Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Ole Martin Alfsen går i kloster!

Den folkekjære kokken, kokebokforfatteren og vinkelneren Ole Martin Alfsen har gjort det meste innenfor mat & vin i Norge. Som respektert fagperson og nådeløs forsvarer av å avmystifisere bordets gleder har han gjennom fem forfatterskap, kjent TV kokk personlighet og ikke minst gjennom Kulinarisk Akademi i en årrekke fått lov til å utøve sin rolle.

Ole Martin Alfsen

Stolt av siste tilskudd i familien! Foto: Svein Lindin

I 2013 lanserte han også sin egen vinserie OMA som har tatt Norge med storm. Formidable 123.000 flasker ble solgt i 2014. Nå listeføres vinene i basisutvalget til mange Vinmonopolbutikker rundt omkring i Norge. Noe som vil føre til et langt høyere salg i 2015. Ole Martin kan fortelle at hans fremste oppgave nå er å opprettholde kvaliteten slik han selv ønsker. Ingen kompromisser med hovedidéen med å lage en vinserie som folk flest skal kjenne en trygghet til uten at det blir vinsnobbete. En annen viktig faktor for Ole Martin Alfsen er at vinene skal være svært matvennlige, med andre ord en balansert syrlighet som skal gjenkjennes som en signatur i vinene.

Suksessen har ikke kommet over natten, Ole Martin kan fortelle at han trengte å ha en stor grad av trygghet før han lanserte sin egen vinserie. «Det var ingen automatikk at det skulle bli den suksessen det har blitt. Hovedpoenget er ikke å selge mest mulig , men å gi best mulig kvalitet til produktene som bærer mitt navn». Når vi forteller at vinen hans har solgt for i overkant av 17 millioner i 2014, blir han overrasket og understreker han vil forsette å ha samme filosofi som før. Usnobbete matvennlige viner som gir trygghet til dem som kjøper vinen.

I kloster for å lage vin. Ole Martin Alfsen har bokstavelig talt gått i kloster med sin siste satsing. Kloster Eberbach er valgt ut som samarbeidspartner på hans nye vin OMA Rheingau Riesling. Kloster Eberbach er den produsenten med lengst historie og fartstid i Rheingau. Vineriet og klosteret ble grunnlagt i 1136 og drevet av Cisterciensermunker frem til sekulariseringen under Napoleon i 1803. I dag eies Kloster Eberbach av delstaten Hessen og drives av et fremgangsrikt, nytenkende og pasjonert team under ledelse av Dieter Greiner. Kloster Eberbach eier mye vinmarksareal og de besitter unike vinmarker, blant annet er de monopoleier av den 33 hektar store vinmarken Steinberg i Rheingau. Ole Martin er den eneste som har fått slippet til å blande sin egen vin hos Kloster Eberbach.

En kokk for sin Riesling Foto: Svein Lindin«Prosessen har vært lang. Først laget jeg en beskrivelse av ønsket vinstil, deretter presenterte Kloster Eberbach prøver på ublandede baseviner. Alle testene og all blending av cuveen har foregått blindt hos Kloster Eberbach. Hoveddelen og hjertet av blenden jeg har endt opp med er sammensatt av flere baseviner fra samme terroir og vinmark; Rauenthaler Gehrn. En faktor jeg liker å fortelle om er at prøvene jeg valgte alle er dyrket på en ny måte Kloster Eberbach nå eksperimenterer med; «minimal pruning»-teknikken. Teknikken benyttes for å møte utfordringene klimaforandringene gir og teknikken gir flere, men luftigere drueklaser som så reduseres gjennom en tidlig «green harvest». Det gir druene tykkere skall og en sitrende fasthet i finish som jeg synes er uimotståelig. Vinmarken Gehrn er en vinmark jeg liker spesielt godt, og kombinasjonen av druer fra denne vinmarken, den spesielle dyrkingen og vinifikasjonen gir vinen en lang, leskende og sitrende utgang».

Det hersker liten tvil om at Ole Martin Alfsen har truffet spikeren på hodet med sin vinserie. Andre tilsvarende profilviner fra Hellstrøm og Wongraven har floppet eller stupt i salg etter lanseringen grunnet suksessens klare potensielle bakside: Kvaliteten på vin synker ofte i takt med økende salg. Vi er derimot trygge på at det ikke skjer i dette tilfellet. Ole Martin Alfsen vil ikke inn på det største markedet for vin i Norge. Bag in Box markedet utgjør nærmere 60% prosent av salget. Han lanserer heller sin egen variant av BIB ordet, beauty in a bottle, i form av høye slanke magnumflasker av sin egen klostervin!

Oppskrifter som passer utmerket til OMA Riesling 2013.
Delt spesielt fra Ole Martin Alfsen. Bon Appetitt !

Foto Stian Broch

Foto Stian Broch

 Pasta med blåskjell og persille
4 pers

Dette trenger du:
1 kg ferske blåskjell, renset
4 ss olivenolje
2 fedd hvitløk, skrelt og knust 1 ss hel sort pepper
2 ss finhakket basilikum
1 laurbærblad
1 1⁄2 dl hvitvin
1 fedd hvitløk, finhakket
4 ss finhakket persille

Slik gjør du
Sett over en stor kjele med vann til pastaen.
400 g linguini (flatklemt spagetti) eller vanlig spagetti
Blåskjellene haes i rennede kaldt vann og renses frie for rur/skjegg med en liten kniv. Kast knuste/ødelagte skjell og skjell som ikke vil lukke seg.
Varm opp halvparten av oljen i en kjele, ha i pepperkorn, hvitløk, laurbær, basilikum og vin. Kok inn til vinen er nesten kokt helt inn. Tilsett skjell og dekk til med lokk og kok 4–5 minutter, rist godt på kjelen inn i mellom slik at skjellene kokes jevnt og alle åpner seg. Sil av kraften fra blåskjellene i en bolle og ta vare på den. Varm opp resten av oljen og tilsett den finhakkede hvitløken som du freser gyllen. Tilsett skjell, persille og densilte kraften. Sil pastaen, vend den raskt med skjellene og server.Varier gjerne med litt hakket chili, litt revet sitronskall eller hakkede tomater. Andre skjell og skalldyr passer også fint inn.
Serveres med godt, lyst brød og gjerne en salat. Retten kan også kremes om du ønsker, tilsett da litt fløte mot slutten.

 

Foto Stian Broch

Foto Stian Broch

Kylling med hvitvin, chorizo, tomat, oliven og kapers
4 pers

Dette trenger du:
1 kg kyllinglår med bein, delt i leddet 1/4 dl olivenolje
200 g chorizopølse
4 hvitløksfedd, renset og grovhakket 1 ss spisskummenfrø
4 tomater, grovhakket, eller en boks tomater
slik gjør du
2 dl hvitvin eller kyllingkraft 1 neve sorte oliven
2 ss kapers
1/2 sitron – saften av denne
2 ss grovhakkede urter salt og pepper

Slik gjør du
Skru ovnen på 200 grader varmluft. Krydre lårene med salt og pepper. Brun dem i olje i stekepanne på høy temperatur til skinnet er gyllent. Løft ut av panna og legg i en ild- fast form med skinnsiden opp. Ha pølse i panna og fres til den slipper en del av fettet, tilsett så hvitløksfedd og spisskummen og fres i 30 sekunder. Tilsett grovhakkede tomater og hvitvin/kraft, kok opp og hell i formen sammen med kyllingen, men ikke over kyllingen, da blir ikke skinnet sprøtt. Sett i ovn og bak i ca. 30–40 minutter. Beregne litt lengre tid om du ikke har varmluft. Har du kraftig varmluft, kan det gå ut over væsken i formen – som skal bli saus. Pass eventuelt på å ha i litt ekstra vann/kraft/vin underveis om det er lite væske igjen. De siste 10 minuttene får kyllingen følge av oliven, kapers og en god skvis sitron. Dryssover hakkede urter og evt litt ekstra vergine olivenolje ved servering . Serveres med grønnsaker, kokt ris/råstekte poteter eller risotto.

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Oma Barbera d'Alba 2013

  Tett blålilla farge. Kirsebærfrukt, trefrukt og krydder på duft. Saftig , leskende anslag med røde bær og kirsebær i ettersmaken . Fruktdrevet stil.

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 165,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 8787 Importør: Chaeos Import AS
 • OMA Rosato 2014

  Lys rød farge. Rips, røde bær og sitrus på duft. Frisk sitrussyrlighet og lang frisk ettersmak rips og røde bær. Kun i underkant av 3000 flasker i Norge Imponerende rosekvalitet. Noe dyr, men kvalitet koster.

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 175,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 14580 Importør: Chaeos Import AS
 • OMA Riesling 2014

  Lys gulgrønn farge. Grønt eple, florale toner og sitrus på duft. Markant limesyrlighet i anslaget løfter vinen frem. Floral toner, lime og mineralitet preger ettermaken. Balansert sødme og syrlighet. Vellaget Riesling fra Rheingau

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 165,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 22377 Importør: Chaeos Import AS
 • OMA Langhe Nebbiolo 2012

  Middels rød farge. Med tett kjerne. Roser /fioler, modne mørke modne moreller, tjære/lakris på duft. Middels konsentrert anslag, ungt tanninpreg og med smak som følger duftinntrykket med klassisk god syrlighet. Utvilsomt den beste rødvinen i serien

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 175,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 18247 Importør: Chaeos Import AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet