Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Ricasoli – Produsert vin siden 1141 – Kjøpt for en dollar

Det ligger majestisk til, det gigantiske Castello di Brolio, i de sørvendte skråningene i Chianti Classico, nord for byen Siena. Familien Ricasoli har hatt slottet i sitt eie siden 1141 og det fremstår i dag godt vedlikeholdt og vakkert. Med en omkrets på hele 450 meter og 14 meter høye murer synes Castello di Brolio på lang avstand.

Ricasoli Foto Svein Lindin

Ricasoli Foto Svein Lindin

I mange hundre år har kjerneområdet for Chianti vært det kuperte landskapet mellom Siena og Firenze. Chianti Classico er navnet på vinområdet, og mest klassisk er Barone Ricasoli på Castello di Brolio. Familien Ricasoli har gjennom alle tider vært toneangivende i utformingen av vinområdet Chianti. De har hatt sitt sete i et eldgammelt steinslott som ligger sydvendt med utsikt mot Siena, nær Gaiole og Castelnuovo. Opprinnelig fikk familien Ricasoli eiendommen Brolio i gave fra staten Firenze.

Barone Ricasoli er Italias eldste fungerende vinprodusent. Det mangler bare noen år på 1000 år i virksomhet! På slektstavlen kryr det av baroner og adelstitler, og mange viktige historiske avgjørelser er nok tatt i den majestetiske spisesalen med en takhøyde på 7 meter. Det var også en av baronene herfra, Bettino Ricasoli, som ble den første statsministeren i det forente Italia, i 1861. Han ble kalt jernbaronen og satt i to korte perioder som statsminister. Den første eksporten av vin fra eiendommen til utlandet var til Amsterdam i 1696, og Bettino Ricasoli «oppfant» Chianti-miksen i 1872, med Sangiovese og Canaiolo som hoveddruer. Den store omveltingen for adelskapet kommer når mezzadriasystemet smått om senn avvikles i løpet av 1950-årene. Funksjon er enkel som genial for de rike landeierene. Fattige bønder får et land å dyrke og leve på, mot å levere halvparten av produksjonen til den som eier jorden. Dessverre var det mange som ikke klarte omveltingen i næringskjeden, deriblant Ricasoli. De valgte å selge ut etterhvert
Ricasoli 2014 Foto Svein Lindin_4

Kjøpt for 1 dollar – overtok all gjelden Far til dagens eier, Francesco Ricasoli, solgte landeiendommene og vindelen til en amerikansk ølgigant Seagrams. Seagrams satte i gang massive utvidelser for å øke volumet. Prestisjeprosjektet gikk med dundrende tap og bankene kom inn på banen. De analyserte situasjonen og kom frem til å lage en redningpakke for å selge tilbake til familen Ricasoli. I Firenze satt 32. Barongenerasjonen, Francesco Ricasoli, og hadde utdannet seg til fotograf. Han var stolt av slekten sin og eide sammen med sine to søstre forsatt det staselige, store slottet. Etter noen tids forhandlinger fikk Francesco Ricasoli i 1993 kjøpe Barone Ricasoli tilbake for 1 dollar mot å overta gjelden i selskapet. Situasjonen var kritisk. Omdømmet hadde nådd bunnen grunnet dårlig bulkvin, vinmarkene var i dårlig form og det eneste som var i svært god stand var de enorme nybygde underjordiske kjellerene i betong. I løpet av en periode på 5-6 år, og ved hjelp av mangemillioner investeringer i euro, gode bankvenner og meget kompetente fagpersoner i alle ledd, har Francesco Ricasoli snudd Barone Ricasoli til å bli en markant vinprodusent i Italia. I vinmarkene går alt i retning økologisk, steg for steg. Produksjonen gikk ned fra 10 millioner flasker i året under Seagrams til beskjedne 2,5 millioner flasker i dag. Det blir det vinkvalitet av.

Kilde: Publisert i Finansavisen 18 oktober 2014

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Torricella 2012

  Lys gyllen farge. Sitrus, gul frukt og nøtt på duft. Utrolig godt vellaget chardonnay. Tørr med moderat eikepreg eikenyanser. Lang ettersmak med sitrus, appelsinskall og svakre smørtoner. Ingen vil gjette på hvor denne kommer fra! Passer til: Skalldyr, Fisk, Lyst kjøtt.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 199,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 44736 Importør: Vinarius AS
 • Barone Ricasoli 1414 Chianti Classico 2011

  Middels blålilla farge. Ung sangiovese-vin med tiltalende, lette kirsebærtoner, fruktig og floral stil. En Chianti Classico laget spesielt for Norge og grunnlovsjubileumet. Passer til: Lam og sau, storfe, lyst kjøtt.

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 149,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 11210 Importør: Vinarius AS
 • Castello di Brolio Chianti Classico 2010

  Dyp rød farge. Mørke kirsebær, mandel og røde bær på duft. Balansert syrlighet og lengde, modne tanninpreg og lang ettersmak. Passer til: Lam og sau, Storfe.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 325,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 41987 Importør: Vinarius AS
 • Barone Ricasoli Casalferro 2010

  Tett rød farge. Mørke bær, kirsebær, mineralsk tone på duft. Integrert fatpreg. Fin fylde med smak av mørke modne bær, plomme i ettersmaken. 100% Merlot Passer til: Lam og sau, Storfe.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 325,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 90707 Importør: Vinarius AS
 • Villalta Amarone della Valpolicella Classico 2006

  Mørk rød farge. Aroma av kirsebær, plomme og mandler. Fatpreget er tilstede, men mer nyansert enn tidligere tester av vinen. Fyldig og intens fruktighet med elegant bitter finish. Virkelig en kosevin som anbefales å luftes før servering!

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 285,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 11968 Importør: Vinordia

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet