttig å vite!
Åpne Champagne: Sett flaskene kjølig og la dem ligge i ro i minimum to timer. Når tiden er inne for å servere, la flasken ligge i en 35 graders vinkel mens du holder i bunn, se etter luftboblen og før på til der halsen starter på flasken. Løsn strengen og hold korken fast med den ene hånden mens du vrir flasken i bunn med den andre.

Sablering: Sett flaskene kjølig og la dem ligge i ro i minimum to timer, gjerne lengre. Ta av folien rundt flaskehalsen, Løsne stålstrengen til det er halv gang igjen. Finn frem til flaskens skjøt ved å holde flasken over en lyskilde. Plasserer flasken i venstrehånden i 35 grader vinkel fra deg og la en champagnesabel føres i en fast bestemt handling opp mot skjøten møter flasketuten.

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Charles Heidsieck Brut Réserve NV

  Lys gulgrønn farge. Grønt eple, gjær og sitrus på duft. Fruktig og klokkeklar syrlighet underbygger mineralkarakter og eple, sitrustoner i avslutning. Prisgunstig og matvennlig

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 399,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 37618 Importør: Chaeos Import
 • Philipponnat Cuvée 1522

  Middels gulgrønn farge. Mineralsk stil med rødt eple og sitrus på nese. Balansert syrlighet og fruktighet. Lang ettersmak med mineralske toner. Godt kjøp kontra kvalitet

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 579,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 5321 Importør: Red & White
 • Philipponnat Royal Reserve Non Dose

  Middels gulgrønn farge. Grønt eple, gjær og appelsinskall på duft. Konsentrert syrlighet og mineralsk avslutning. Absolutt en av våre favoritter i hverdagen. God matvin

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 349,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 67316 Importør: Red & White
 • Tarlant Brut Zero

  Lys gulgrønn farge. Sitrus, mineraler og anelse appelsinskall på duft. Slank elegant mousse. Lang ettersmak med mineralitet, grønt eple og sitrus i ettersmaken. Fåes også som magnum (kr 615.-) – Ypperlig til østers.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 285,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 46738 Importør: Moestue
 • Tarlant Cuvée Louis Tarlant Champagne Brut

  Lys gyllen farge. Toast, smørtoner og tørket frukt på duft. Fyldig og rik med praktfull syrlighet og lengde. Basevin er 1999 (85%) + 1998-1997-1996 (15%). Rett og slett et røverkjøp i sin kategori.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 450,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 49441 Importør: Moestue
 • Pol Roger Vintage 2004

  Gyllen farge. Tiltalende duft som av moden frukt, epler, sopp, mineraler, honning. Fyldig anslag, god moden frukt, flott balanse, stor bredde, balansert mousse, varer meget lenge. En av de beste med bobler og årgang på polet!

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 429,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 2561 Importør: Vinetum AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord


 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet