Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Fred Loimer – Vår venn i Østerrike

Det første som slår deg når du besøker Fred Loimer er den futuristisk-minimalistiske bygningen, den ligger der svart og glinsende midt i vinmarken. Bygningen blir av de lokale innbyggerene naturligvis kalt den svarte boksen og den passer ikke umiddelbart i det praktfulle landskapet i Langenlois, 70 kilometer nord for Wien i Østerrike.
2-loimerschafsherde

Helt siden starten har Fred Loimer blitt oppfattet som en rebell, selv om han i dag nyter mer respekt enn mange andre vinmakere i Østerrike. Fred reiste tidlig ut i verden etter å ha tatt ønologostudier ved Weinbauschule Klosterneuburg i Østerrrike. Praksis skaffet han seg både hos Weincastel Schilling winery i Nahe og hos Walther Schug i California. Vel hjemme i 1987 tok det en stund før hans nye ideer i behandlingen av vinmarker førte frem. Markedet var ikke tilstede for høykvalitetsviner fra Østerrike. I 1985 ble flere produsenter i Østerrike tatt på fersken med dietylenglykol i vinene, et stoff som også brukes i frostvæske. Fred Loimer var ikke en av dem, men som alle andre vinprodusenter kjentes 95 % frafall i eksporten hardt. Østerrike svarte umiddelbart med en av verdens strengeste vinlover, men markedet trengte nærmere 12 år før tilliten var tilbake.

Fred Loimer

Fred Loimer

Hans nye ideer i vinmarkene førte til mindre avkasting og dermed mer konsentrasjon i druene, noe som krevde både forandringer i vinifikasjonen og i fasilitetene. Med 1991-årgangen satte han seg for alvor på verdens vinkart, og alle hans single-vinyard Grüner Veltlinere og Rieslinger har toppet Østerrikes vinlister hvert år siden. Loimer har vinmarker på noen av de beste områdene av Langenlois. Grüner Veltliner dyrkes på vinmarkene Käferberg og Spiegel, mens Seeberg og Steinmassl er perfekte for dyrking av Riesling.

Først i 1997 lot hans far slippe Fred til og overta familiebedriften. Fred Loimer handlet raskt. Han fikk kjøpt Schlosskeller Haindorf som er en gammel mursteinskjeller fra 1800 tallet og gav den kjente arkitekten Andreas Burghardt frie tøyler i forhold til oppussing og nybygg. Det ble et rabalder uten like da den nye bygningen tok form, protestene haglet og glass- og betongkolossen fikk satt landskapet i Langenlois på en prøve. Kritikken ga seg etter hvert, i 2002 fikk arkitekten faktisk en byggepris for prosjektet. Allerede i 1999 var den gamle kjelleren renovert og ”nye” Fred Loimer kunne lages og markedsføres.

Neste steg var å omdanne ytterligere 60 hektar vinmarker til biodynamisk drift. Selv om familien Loimer drev tilnærmet økologisk uten bruk av kunstgjødsel eller plantevernmidler fra før bestemte Fred Liomer etter store vanskeligheter i 2005 med sykdommer i vinmarkene å ta steget enda et hakk videre. Monokulturen Loimer drev med gjennom å bare dyrke druer på eiendommen skapte en ubalanse, en uro som han ønsket å stabilisere med å innføre mer liv i jordsmonnet. Dette igjen danner grunnlag for en dominoeffekt i næringsgrunnlaget rundt vinplantene. Han har gjeninnført sauehold i familien, han kjøper mer kompost fra andre bønder og lar sin tro mot et holistisk syn på verden smitte over på hele sitt virke som vinmaker. Resultatet har ikke latt vente på seg. Vinene til Fred Loimer, spesielt i de to øverste kvalitetsnivåene, har fått en ny dimensjon med en mer markant syrlighet. Samtidig er den fruktdrevne stilen som gjør vinene hans drikkemoden så tidlig beholdt.

Østerrike har forlengst ristet av seg dietylenglykol-skandalen, og har i dag en skog av små produsenter som leverer vin i verdensklasse. Norge var et av landene som ”gjenoppdaget” Østerrike først og det er ingen grunn til å slutte å følge landets vinprodusenter – spesielt ikke Fred Loimer!

Den svarte boksen på folkemunne

Den svarte boksen på folkemunne

Kilde: Publisert i Finansavisen 3 januar 2015

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Loimer Seeberg Riesling Kamptal Reserve 2011

  Middels gulgrønn farge. Utviklet duft av lime, eple og mineraler på duft. Konsentrert fruktdrevet stil med lang ettersmak og markant syrlighet. .

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 325,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98657 Importør: Vinarius AS
 • Loimer Heiligenstein Riesling Kamptal Reserve 2010

  Middels gulgrønn farge. Sitrus, mineraler og eple på duft. Frisk syrlighet med god fylde i anslaget. Wow vin, en av Loimer beste viner, lang flott ettersmak.

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 399,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98659 Importør: Vinarius AS
 • Lukas Krauss Riesling 1 hut 2012

  Lys grønngul farge. Eple, sitrus og gulfrukt på duft. Elegant fruktighet. Balansert syrlighet og sødme. Flott terrassevin

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 154,80 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 12069 Importør: Terroir
 • Lukas Krauss Riesling 2 hut 2012

  Lys grønngul farge. Konsentrert. Sirtus , eple og gule frukter på duft. Rik, med nydelig syrlighet og lengde. Utvilsomt en produsent som vil noe med vinene sine

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 210,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 12071 Importør: Terroir

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet