Vinofil Sitat
  1. Vintips
  2. Vinprodusenter
  3. Vinområder
  4. Vin & Mat
  5. Bokanmeldelser

Artikler under emnet Vintips i 2014

Festen kan starte!

Kommende uke er høysesong for inntak av sprudlende bobler, det handler om glede, feststemning, forventninger og lyden som alle liker! Lyden av en champagne som sier phoof. Noen sier det skal lyde som sukket fra en kvinne, men vi lover at vi aldri har hørt en kvinne sukke slik! Ludvig 15s elskerinne Madame de Pompadour har sagt at Champagne er den eneste vinen som får en kvinne til å forbli …

Alltid med en M og blindeskrift – Chapoutier

Rhônedalen ligger like etter Bordeaux volummessig i å produsere kvalitetsvin - i hele verden faktisk. Rhônedalen har et varierende landskap hvor romere og paver har dyrket vin gjennom århundrer, det er et område hvor flere av verdens mest etterspurte viner dyrkes. De fleste hevder at det første sted som ble beplantet under vindruens vandring nordover mot Bourgogne var nettopp Rhônedalen. Rhônedalens klima påvirkes av Middelhavet, men er også klart kontinentalt …

Den røde tråden til Hellstrøm

Eivind Hellstrøm har i årene etter den mye omtalte exiten fra Bagatelle i 2009 dannet seg en imponerende rekke med samarbeidspartnere. Bøker, ferdigmat, kjøkkenutstyr og vin står nå på menyen. Alle med stor suksess i sine markeder. Vi ser et klart fellestrekk ved hans samarbeidspartnere. Eivind Hellstrøm omgir seg kun med kvalitet. Overraskelsen var stor da det kom for dagen at han skulle lansere sin egen gløgg før jul.   …

Champagne Charlie er på banen igjen!

Et champagnemerke er aldri mer verdt enn sitt renommé i det lange løp. En vanlig feil importører gjør i Norge er at man tar for mye vin inn på lager, basert på falske forhåpninger om stort salg. Virkeligheten er at vinmarkedet har mange flere variabler enn bare god smak. Design, stil, pris og segmentforståelse spiller også inn. Når vinsalget svikter står ofte vinen i årevis på lager og samler støv. …

Chateau KSARA – Smakfull historie fra Libanon

Vingården Château Ksara ble grunnlagt i 1857 av Jesuitt-munker som arvet 25 hektar med jord mellom Tanail og Zahleh, noen mil fra Templet Pantheon. En av munkene, han het Father Kim, overtalte de andre til å dyrke druer da det kunne være en god inntektskilde. Vinplantene ble importert fra Algerie og la grunnlaget for den første tørre rødvin laget på Cinsault og Carignan. Lite visste Father Kim og munkene at …

Nyhetsslippet September 2014 – Vinmonopolet

Hermitage åsen Foto: Svein Lindin

Årets novemberslipp er omfattende og som i tidligere år fokuserer mange av importørene på litt eldre og dyrere viner i forbindelse med juleinnspurten Vinmonopolet nyhetsslipp den 7. november har hovedfokus på Syrah/Shiraz: Hoveddruen i Nord-Rhône dyrkes også med gode resultat Syd-Frankrike. I tillegg er den vel ansett i flere andre ”vinland”, blant annet i Australia, Sør-Afrika og Spania, som er godt representert i våre spesielt utvalgte og i nyhetslippet forøvrig. …

Verdt å smake fra Australia- Giant Steps – Innocent Bystander

Australia har siden 1980-tallet hatt en enorm suksess i verden og spesielt i Europa. Vinfirmaer dukket opp i stort antall og kundene likeså. Populære merker og druesorter har gjort vinindustrien stor og mektig. Et sted på veien mistet imidlertid Australia sin egenart og ble et offer for kravet om vekst og fremgang. Prisene og kvaliteten på vin raste slik at kundene gikk lei og fant andre viner i Italia, Frankrike …

USA er satt på kartet – Spesialpolene

Norge har våknet når det gjelder USA og gode viner. En viktig drivkraft for norske importører er innkjøpene fra spesialpolene. Fordommene mot amerikansk vin står for fall! I California, Oregon og Washington på vestkysten lages de beste vinene fra USA. Det er vinproduksjon i alle statene i USA, men volumene finnes i statene som har det gunstigste klimaet. California stiller i særklasse i så måte. 98 prosent av all vineksport …

Smaksrikdom i vin og vilt – valget er ditt, mulighetene utallige!

Norsk natur gir oss tilgang til verdens beste – ”villeste” råvarer. Strengt klima og karrige beiteforhold gjør norsk vilt til smaksrik mat i verdensklasse. Hva bør vi velge som følge i glasset for å gi jaktutbyttet den heder det fortjener? Til retter tilberedt av vilt anbefales vin med kraft og fylde. Viltkjøtt som er magert er nødvendigvis ikke avhengig av tanninrike viner, men behøver derimot aromatisk tilpasning. Det er ikke …

Venn av Douro – Dirk van der Niepoort

Har du spesiell interesse for vin, vin med ”terroir” og fremfor alt god vin over gjennomsnittet, bør du finne en anledning til å besøke Dirk van der Nieport: Douro-dalens ukronede konge i Portugal. Han benevnes ofte som den mest kjente person i Douro. Ja, kanskje i hele Portugal når vi snakker om vinsektoren. Dirk van der Niepoort – født 1964 – har ledet det uavhengige familieselskapet siden 1987 og fra …

Mazzai – 579 år i Toscana

Toscana ligger mellom Appenninene i nord og Det tyrrenske hav i sør. For mange mennesker innebærer det sentrale Toscana selve essensen av Italia. Bratte rullende åser i alle nyanser av grønt, høye sypresser, delikate oliventrær, kraftige vinstokker og ett og annet vakkert steinhus danner en tidløs scene som tiltaler nesten alle. Toscana betegnes som hjertet av Italia er også sentrum for fremstilling av en god andel av landets velkjente kvalitetsviner. …

Nyhetsslippet September 2014 – Vinmonopolet

Vinmonopolet lanserer 5.september 90 produkter i basislisten.  I bestillingsutvalget lanserer nærmere 600 produkter og som vanlig er det i bestillingsutvalget mye av de spennede produktene ligger. Polbutikkene har drikke til lam tema i september og oktober, noe som fordrer viner med både god syrlighet og et visst tanninnivå. Vinmonopolet har verdenslansering av de tyske Grosses Gewächs-vinene fra årgangen 2013. Grosse Gewächs er det tyske begrepet for Grand cru. Årgangen 2013 bryter det …

Spesialpolene leder an – Øyer i Middelhavet og Spania

4. september er det nyhetslansering med tema Øyer i Middelhavet og Spania i spesialbutikkene på CC-Vest og Vika i Oslo, Valkendorfsgate i Bergen, Valentinlyst i Trondheim, Sandnes sentrum,, Hamar og Sandefjord. Og det er bare å møte opp, mange flotte viner som aldri tidligere har vært eksportert kommer til Norge. Formålet med lanseringen er å fronte en ny vinkel på klassiske gamle historiske vinområder og trekke frem den underliggende kvalitetshevingen …

Ferrari – med bobler i svingene

Når fart og design er tema kommer Ferrari fort opp på nordmenns lepper. La det være sagt med en gang det er ikke Enzo Ferrari, grunnleggeren av bilmerket, som eier en av de mest kjente varemerkene i Italias vinproduksjon. Giulio Ferrari startet med musserende vin (spumante) allerede i 1902, fire år etter sin kjente navnebror ble født. Navnet kan i Italia sammenlignes med etternavnet Olsen i Norge, altså et vanlig …

Mot høysesong for høstens taskekrabbe

Taskekrabben, den vanligste krabbearten i Norge, lever langs hele norskekysten opp til Troms. Den trives i salt sjø ned til 50 meters dyp. Taskekrabben er på flere måter annerledes enn våre andre skalldyr som hummer, sjøkreps og kongekrabbe. Krabben er smaksrik og oppfattes som litt grov, eller rustikk, men med noe lavere sødmegrad en vår, etter hvert, eksklusive, dyre kongekrabbe. Som utgangspunkt er taskekrabben en råvare som står seg godt …

Anbefalte artikler

  1. På topp - Bag in Box listen 2017

    Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

    Vintips
  2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

    Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

    Vintips
  3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

    Vin med naturlig klang fra Østerrike

    Vinprodusenter, Vintips
  4. Champagne Charlie er på banen igjen!

    Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

    Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

  1. Wongraven - Blir det bedre?

    Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

    Vinprodusenter, Vintips
  2. Den store Amarone testen - 10 på topp

    I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

    Vintips
 

Vi skriver for:

Vinmonopolet
Riedel Glass

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet