Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Balthasar Ress – med eget kontor i Norge

Du kan godt kalle Christian Franz Balthasar Ress er sann norgesvenn. Fra et lite kontor på Majorstuen er han partner i firmaet B&R Wine som importerer hans familles viner til Norge. Fra en beskjeden start i 2010 på 1,5 millioner kroner omsatte B&R Wine for nærmere 50 millioner i 2013. Nå var riktignok ikke Weingut Balthasar Ress et ubeskrevet blad i Norge fra før. Vinimportøren Moestue Grape Selections bygget gradvis opp merket frem til 2010.
1-ruedesheim-en_20120531

Familien Balthasar Ress har vært vinmakere i 5 generasjoner, helt siden 1870 da Herr Balthasar Ress startet opp som restauratør og etter hvert ble vinmaker. Familen Balthasar Ress var en driftig familie og drev både slakterbutikk, hotell og restaurant ved siden av å lage vin.

Weingut Balthasar Ress var historisk sett kjent for sine gode halvtørre og søte viner. De holder til i idylliske Rheingau i det lille tettstedet Hattenheim, langs Rhinens nordre bredde i Rheingau. Vinene distriktet er historisk berømt for, stammer fra arbeidet benediktinermunkene i Johannisberg og cistersiensermunkene i klosteret Kloster Eberbach utførte. Under den sene innhøstingen ved Johannisberg år 1775 ble druene angrepet av botrytis cinerea, noe som ga opphav til de rike, søte vinene som har gjort Tyskland til en av de riktig store vinnasjonene når det gjelder dessertviner. Man må opp til 80-tallet hos Weingut Balthasar Ress før en markant endring i størrelse og kvalitet så dagens lys. Man kunne ikke alene leve av søte dessertviner og gammel historie.

Christian Ress

Christian Ress

Christian Franz Balthasar Ress far Stefan Ress, overtok vinbiten av vinfirmaet i 1980 og økte eiendommens størrelse med parseller i vinmarker som Berg Schlossberg, Nussbrunnen og Marcobrunnen. I 2010 overtok Christian selv ansvaret. I forbindelse med generasjonsskiftet var et stort ønske om å løfte Balthasar Ress inn i den moderne tid. Vinmarkene trengte en forandring og idèen om retning mot mer bærekraftig og langsiktig behandling av vinmarkene ble født. Med på laget fikk Christian med seg Dirk Würtz som vinmaker. Han satte ideene ut i live samt sikret en stabil og konsistent foredling av vinmarkene. Dirk Würst er en av de store pionerene i Tyskland innen organisk og naturlig vin.

Riesling teller for nærmere for 90 % druene i vinmarkene til Balthasar Ress. Med vinmarksnavn som Berg Roseneck, Berg Rottland , Berg Schlossberg (Rüdesheim), Engelmannsberg, Nussbrunnen, Schützenhaus (Hattenheim) og Höllenberg (Assmannshausen) var grunnlaget for å lage kvalitetsvin absolutt tilstede. Samtidig har Christian Franz fortsatt å utvide eiendommen, som totalt består av 46 hektar og er i dag en av de største familiedrevne eiendommen i Rheingau.

Arbeidet med å løfte vinmarker og produksjon har løftet Balthasar Ress betraktelig de senere år samtidig som vinene fremstår som gode kjøp. I de mer kommersielle delene av porteføljen leverer Balthasar Ress hakket hvassere kvalitet enn mange andre konkurrenter. Storselgeren J. Bäumer lages både av innkjøpte og egne druer og er alltid et godt kjøp kontra kvalitet.

FAKTA: Verdt en tur alene til Tyskland: En de beste opplevelse man kan ha i Rheingau er å kjøpe en eller flere bunter med hvit asparges. Det sandholdige jordsmonnet ved Rhinen i Rheingau sammen temperaturen, klimaet og jordsmonnet er helt perfekt for denne historiske albinogrønnsaken som er blitt dyrket i tusenvis av år i Europa. Hvorfor akkurat den hvite? Fraværet av sollys og oppholdet i jorden gjør at den hvite aspargesen mer smaksrik enn den mer vanlige, klorofyllholdige grønne. På torgboden i Rheingau er de til salgs i slutten av juni. Med på kjøpet får du den ultimate koke- og tilberedningingstiden, nesten som en familiehemmelighet.

Kilde: Publisert i Finansavisen 31 Januar 2015

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Balthasar Ress Hattenheim Engelmannsberg Riesling 1998

  Gulgrønn farge. En skatt på det norske markedet. Oser av mineraler, utviklet fruktighet. Grønt eple og gul frukt på duft. Balansert syrlighet Ypperlig matvin og godt priset!

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 269,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 12638 Importør: B & R Wine
 • Balthasar Ress Hattenheim Engelmannsberg Riesling Trocken 2012

  Lys gulgrønn farge. Frsik minerals stil, eple og lime på duft. Markert syrlig anslag etterfulgt av en lang ettersmak av mineraler, epletoner og lime. Svært god.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 289,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 12637 Importør: B & R Wine
 • Balthasar Ress Riesling Kabinett Trocken 2013

  Lys gulgrønn farge. Enkel konsentrasjon med gul frukt, eple og mimeraler på duft. Sødmen dominerer en del og syrligheten når ikke helt opp. Enkel publikumsfrier som det finnes mange av på markedet. Prøv heller Leitz i samme prisklasse

  Terningkast 4 85 poeng
  kr 149,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 12636 Importør: B & R Wine
 • Balthasar Ress Hattenheim Nussbrunnen Riesling Trocken GG 2012

  Middels gulgrønn farge. Konsentrert sitrus , eple og mineral på duft. Balansert sødme og syrlighet. Lang ettersmak med utviklet fruktighet og praktfull syrlighet. Nam, Nam!

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 339,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 12635 Importør: B & R Wine
 • Balthasar Ress Rüdesheimer Riesling Trocken 2011

  Lys gulgrønn farge. Eple, lime og grapetone på duft. Noe høy syrlighet i anslaget, sitrustoner og eple i ettersmaken. Kan med fordel dekanteres

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 199,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 99297 Importør: B & R Wine
 • Balthasar Ress Von Unserm Rheingau Riesling Trocken 2012

  Lys gulgrønn farge. Grønt eple, sitrus og mineraler på duft. Frisk ungdommelig syrlighet. Klokkeklar Rieslingfavoritt! Balansert og smakfull

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 172,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 48873 Importør: B & R Wine

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet