Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Alsace med nye øyne – Domaine Boeckel

Viner fra Alsace er lett å kjenne igjen med sine høye slanke flasker som kalles flûte d’Alsace. I Norge tar imidlertid salget aldri av, til tross for lang historie, gode produsenter og etter hvert bedre og bedre rykte.Kjeller

Alsace ligger i den nørdøstlige delen av Frankrike. I en fascinerende blandingskultur som gjennomsyres av fransk og tysk særpreg. Vosges-fjellene skjermer og skiller dalen fra det øvrige Frankrike. Rhinen skiller den fra Tyskland. Den fargerike kulturblandingen er resultat av kriger og grensestrider som har ridd distriktet siden traktaten i Westfalen gjorde slutt på trettiårskrigen i 1648.  Alsace kom under fransk suverenitet og konglige edikter i 1662, 1682, og 1687 tilbød gratis jord til alle som ville dyrke den. Sveitsere, tyskere, tyrolere og lorrainere strømmet dermed til området. Under den fransk-tyske krig i 1871 kom området igjen under tysk herredømme, og forble tysk til første verdenskrig tok slutt. Da ble området fransk igjen, og Alsace begynte arbeidet med å organisere sine vinmarker i samsvar med det nye franske AOC-systemet. I 1940 rykket tyskerne inn igjen før organiseringen var ferdig. Først etter annen verdenskrig da Alsace igjen var fritt og fransk, kunne arbeidet gjenopptas.

I 1962 fikk endelig Alsace AOC-status. Selv om vindyrkingen i Alsace tilsynelatende startet senere enn andre steder i Frankrike, var vinene i dette området allerede i middelalderen meget berømte og ble drukket ved de kongelige bord under navnet ”Vin d’Aussay”. Kulturen er unik og mange familier snakker fortsatt Alsacien, en dialekt særegen for regionen som verken er fransk eller tysk.

Gamle flasker

Gamle flasker

Mye av skylden for at Alsace ikke markerer seg som et ledene vinområde i Norge skyldes masseproduksjon av halvsøte viner med middels kvalitet gjennom 70, 80 og 90 tallet. Et negativt inntrykk ble satt og det er vanskelig å bli kvitt. Dette renomméet er ufortjent. I dag er situasjonen en annen, de fleste toneangivende produsentene som Josmeyer, Weinbach, Trimbach og Léon Beyer er kommet på banen. Nå er en ny produsent kommet tilbake til Norge, Domaine Boeckel.

Familien Boeckel har sine røtter i Mittelbergheim fra 400 år tilbake. Tilbake i 1853 startet Frèderic Boeckel å selge vin under sitt eget navn. Sønnen Emilie ønsket å styrke ryktet av Boeckel og startet med å lage viner fra enkeltvinmarker i området. Gradvis økte størrelsen på deres vineiendom, som nå omfatter 23 hektar i Mittelbergheim og i nabobyene Andlau, Barr og Eichhoffen. I dag driver femte generasjon arven videre. Brødrene Thomas og Jean-Daniel er hardtarbeidende vinmakere. Først og fremst med å modernisere vinkjelleren til å bli mer effektiv og moderne. Samtidig har brødrene lagt ned et stort arbeid med å forbedre kvaliteten på druene gjennom hele produksjonsprosessen. Resultatet er viner med elegant ren frukt, med tydelig terroirpreg og balansert syrlighet. Og selvfølgelig uten en masse restsødme. Det eneste ankepunktet vi har er at importøren ikke har valgt å ta inn flere av deres gode viner. Alsace fortjener det, det gjør også brødreparet Thomas og Jean-Daniel Boeckel etter vår mening. Hva med å prøve en Alsace til en solfylt sommermiddag?

Kilde: Publisert i Finansavisen 23 mai 2015

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Boeckel Riesling 2014

  Middels gulgrønn farge. Eple, sitrus og mineraler på duft. Fruktig, elegant og balansert limebasert ettersmak. Mye vin for pengene. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 159,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 22082 Importør: Vinetum AS
 • Boeckel Pinot Gris 2014

  Lys gulgrønn farge. Druepreget vinstil. Sitrus, krydder og pære på duft. Fruktig enkel vin med lang god ettersmak av mineraler og sitrustoner. God Pinot Gris. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk.

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 195,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 22083 Importør: Vinetum AS
 • Boeckel Brandluft Riesling 2013

  Middels gul farge. Deilig frisk, modent eple og sitrus på duft. Grapefrukt og eple i anslaget. Mineralitet og sitrus preger ettersmak. Elegant og flott vin. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 199,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 22081 Importør: Vinetum AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet