Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Domaine Laroche kaster skrukorken!

En liten søvnig landsby i Frankrike har Norge som et av sine fremste eksportmarkeder. Vinene herfra passer som hånd i hanske til norsk sjømat. Jordsmonnet er dekket av mange hundre millioner år gamle sjødyrfossiler fra den gangen stedet lå på bunnen av havet. Fruktige, mineralske og tørre hvitviner med utpreget god syrlighet er resultatet.

Domaine Laroche er en viktig del av Chablis Foto Svein Lindin

Domaine Laroche er en viktig del av Chablis Foto Svein Lindin

Vi prater selvfølgelig om Chablis. Frem til 1967 var det faktisk ingen som livnærte seg av å lage Chablis alene. Jean-Victor Laroche kjøpte sin første vinmark i 1850. Michel Laroche overtok 6 hektar i 1967 og startet med å bygge opp brandet Laroche til et varemerke ensbetydene med området Chablis. Ting skulle snu, dramatisk for Laroche familen.

Michel Laroche ble tvunget til å kaste inn håndkleet like etter finanskrisen i 2009 og solgte familebedriften Domaine Laroche til Jeanjean. Jeanjean er et stort merkevareselskap med over 1000 hektar i sin portefølje. Salget kom fullstendig uventet på Michel Laroche sine kollegaer i Chablis. Domaine Laroche hadde siden 2003 blitt stor også utenfor Chablis sine grenser, med vineiendommer i Sør-Frankrike og Sør-Afrika. Alt under varemerket Laroche. Det var grenser for hva en mann kunne få til på lånte penger. Samtidig også et strålende eksempel på at vinprodusenter kan bli for glad i sitt eget merkevare på bekostning av kvaliteten til produktene.

Domaine Laroche hadde en jobb å gjøre etter at ”husspøkelset” Michel Laroche hadde forlatt vineriet. Domaine Laroche var preget av at det kun hadde vært en stemme, nå skulle ord som samarbeid og team bygges inn i bedriftskulturen. Ny ledelse kom på plass med ansettelse av nye nøkkelpersoner i produksjonen. Domaine Laroche skulle ta små steg mot å bli en selvstendig bedrift samtidig som det var en av Frankrike mest kjente vinmerkevarer. Da gjelder det å tenke lite og stort samtidig. Det tok nærmere 6 år.

Butikken til Laroche i Chablis Foto Svein Lindin

Butikken til Laroche i Chablis Foto Svein Lindin

Av med skrukork, inn med naturkork. Etter vår mening har nå ”husspøkelset” Michel Laroche forlatt Domaine Laroche. En av grunnene er på toppen av flaskene. Michel Laroche var en av dem som tidlig på 2000 talllet reise verden rundt og fortalte at skrukork var fremtiden og den eneste løsningen. Naturkork var ut og prestisjevinene til Laroche fikk skrukork! En sannhet ble skapt og det tok nærmere 14 år før det skulle snu. Domaine Laroche gjeninnfører naturkork på sin prestisjeviner og kaster en sannhet fra ”husspøkelset” Michel Laroche praktisk talt over bord. Domaine Laroche har tatt del i utvklingen som korkindustrien har vært gjenstand for de siste 10 årene og gjeninnført muligheten til å lagre vin fra Laroche både lengre og bedre.

Fotoutstilling i Norge. Et annet viktig mål Domaine Laroche har satt seg er å være en toneangivende ambassadør for Chablis. Domaine Laroche har bedt den kjente fotografen Sune Eriksen fra Norge til avholde en fotoutstilling som åpner i tirsdag 28 april på Kunstnernes hus i Oslo. Temaet er å vise frem historien, menneskene, redskapene og viljen som skal til for å få frem en god flaske Chablis. Målet er å gjenskape respekten for selve vinmarkarbeidet, det nedlegges titusenvis av timer i å vedlikeholde og pleie vinmarkene i Chablis.

Norge er et viktig marked. Norge handler så mye Chablis at man faktisk drikker mest i verden målt i antall liter per capita. Helt siden tidlig 2000-tallet har nordmenn elsket viner fra den lille søvnige landsbyen med samme navn halvannen times kjøretur sør for Paris. Vi gjennomførte nylig en vertikal av 2013 årgangen med premier cru og grand cru. Alle med naturkork. Smakingen viser at Domaine Laroche tar syvmilssteg i riktig retning. Domaine Laroche tar tydelig grep for å bli toneangivende for Chablis. I Norge vil det slippes små partier av disse vinene i årene fremover. Fokuset er tilbake på det enkle i alle ledd. Domaine Laroche dyrker sin egen identitet gjennom hardt teamarbeid, sunne vinmarker og fokus på viner med stedegen profil. Det lover godt for fremtiden

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Laroche Petit Chablis 2014

  Lys grønn farge.Grønt eple med vegetal fruktig tone , fruktdrevet stil med eple og sitrus. Balansert fruktighet og syrlighet. Mineraltoner og eple/sitrus toner i ettersmaken. Kjøp heller vanlig Laroche Chablis, 12 kr dyrere…

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 162,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 30413 Importør: Vinordia
 • Laroche Chablis 2014

  Middels grønngul farge. Aroma som av grønt eple, mineraler/lime. Fruktdrevet stil., Middels syrlighet og god fruktkonsentrasjon i ettersmaken. Flott matvin

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 174,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 6680 Importør: Vinordia
 • Laroche St. Martin Chablis 2013

  Middels gulgrønn farge. Flint, gul frukt, eple, lime på duft. Konsentrert ung Chablis. Markert syrlighet og lengde. Kan utmerket drikkes nå, men 1-2 år vil gjøre den enda mer drikkemoden. Ypperlig til østers!

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 199,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 30414 Importør: Vinordia
 • Laroche La Belle Vie Chablis Premier Cru 2012

  Lys gulgrønn farge. Gul frukt , eple og kalk på duft. Sitrus og mineraler i anslaget underbygges av en lang fruktighet ettersmak med syrlig avslutning. Flott utviklet Chablis. Fredrik Skavlan har tegnet på flaskene

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 239,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 15276 Importør: Vinordia

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet