Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Calle Fegth – Riesling for alle pengene

Hvem er denne nordmannen som arrangerer minigolfturnering i Rheingaus vinmarker i Tyskland? En turnering av det morsomme slaget, men som tas svært seriøst alle de tilreisende. Vi derimot var der for å lære mer om hans virke som vinmaker. Calle Fecht er en legende i norsk mat- og vinmiljø.

Calle i vinmarkene Foto Svein Lindin

Calle i vinmarkene Foto Svein Lindin

På flyplassen møtte vi Calle Fecht og hans kone Anna. Uken var planlagt til minste detalj, gjester fra hele verden ankom for å innvie deres nye baby. Nyplantingen av hans egen vinmark. Midt i indrefileten langs Rhinen.

Det kan foregå mye på samme tid hos Calle Fecht, han er på hils med alle i denne lille byen fra taxisjåføren til hoteldirektøren, med telefoner, matbestillinger, hotellbestillinger, omvisninger og foreberedelser til nyplantingene. Du blir svett av mindre. Siden vi var midt i aspargessesongen spurte om vi kunne kjøpe noen ferske asparges med oss hjem. 17 kg ble ordnet på et øyeblikk. Renset, pakket og levert på hotellet. Calle Fecht kjenner området som sin egen bukselomme.

Lenge før Riesling var på alles lepper i Norge har Calle Fecht reist ned til Rheingau. Etterhvert opparbeidet han seg et renomme som en av verdens fremste kjennere og ambassadører for tyske rieslingviner. I Tyskland ble han omtalt som «König Calle» av Riesling.

1-Ferdig-Calle-foto-Svein-Lindin_1I Norge ble Carl Birger Fegth (Calle) først kjent som en av gründerne bak topprestauranten Credo i Trondheim, som åpnet i 1998. I mange år også som servitør ved Royal Garden og senere som driver av Andetasjen i andre etasje av Kafe Gåsa på Bakklandet. Han skapte seg fort et rykte som Rieslingfan. Mest kjente historie er at Calle Fegth serverte kun Riesling på Credo, og om ikke gjestene likte det, måtte de gå andre steder. Gjennom Credo inviterte han til Trondheim flere internasjonale superstjerner innen vin. Rieslingkobling mot norsk mat i toppklasse ble en stor suksess og satte Credo på Europakartet når det gjaldt utvalg og kvalitet.

I 2008 lanserte han sin første egen vin, naturligvis kalt Calles Riesling. Senere er det blitt fire andre Riesling-viner og en rød Grenache-vin. De hvite vinene lager han hos Weingut Bernhard Mehrlein i Rheingau.
Vinsatsingen ble starten på et eventyr innen vin som i 2013 endte med at Calle Fegth trakk seg ut av driften av Credo Restaurant og Bistro for å satse heltid  på vinproduksjon. Nå er neste steg tatt. En vinmark som har vært forlatt i 70 år og gjengrodd er ryddet og klargjort for nye vinranker. Det blir ikke mange flaskene av den lille 0,3 hektar store vinmarken. Calle Fegth forventer å tappe de første flaskene om 6 år. Veien frem har vært lang, bare å kontakte eierne har tatt år. Deretter ventet den tyske papirmøllen.
Det hersker liten tvil at Calle Fecht kan sin Riesling. Matvennlige viner med flott syre og sødmebalanse kjennetegner dem. Vi setter derimot ekstra pris på den ekstra dimensjonen vinene hans har i sin fruktighet. Det norske vinmarkedet oversvømmes av Riesling som bare skilles ved forskjellen på etiketten. I Calle Fecht sine viner smaker du forskjellen, spesielt i hans magnumutgaver. Utfordringen fremover for Calle Fecht er å ligge i forkant av sine nærmeste konkurrenter, både på smak og pris.
1Vinmarkene-Rheingau--foto-Svein-Lindin

Kilde: Publisert i Finansavisen 27 juni 2015

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Calle Fegth Mittelheim Edelmann Spätlese Trocken 2013

  Gulgrønn farge.  Floral, mineralsk og aprikos/fersken på duft.  Anslaget preges av sitrusfrukter, mineraler og avsluttes med konsentrert mineralsk/fruktig avslutning.  Et røverkjøp kontra pris kvalitet

  Terningkast 6 91 poeng
  kr 199,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 19734 Importør: Better Wines AS
 • Calle Fegth Östricher Lenchen Riesling Auslese 2011

  Gulgrønn farge. Wow, Konsentrert lime, sitrusfrukt og mineraler på duft. Følher opp med en delikat og konsentrert anslag og lang ettersmak med mineraler/sitrus på smak. En av de beste vinene Calle har laget, og vi har smakt dem siden 2008

  Terningkast 6 92 poeng
  kr 229,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 94090 Importør: Better Wines AS
 • Calles Riesling 2013

  Middels grønngul farge.  Eple, sitrus og mineraler  på duft.  Elegant  lett anslag med  sitrustoner. Nydelig syrlighet trekker opp. Hakket bedre en på bag in boks

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 159,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 58150 Importør: Better Wines AS
 • Calles Riesling 2013

  Middels grønngul farge.  Eple, sitrus  på duft.  Enkel og elegant publikumsfrier med balansert sødme og syrlighet.  Server kjølig

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 409,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 56543 Importør: Better Wines AS
 • Calles Jazzriesling 2013

  Middels gulgrønn farge. Eple, lime, sitruskall og mineraler på duft. Flott balansert syrlighet og fruktighet. Lang delikat ettersmak av sitrus og eple. En av de beste boksene på markedet! Uten tvil.

  Terningkast 6 86 poeng
  kr 419,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 5632 Importør: Better Wines AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet