Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Vinmonopolet anno 2015 – På tide med en endring?

Vinmonopolet lever av folks tillit, og denne er ikke alltid like lett å oppnå i Norge. På den ene siden er den sosialpolitiske delen hvor Vinmonopolet brukes som virkemiddel ovenfor sunt alkoholkonsum i Norge. På den andre siden er det røster som taler for fri konkurranse gjennom helt eller delvis åpne salg av vin i butikk.

old_french_wine_bottles-wallpaper-1400x1050

Norge er det land i verden hvor det drikkes mest Chablis per capita og det land i verden hvor det drikkes mest dyr tysk riesling per capita i verden

Det er ingen stor nyhet at Vinmonopolet har et sterkt omdømme blant nordmenn flest, vi føler at monopolet er en del av den norske arven, positive meningsmålinger ”beviser” dette og stadige nyhetsoppslag fremmer den positive spiralen for monopolsystemet. «Hvorfor forandre på noe som fungerer godt?» er folks langsiktige oppfatning av monopolsystemet. Mediestrategien til Vinmonopolet har virket, men det finnes en annen side av glansbildet.

Det bobler av misnøye blant importørene
Rammevilkårene for vinimportørene åpner et marked med den ene hånden, mens den andre hånden (les regelverket) skaper en evig runddans med mange tusen lanseringer hvert år, påfølgende delistinger og uforutsigbarhet for importørene. Hva fører runddansen til?

Per 9. desember 2014 hadde Vinmonopolet 14 954 aktive produkter i basis-, parti-, test-, bestillings- og tilleggsutvalgene. I perioden 1. januar – 8. desember i fjor var det av disse 3 979 artikler registrert med et salg færre enn 24 flasker!

Om man regner på dette, vil en fort se at vinimportørene i Norge sitter med for store porteføljer og for mange ansatte. Vinmonopolet får æren for det brede utvalget , men sender regningen for lønn, lansering, produktutvikling og lagerhold videre til importørene. Det er en usunn utvikling som sannsynligvis vil gjøre 2015 til året hvor en konsolidering av bransjen vil starte.

Lisens til å trykke penger, men ikke nå lengre!
Importmonopolets fall på slutten av nittitallet skapte en helt ny næring i Norge. Vinimportører fikk egen lisens til å trykke penger. Etter en bonanzaperiode fram til millenniumskiftet har aktørene i næringen vokst seg opp til å bli tenåringer, noen er imidlertid fortsatt litt opprørsk og rebellaktig – men for dem renner tiden ut. I fremtiden vil vinnerne bli dem som har skjønt at markedet ikke er en lekeplass lengre. Vinimportørene med en klar smaksprofil, varefaglig kompetanse og evne til å tilpasse den til de ulike segmentene Vinmonopolet definerer vil overleve. Utfordringen er at segmentene (les kvaliteskravene) til Vinmonopolet kan være preget av manglende eller dårlig vinkvalitet.

Synker Vinmonopolet?
En åpenbar svakhet til Vinmonopolet, er manglede evne til å fremme vinkvalitet til det brede lag av det norske folk. Med vinkvalitet mener jeg det motsatte av viner som smaker syntetisk og dårlig. Jeg innrømmer at det er en menneskerett å få lov til å kjøpe og drikke dårlig vin, men monopolsystemet er i en unik stilling til å påvirke sine kunder.

Tenderne som Vinmonopolet inviterer til er i mange segmenter ødeleggende på lang sikt for utviklingen av forbrukernes smak . De senere årene har at folk flest blitt ledet til kommersielle viner med intetsigende smak og profil på grunn av dette. Alt blir mer strømlinjeformet og kommersielt. Jeg våger å påstå at ingen i Vinmonopolets markedsavdeling faktisk drikker hva som er i de mest kommersielle segmentene. Mitt ønske er at Vinmonopolet endrer på sine tenderkrav og vier større oppmerksomhet til kvalitetskrav på bekostning av den jevne forbrukers (ufaglærte) preferanser. Den nylige prisøkningen for å lansere et testprodukt vil også hjelpe mot de mest håpløse lanseringene fra vinimportørene. Akkurat nå er det det et lavmål hva angår det kvalitet i for mange segmenter. På den andre siden ser man mange positive trekk med monopolets sortiment – Det heter bestillingsutvalget, der finnes  man i de fleste tilfeller alltid en bedre vin i forhold til basis og testutvalget.

Selv deltar jeg på Vinmonopolets to ulike nyhetsmakinger, den ene for spesialpolene og den andre for Vinmonopolene generelt. Forskjellen på disse to er som natt og dag. Den generelle smakingen innholder stort sett så mye dårlig vin at man lurer på hvordan vinene er kommet gjennom sensorisk utvalg, eller om vinimportørene faktisk har smakt hva de selv lanserer i testutvalget. Unntakene finnes selvfølgelig, men i all hovedsak ligger inntrykket på den negative siden. Det verste eksempelet av dem alle kom i fjor, og jeg siterer en legendarisk anmeldelse av Arne Ronold, Master of Wine og den som sannsynligvis har mest smakserfaring i Norge:

Red Moscato, Cheste Agraria, Valencia, Spania, #15979, kr 90.
70 % moscatel og 30 % garnacha. 70 g/l restsukker. I utgangspunktet en av de verste vinene jeg kan huske å ha smakt. Det sier en del. Og hva importøren har tenkt med denne er ikke godt å si. Hvilken kundegruppe henvender den seg til? Og hvilken mat er den tenkt å matche? Nei, også denne kandiderer til betegnelsen tidenes mest håpløse testlansering.

Spesialpolene sine smakinger er av en helt annet verden. For her snakker vi om vin, stort sett veldig god vin som lanseres. I gode glass, med tydelig vinkvalitet i alle prisklasser. Etter min mening er dette enkelt å forklare; produktsjefene har en tydelig og klar holdning til hva vinkvalitet er. Dette bør Vinmonopolet innføre ellers i sortimentet også så fort som mulig for å beholde folkets tillit over tid. For Vinmonopolets mandat må også handle om å utvikle kunden på smak. Inntil det skjer vil monopolsystemets eksistensberettigelse forsette å synke tror jeg.

Trenger Norge Vinmonopolet?
Fra et sosialpolitisk ståsted trenger vi absolutt et Vinmonopol og det et viktig politisk verktøy. Vil Vinmonopolet forsatt beholde i sin rolle i fremtiden? Nei, og grunnen er ganske enkel. Nordmenns adferdsmønster er i endring, man reiser mer og påvirkning til å kjøpe mottas fra så mange ulike kanaler at det tilslutt ikke vil spille noe rolle om det er Vinmonopolet eller andre som selger vin til forbrukerne. Allerede nå er det vodka på Ica, dog kamuflert med smak med et lavere alkoholnivå. Taxfree-salget er økende etter regelendringer og Vinmonopolet opplever for første gang stagnasjon i salget i 2014.

Tips til deg som konsument: Det kortsiktige løsningen for deg som vil oppleve vinkvalitet er å oppsøke Vinmonopolet og be de ansatte finne sine personlige favoritter fra bestillingsutvalget. Forvent litt bestillingstid. Eller du kan oppsøke spesialpolene i Valkendorfsgaten, Hamar, CC-Vest, Vika, Sandefjord, Sandnes Sentrum og Valentinlyst.

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet