Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Mye bra fra Newton Johnson

Vingården Newton Johnson ligger 1 ½ times kjøretur fra Cape Town i den øvre delen av Hemel-en-Aarde dalen. Mellom fjellene og ut mot havet ligger den sjarmerende landsbyen Hermanus. En av Western Cape mest fantastiske destinasjoner for hvalsafari. I Walker Bay like uten for byen finner man en av verdens 12 beste hval utkikkspunkter. Hvalene var på 80 tallet nesten utryddet fra området , men er heldigvis tilbake i området for at parre seg og kalve. Fra en vinvinkel er det hva som skjer i dalstrøkene innenfor som fenger internasjonal anerkjennelse i vinverden.
09vineyards

Hemel-en-Aarde dalen har hatt stor økning av kvalitetsviner laget av Pinot Noir og Chardonnay. Hemel-en-Aarde oversatt betyr himmel og jord. Nøkkelen har vært å levere viner med en europeisk kjølig og ren smaksstruktur. Generelt er ofte viner fra Sør Afrika preget av viner med mer alkoholpreg og fyldige plump bærfruktighet. Ofte er vinene preget av overdrevet bruk av eikefat. Unntaket ser man spesielt hos Newton Johnson og Hamilton Russell, to pionerer i Hemel-en-Aarde dalen som har utviklet Sør Afrika som vinland de siste tiårene.
Bak vinen Newton Johnson finner du naturligvis Dave Johnson og hans kone Felicity (født Newton). De startet vingården på midten av 90 tallet og har etterhvert fått med sønnene Gordon som vinmaker og Beavan som arbeider med markedsføring. Når man ikke finner dem i vinmarken benytter den siste generasjonen mye tid på bølgene i Walkers Bay. Surfing er en av deres lidenskaper i tillegg til vin. Noen av deres viner har også fått navn etter kjente surfestrender.

Gordon og hans kone Nadia Newton har over 30 årganger bak seg. Gordon vokste opp blant Capes spydspisser innen vinproduksjon som er venner av familien. Først da han hadde fullført sin økonomiske utdannelse ble han motivert til utforske sine kunstneriske sider med vin som det kreative medium. Han ble hektet og var for det meste selvlært før han tok over som vinmaker i Newton Johnson i 1999. I 2004 møtte han Nadia under innhøstingen i Hemel-en-Aarde. Nadia er 6 generasjons vindyrker fra en vingård nær Robertson, utdannet i ønologi og vitikultur i Stellenboch og etter 2 år i Constantia dalen ble hun omsider en del av vinmakerteamet på gården. Retningen deres i vinstiler er utvilsomt mot Frankrike og spesielt Bourgogne.
Newton Johnson familen

Totalt disponerer familien over 18 hektar med egne vinmarker. Vinmarkene er plassert i dalsidene med en kompleks erodert sandstein og kvarts fra fjellsidene over, blandet med elementer av grus , granitt og rød leire. Det karrige jordsmonnet kombinert med de kjølige vindene fra Atlanterhavet sørger for en lengre modningstid og markant bedre syrlighetbalanse i druene. Gjennom vinteren regner det såpass at vinstokkene stort sett ikke trenger tilførsel av vann gjennom året. Alle druene blir håndplukket. De ulike vinmarkene bli vinifisert forskjellig og spontanfermementeres med egen stedegen gjærstamme. Resultat er rene, klare fruktige vinstiler med flott matvennlig syrlighet.

Etter vår mening er det få klare vinnere fra Sør Afrika på dette nivået, Newton Johnson leverer på topp tre for øyeblikket sammen med Hamilton Russell og Eben Sadie. Det er toppvinene som vi først og fremst tenker på. Kun tilgjengelig via spesialbestilling på ditt lokale pol, men vel verdt å vente på.
07vineyards

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Newton Johnson Chardonnay Felicité 2014

  Middels gulgrønn farge. Gult eple, sitrus og kryddertone rpå duft. Balansert syrlighet og fruktdrevet avslutning. God hverdagsvin Passer til: Lyst kjøtt, Fisk, Ost.

  Terningkast 5 85 poeng
  kr 139,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 19875 Importør: Selected Wines AS
 • Newton Johnson Pinot Noir Felicité 2012

  Lys blålilla farge. Åpner flott med røde bær, krydder på duft. Etter kort tid i glasset snur vinen til det ubehagelige. Duft av brent gummi, svake røde bær og moderate tanniner. Mulig en dårlig flaske tenkte vi, men under resmaking samme resultat . vent på 2014 årgangen er vårt beste råd.

  Terningkast 3 75 poeng
  kr 149,30 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 19874 Importør: Selected Wines AS
 • Newton Johnsen Family Vinyards Chardonnay 2013

  Middels gulgrønn farge. Konsentrert gult eple, sitrus og tropiske frukt på duft. Flott balansert syrlighet med noe eikepreg. Lang flott avslutning. Flott matvin Passer til: Lyst kjøtt, Fisk, Skalldyr.

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 279,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 0001234 Importør: Selected Wines AS
 • Newton Johnsen Family Vinyards Pinot Noir 2013

  Middels blålilla farge. Elegant med røde bær, markjordbær og krydder på duft. Balansert, kjølig fruktighet. Lang fruktig ettersmak med moderate tanniner. Flott matvin.Passer til: Svinekjøtt, Småvilt og fugl, Ost.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 289,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 000123 Importør: Selected Wines AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet